El Tomicus és un tipus d’escarabat autòcton, de pocs mil·límetres de mida que perfora els troncs i debilita els pins fins a matar-los. Al contrari d’altresespècies que arriben provinents d’altres zones i països, el Tomicus ja habitava als arbres del Maresme. Fins fa uns anys només actuava sobre els arbres febles, un fet que fins i tot era beneficiós. Ara, però, i arran del canvi climàtic, s’ha convertit en un problema devastador. Els últims estudis són alarmants i les expectatives tampoc són gaire optimistes. Una situació que demana actuar ja i de forma efectiva.
El tomicus ja habitava als arbres del Maresme i només actuava sobre els febles. Avui, però, s'ha convertit en un problema devastador
Oriol Bassa, Enginyer de Forests del Consell Comarcal del Maresme i de l’Associació de Propietaris Forestals Boscos del Maresme, afirma que la sequera és la principal causant de l’augment de la plaga. “El canvi climàtic ha incrementat la temperatura i ha disminuït les pluges, cosa que ha fet que tots els pins quedessin febles” explica Bassa, argumentant que “com ara tots els arbres són febles, l’escarabat els mata a tots”. Segons ell, però,“són condicions del canvi climàtic que ha fet l’home, no és una casualitat”.
Retirada d'arbres morts al terme municipal d'Argentona
700 hectàries afectades
Els números de l’efecte del Tomicus parlen per sí sols. Actualment a la comarca del Maresme hi ha un total de 700 hectàrees afectades per aquest escarabat, algunes en la seva totalitat i d’altres menys, però tot són danys. “El Tomicus ha afectat més arbres que tots els incendis forestals dels darrers 50 anys”, assegura Bassa. A més, segons l’enginyer de forests, aquests números no s’aturen aquí: “El proper estiu això continuarà i afectarà molt més, podríem parlar de 1400ha, i de cara a l’any 2020, haurà matat totes les pinedes vulnerables del Maresme, fins a 4.000 ha”. Actualment, els municipis que destaquen especialment són Mataró, Argentona, Dosrius, Sant Pol de Mar i Calella. L’època de l’any on és fan més notables els efectes d’aquest insecte és durant l’estiu, tot i que ara ja està actuant dins dels arbres.
Política de gestió forestal per evitar més riscos
L’any 2012 els efectes del Tomicus van començar a fer-se notar al Baix Maresme. “Nosaltres ja vam alertar de l’atac d’aquest escarabat però ningú ens va fer cas”, explica Bassa. Avui, per evitar majors riscos, cal dur a terme una gran actuació per gestionar els boscos i treure tota la fusta morta. “Allà on hi hagi pi alzina, s’ha d’intentar treure el primer i deixar el segon”, argumenta amb l’objectiu d’evitar “el gran risc d’incendi forestal a la comarca”. Un risc que, en cas de produir-se, també facilitaria les inundacions en cas d’episodis de pluges fortes, ja que sense arbres el bosc no atura l'aigua i se'n va tota a les rieres.
Els arbres marronosos són els que ja estan afectats pel Tomicus
El Consell Comarcal del Maresme demana al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat que declari els boscos de la comarca 'Zona d'Atenció Urgent' amb l'objectiu de combatre la plaga de l'escarabat tomicus que afecta les pinedes maresmenques. El conseller comarcal de Medi Ambient, Josep Triadó, assegura que s'han confirmat "les hipòtesis més pessimistes" i que les feines de neteja fetes fins al moment són "insuficients" tot i els 200.000 euros invertits en treballs forestals. Segons els càlculs del CCM calen encara 800.000 euros extraordinaris per treure la fusta morta, a més de fer un pla de gestió dels boscos per adaptar-los al canvi climàtic i que eviti riscos d'incendis i inundacions.
La Generalitat ha aportat l’ajuda per actuar a 80ha i la Diputació ho ha fet per 80ha més. Unes xifres, però, que encara són insuficients tenint en compte que són 700 les hectàrees afectades i que la xifra va en augment. “No som conscients de la quantitat de bosc que tenim a casa nostra i això és molt trist”, afirma Bassa. El Maresme té un 65% de bosc del territori, una dada suficientment important com per dedicar-hi tots els esforços en garantir el seu futur.
A Mataró, més de 400 pins morts retirats el 2016
Arbrat retirat d'una finca municipal de Mataró. Foto: Ajuntament
L'Ajuntament va avançar a principis d'any la poda d'arbres del Parc Forestal que s'havia de fer al llarg de 2017 arran de la plaga de l'escarabat Tomicus. Les pinedes del parc han resultat especialment afectades. El consistori duu a terme la lluita contra aquesta plaga des del Servei d’Espais Públics i des de la Unitat de Gestió Agrícola i Forestal. Durant el 2016 es van eliminar més de 400 pins morts en zones com Can Quirze, els parcs de Roques Albes i del Nord, el bosc proper al Decathlon o la finca municipal d'horts urbans.
Comentaris