Els Capgrossos de Mataró plantegen una temporada 2024 amb la màxima ambició. Quan és hivern i els castells reposen toca mirar-se el calendari, veure a on tocarà actuar i fer una previsió de quins castells. El paper ho aguanta tot, és cert, però també depèn de la força que s’imprimeix al tornar a començar a assajos l’esdevenir casteller de l’any. I en aquest sentit el segon any de Víctor Payerol com a cap de colla dels Capgrossos arriba amb el motor greixat, les revolucions en augment i moltes ganes de fer camí. A l’horitzó, ni més ni menys, que dos dels castells més difícils que hi ha i que fins enguany formaven part d’algun somni eròtic i para de comptar. Atenció, que el 4 de 9 sense folre i el 3 de 10 amb folre i manilles entren a l’ordre del dia.
- Víctor Payerol va ser escollit cap de colla per l’assemblea dels Capgrossos celebrada divendres passat
- En la mateixa sessió també va ser escollit per segon any Kim Alfonso com a president
Anar més enllà de la torre i el 5 de 9
Víctor Payerol explica a Capgròs que “el principal repte d’aquest any és no perdre l’ambició que és el que ens ha passat alguna vegada després d’un bon any com va ser 2023. Ens hem d’exigir el màxim i això passa per fer més castells de 9, per portar la gamma extra a més places i anticipar-la en el calendari i per anar més enllà de la torre de 9 i el 5 de 9”. Els Capgrossos, que van tancar un 2023 immaculat amb dues torres de 9 amb folre i manilles es plantegen doncs un triple nivell d’objectius: revalidar el nivell assolit augmentant-ne l’estadística, treure’s l’espineta dels castells que mai han pogut fer tot i haver-los carregat i treballar obertament pels ja citats 4 de 9 sense folre i 3 de 10. Assolir aquests darrers equipararia la colla mataronina amb les millors del món casteller.
Es vol portar la torre de 9 a Terrassa el 30 de juny
Respecte la torre de 9 i el 5 de 9, Payerol explica que li agradaria aprofitar el calendari d’actuacions per anticipar la gamma extra. La diada de la Festa Major de Terrassa, el 30 de juny, apareix subratllada a aquests efectes. “Si treballem bé i podem plantejar-nos per exemple la torre de 9 tres setmanes abans de Les Santes podrme plantejar una Festa Major encara més a màxims”, raona Payerol. El cap de colla posa deures amb les dues espinetes de l’historial dels mataronins: el 9 de 8 i el pilar de 8.
Els Capgrossos volen descarregar aquest any dos castells que se’ls han resistit fins ara. “Esperem que el pilar faci el seu progrés i ens el podrem plantejar de posar sobre unes manilles”, diu Payerol respecte l’espadat inèdit pels de blau tot i haver-li fet tres cops l’aleta. El 9 de 8, que va estar a punt d’anar a plaça a les darreries de l’any passat, és l’altre deute històric que “si se segueix treballant igual ens podrem plantejar”, diu el líder casteller.
El ‘castell total’ i el de 10: qüestió de treballar-los
Víctor Payerol no es mulla sobre les opcions reals que els Capgrossos de Mataró portin a plaça aquest 2024 algun dels dos grans castells de la castellística, el 4 de 9 sense folre (conegut com ‘el castell total’) i el 3 de 10 emmanillat. “Són castells que ens hem de plantejar i treballar. El 4 perquè n’hem fet proves i amb la nostra limitació de camises cal pensar en els castells nets i el 3 de 10 perquè amb l’estructura de tres que tenim i la solvència demostrada amb les manilles és un castell que hem d’anar a buscar perquè ell no ens vindrà a trobar a nosaltres”, explica Payerol.
Un dels objectius de la colla aquest any és créixer socialment, ser més castellers, fet indispensable per treballar amb garanties un castell com el 3 de 10. Payerol confia en com els Capgrossos han après a optimitzar els assajos de manilles tot i la poca gent i analitza que “potser no arriben aquest any però ja hem demostrat molta fortalesa tant mental com física i que pot passar qualsevol cosa amb aquesta colla”.
El Concurs presideix el calendari
Els Capgrossos comencen assajos el febrer i tenen per davant un 2024 amb grans diades. Cap té la projecció ni l’atractiu del Concurs de Castells de Tarragona, que serà el 6 d’otubre. “És el dia que arrossegues més gent, també als assajos d’abans. Si algun dia ens podem plantejar un gran castell serà al Concurs o sigui que ens tocarà assajar i veure fins on podrem arribar”, explica Payerol que és explícit respecte l’exigència amb els reptes: “Només els intentarem si creiem que els podem descarregar, no volem fotos de castells carregats”, rebla.
Més enllà del Concurs, els Capgrossos tenen un calendari amb cites d’importància. Al tríptic habitual de mataronines (Aniversari el 2 de juny, Les Santes el 20 de juliol i la Diada Mariona Galindo Lora el 10 de novembre) cal sumar-hi diades habituals dels Capgrossos com poden ser Gràcia, El Born, Lleida, Girona i Vilafranca del Penedès per Tots Sants, places on es torna després d’alguns anys absents com la Festa Major de Terrassa (30 de juny), la de Sabadell (8 de setembre) o la Diada de Minyons (17 de novembre).
Comentaris