La Festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní d’Anoia, a l’Encesa de Les Santes
Notícies relacionades
La Festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní d’Anoia, a l’Encesa de Les Santes

La Festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní d’Anoia, a l’Encesa de Les Santes

El Ball de Diables de Mataró anuncia el convit a aquesta Festa Cultural d'Interès Nacional de Catalunya en l'any que estrenaran també un altre acte propi dins Les Santes

El proper 23 de juliol a Mataró no només serà un diumenge d’eleccions generals. També serà una oportunitat única per gaudir pels carrers del Centre de la presència d’un dels seguicis més singulars i espectaculars de la cultura popular catalana, el de la Festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní d’Anoia. Ells són els convidats de l’Encesa del Ball de Diables de Mataró.

L’Encesa, el primer acte de foc de Les Santes (que a diferència de la diada castellera es manté fidel a la cita del diumenge abans del 25, en aquest cas el 23) és l’ocasió en què gràcies al Ball de Diables de Mataró venen a la capital del Maresme alguns dels seguicis festius històrics o representatius de les principals festes majors catalanes. Aquest 2023 en ve un que ha estat declarat Festa Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya: el de Festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní d’Anoia.

  • El propi Ball de Diables de Mataró ho ha anunciat a través de les seves xarxes.
  • L'Encesa se suma així al reguitzell de novetats en clau de Les Santes dels darrers dies.
  • La programació definitiva, aquest any, es presentarà tot just un mes abans de l’inici dels actes de la Festa Major.
Les Fil·loxeretes infantils

Les Fil·loxeretes infantilsMés protagonisme pel Ball de Diables i la resta de colles locals

El tanto de portar un seguici com el de Sant Sadurní d’Anoia (que es podrà visitar en exposició a l’Ateneu de la Fundació Iluro durant tot el juliol) no és l’únic del Ball de Diables de Mataró que enguany veurà ampliada la seva presència en actes de Les Santes. Així i segons consta en una resolució remesa als grups municipals de l’Ajuntament, el Ball de Diables amb el seu Basilisc així com les altres dues colles de diables locals (els Atabalats de Cerdanyola i els de La Llàntia) participaran de forma fixe a l’Escapada a Negra Nit i el Correguspira, els dos grans correfocs de Les Santes. Igualment el Ball de Diables estrenarà un altre acte nou a mode de tancament de la Festa Major, de la mateixa manera que l’Encesa la inicia.

Dia 24 L'Encesa. Foto: R.Gallofré

El Basilisc del Ball de Diables, en una Encesa Foto: R.Gallofré

 


Què és la Festa de la Fil·loxera


Tornant precisament a l’Encesa, el que els mataronins podran veure és un seguici que amb 40 anys ha agafat una gran anomenada. ​​L’any 1981 es va estrenar, a Sant Sadurní d’Anoia, un element festiu de foc, es tractava d’una bèstia molt representativa del municipi i la seva història. La bèstia escollida fou la Fil·loxera, l’insecte que cent anys enrere havia arrasat les vinyes de Catalunya, amb una incidència especial a Sant Sadurní, ja que tot el poble vivia del sector vinícola. De resultes d’aquest element sorgí aquesta festa, que té el seu dia més especial cada 8 de setembre. 

filoxera figura
La Fil·loxera, encesa

 

Els elements festius a destacar són la Fil·loxera, la nova versió de la qual fa uns set metres i està feta amb fibra de vidre. D’altres elements són els ceps, representats per 14 capgrossos i 30 fil·loxeretes; els pagesos, formats per 12 capgrossos i els Set Savis de Grècia, set gegantons.

Recupera la retransmissió de la darrera Festa

 

Comentaris (1)

Pilar Fa 3 mesos
Per fi s'ha vist recompensada la tossuderia i esforç d'aquesta colla, i podrem gaudir més de la seva bestia de foc. I de tots els diables i diables. Com més serem, més riurem.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive