El Ball de Diables de Mataró, en acció. Foto: J. Vives
Notícies relacionades
El Ball de Diables de Mataró, en acció. Foto: J. Vives

La Carretillada: així serà el nou acte final de Les Santes

El Ball de Diables de Mataró es proposa convertir la plaça de l’Ajuntament en “un infern” el 29 de juliol a les deu de la nit

La programació de Les Santes 2023 es presentarà oficialment aquest dimarts, a menys d’un mes per l’inici de la Festa Major de Mataró. Ja se’n saben, però, diferents novetats anticipades i una d’aquestes ve en forma d’acte nou. Un nou acte del Ball de Diables de Mataró pel 29 de juliol a les deu de la nit. En el darrer sospir de Les Santes i a mode de tancament.

L’acte es dirà La Carretillada, nom inspirat en un dels actes més coneguts de la cultura popular de Catalunya: la Carretillada de l’Arboç. El Ball de Diables es proposa tancar la seqüència festiva després d’obrir-la, com és habitual, a l’Encesa. Aquesta, cal recordar-ho, tindrà lloc el diumenge 23 de juliol amb els elements de la Festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní d’Anoia de convidats.

De l’Encesa el 23 a la Carretillada, el 29. Aquestes seran Les Santes amb més presència del Ball de Diables de Mataró que també sortirà a l’Escapada a Negra Nit i al Correguspira.

Dia 24 L'Encesa. Foto: R.Gallofré
Dia 24 L'Encesa. Foto: R.Gallofré

Què serà la Carretillada?


La Carretillada serà, com hem dit, el dissabte 29 de juliol a les deu de la nit a la Plaça de l’Ajuntament. Jordi Cantallops, president del Ball de Diables de Mataró, explica que “serà un acte molt visual i molt espectacular: farem unes enceses amb molta continuïtat de foc i molta contundència amb les enceses que ens són característiques”. El relat de l’acte és com una contrapartida del primer acte propi de la colla: “igual que l’Encesa és l’arribada del Ball de Diables a la ciutat amb ganes de festa, ben valents i xulos, la Carretillada és el contrari: un cop han estat vençuts se’n tornen a l’infern”, relata Cantallops. 

La Carretillada és un acte que des de l’entitat havien plantejat a l’Ajuntament des de feia anys i no serà un correfoc en sí, sinó un espectacle. “La idea és que el públic no es posi sota els diables sinó al voltant però els que estiguin més endavant a les primeres files s’hauran de protegir perquè d’espurnes en saltaran”, exemplifica el president.

Comentaris (15)

Alex R Fa 2 mesos
Menys festes i actes basats en sorolls, petards i aglomeracions que contaminen i molesten a la majoria de habitants de Mataró perquè una minoria (potser 10 mil de 140 mil) els "moli" fer tradicions antigues i bàrbares. A veure si evolucionem!!
Marina Fa 2 mesos
No entenc d'on ve tanta polèmica, els arguments de q la festa és com és i no poden canviar-se em semblen fastigosos. Ja és hora d'ampliar i fer participativa la festa major!
Josep Fa 2 mesos
Bona notícia! El ball de diables porta vint anys treballant per la ciutat i portant el nom de Mataró arreu. Cal valorar la gent que participa a la cultura de manera voluntària i amb gairebé sense col·laboracio de les institucions. Aquesta gent ha portat el nom de Mataró molt lluny i els Mataronins guanyarem amb aquest acte!
López Fa 2 mesos
La meva opinió sobre això és que no entenc a la gent que no li agrada aquest actes només per no ser una colla institucional, potser l'ajuntament no l'ha fet bé d'incorporar-los si previ avís o no donar les mateixes oportunitats a les altres colles, però com a tal el ball de diables Mataró no té culpa d'aquesta mala gestió per part de l'ajuntament. Conclusió: Tindríem estar agraïts per propostes de nous actes i menys queixar-nos.
Emma Fa 2 mesos
És molt fàcil criticar i anar de victimes, però els anys de negatives rotundes, les hores i hores de negociacions, els "buits" de les 'colles institucionals' entre altres coses....per fi, i mal que us pesi a segons qui, han donat el seu fruit. Per fi, un altre acte que pot ser brutal, el final de tot, un gran carretillada. Endavant Diables!! Foc foc i foc!
Pau Fa 2 mesos
Endavant Ball de Diables!. Mataró es mereix una bona carretillada vostra!
Carles Trincher Gimenez Fa 2 mesos
Com es que un grup de Diables de caràcter particular, tenen més privilegis que els grups de foc institucionals. Obren i tanquen Les Santes, surten a l'Esquepada a Negra Nit (imposats per l'Ajuntament), i a més diuen que són xulos i valents, falta una paraula: ENDOLLATS per algun polític municipal
Marta M. Fa 2 mesos
Estem donant un espectacle grotesc com a ciutat, i si algú no n'és conscient, que li expliqui a qualsevol persona que no formi part d'aquest mundillo (el 98% dels habitants de Mataró) aquest sidral que s'ha muntat. Quina cohesió de ciutat volem si s'insulta, es menysprea i es boicotegen iniciatives populars i voluntàries per part d'altres persones que duen a terme iniciatives populars i voluntàries? Volem una Festa Major per 3.000 persones o per 130.000? Amb els problemes que té Matar
Pepet Fa 2 mesos
Si en el acte final dr sempre, on tot el jovent es posa ballant sota la pluja d,espunes i foc ja no cap ni una agulla en akesta plaça, com es q ara, amb akest acte q a mes vol ser un espectacle tambe es fa en un lloc tant petit. Acas l,han pagat els q viuen aki, i aixi nomes podran veurho ells?. Es absurd fer akestes coses en llocs que no permeten l,assistensia de molta gent q ho voldria veure, per la impossibilitat d,accediri.
PumPumFoc Fa 2 mesos
Molt bé! El Ball de Diables sempre aporta qualitat allà on va, malgrat les amenaces i insults d'alguns MTV que volen decidir sols què són i què no les Santes

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive