La Vella Quaresma 2024, a l'Enterrament de la Sardina. Foto: R.Gallofré
Notícies relacionades
La Vella Quaresma 2024, a l'Enterrament de la Sardina. Foto: R.Gallofré

Enquesta: t’agrada la Vella Quaresma del 2024?

Us demanem la vostra opinió sobre la imatge colorista i amb aires esportius de Jaume Parera i Boix

Mataró ja viu sota el regnat de la Vella Quaresma, un cop acabat el Carnaval. Les set setmanes d’espera fins a Pasqua que històrica i típicament es representen amb una vella amb set cames són especials a Mataró on la tradició de serrar-li la pota es manté ben viva tant a les escoles com a la Plaça de la Peixateria. Allà, en ple Centre de Mataró, ja hi llueix presidint l’edifici patrimonial que dona nom a la plaça.

L’entronització de la Vella Quaresma és la part final de tot el cerimonial propi del Dimecres de Cendra amb el que acaba el Carnestoltes de Mataró. Un cop ‘cremat’ el cos d’en Pellofa, apareguda la vellassa monumental i feta la lluita simbòlica entre els vicis carnestoltencs i les forces de la Quaresma, apareix la imatge de l’any que -fins aquell moment final de l’Enterrament de la Sardina- no coneix ningú. De velles, com és tradició, se’n reparteixen també pòsters per a ser pintats perquè cada cada en tingui i també pugui anar-li tallant les potes en família. 

La Confraria de les Set Setmanes, que fa més de 40 anys que encarrega a un artista de Mataró la seva representació de la Vella Quaresma, és l’encarregada de desvelar-ne in situ la imatge, la identitat de l’autor i de dur-la a entronitzar. Arriba llavors el moment de quatre petards, bunyols de bacallà i vi calent.

Jaume Parera Boix és l’autor de la imatge d’aquest any. Se’l pot considerar com un artista que ha exposat de manera tardana en públic una habilitat a l’hora de dibuixar que durant dècades formava part d’un prisma més privat, coma una afició més. Fa sis anys va protagonitzar una triple exposició pública a Mataró, a l’Altre, la Destil·leria i l’Agrupe que són, curiosament, tres espais ben propers a la Peixateria on llueix la que serà la seva obra més pública i comentada.

L’obra de Jaume Parera Boix

Tan bon punt va aparèixer la Vella Quaresma 2024 al Parc Central, des d’on va ser dura en comitiva i a pas lleuger fins a la Peixateria, la imatge d’aquest any va sorprendre. És una Vella Quaresma colorista, clàssica i moderna a la vegada, que tant empunya com és preceptiu el bacallà i el rosari com sembla representar aires esportius, amb les set cames de colors diferents en posició de córrer que sembla remetre a una atleta. Una Vella sorprenent que, com passa cada any, tothom es fa seva d’entrada i que cada diumenge veurà com se li talla una pota. Cada diumenge a l’hora precisa de la una tocades, com és preceptiu.

Us agrada la Vella Quaresma 2024 de Jaume Parera i Boix?

La Vella Quaresma 2024, a l'Enterrament de la Sardina. Foto: R.Gallofré
L'ENQUESTA T'agrada la Vella Quaresma 2024?

Comentaris (3)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive