Roser Dorda: “Cal defensar l’horitzontalitat de Les Santes”. Foto: R. Gallofré
Roser Dorda: “Cal defensar l’horitzontalitat de Les Santes”. Foto: R. Gallofré

“Cal defensar l’horitzontalitat de Les Santes”

Anuari 2023: parlem amb Roser Dorda, gegantera de la Família Robafaves i membre de la Comissió de Les Santes

Què ha passat aquest 2023 que s’ha parlat tant del model d’organització de Les Santes?

Donat el constant empobriment del que és la peça clau, d’allò que ens determina com a mataronins al llarg de la Festa Major, és a dir, del funcionament de Les Santes gràcies a la base de voluntaris i voluntàries, en els darrers anys l’Ajuntament ha treballat en línies diferents. Ha defensat prebendes privades en lloc de profits col·lectius i anònims;  amb converses en paral·lel i portes giratòries. En aquesta situació, un grup de mataronins i mataronines que ens estimem la Festa tal com l’havíem coneguda, hem demanat al Ple que es recuperi el poder dels Plenaris. Hem sol·licitat que tornem a tenir Comissió de Festa Major tal com ja ho havia acordat el mateix Ple fa 30 anys o que es creïn altres Comissions com la de gènere. Vam fer un pas endavant, anant al Ple i defensant el poder del Plenari i l’horitzontalitat en l’organització de Les Santes.

Les Colles Institucionals aneu plegades?

Anem plegades, sense perdre la diversitat i la idiosincràsia de cada colla. Existeix una Coordinadora de Colles de caràcter informal i consultori on debatem i mirem de coordinar-nos. Hem fet pedagogia a les xarxes socials i treballem per tenir material pedagògic a les colles. Aquesta Coordinadora també té un altre caràcter, potser més reivindicatiu, militant fins i tot, que ha fet que assistíssim a dos Plens Municipals o creant una comissió de gènere i diversitat a nivell intern (per fer de les colles espais encara més segurs).

Pel 2024 hi ha una nova proposta de Comissió. Hi confieu?

Hi volem confiar, però sobretot confiem en nosaltres, les persones voluntàries. Apostarem per seguir defensant tot allò que considerem els trets distintius de la Festa Major, com per exemple la participació. Per part de Cultura, es repeteix que hi ha problemes de pressupost i que això ho condiciona tot. No sabem fins a quin punt l’Ajuntament es creu aquesta nova proposta de Comissió, però no per això deixarem de participar-hi. La Festa Major rau en el benefici de la col·lectivitat i la comunió dels mataronins i no en el profit d’uns pocs.

Qui, on i com hauria de poder debatre canvis sobre l’estructura de Les Santes?

Per mi l’espai ha de ser el Plenari i les diferents comissions (actes nous, infantils, actes al carrer, seguici, etc.). Per altra banda, fa anys que veiem que fan falta uns protocols de Les Santes. Mataró no té un protocol de Festa Major. Aquí, al Plenari i en base a uns protocols, és on tothom ha de tenir cabuda, on s’ha de debatre com ubicar noves realitats i nous actes que no trenquin amb la línia litúrgica, amb el relat festiu, amb el conte de la Festa Major. Mai no ens hem negat que cap persona o entitat sumi, tothom hi té cabuda. Els protocols han de definir com encabir aquestes noves realitats dins el sentit, el model i la manera de viure cada dia de Les Santes. Tothom ha de poder debatre-ho, és clar, si es tenen ganes d’aportar. La Festa és de tothom.

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive