L'enginyer forestal del Consell Comarcal del Maresme (CCM), Oriol Bassa, retira l'escorça d'un pi afectat per l'escarabat 'tomicus'. Imatge del juliol de 2016.
Notícies relacionades
L'enginyer forestal del Consell Comarcal del Maresme (CCM), Oriol Bassa, retira l'escorça d'un pi afectat per l'escarabat 'tomicus'. Imatge del juliol de 2016.

El descontrol amb la plaga dels escarabats als pins maresmencs augmenta el risc d'incendi

Les ADF reclamen un major control de la plata del 'tomicus' i la Diputació defens que ja hi estan treballant

Les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) han denunciat que la manca de recursos per controlar la plaga d'escarabats 'tomicus' als boscos de pi del Maresme comporten un augment del risc d'incendi. Les ADF del Maresme i Sud-Est Vallès Oriental han assegurat que la Diputació de Barcelona ha comunicat als propietaris que no aportarà recursos concrets per combatre aquesta plaga.

La incidència d'aquest escarabat ha anat creixent i això està provocant l'amuntegament d'arbres morts 

L'escarabat 'tomicus' és una espècie autòctona que es menja el pi per dins fins a matar-lo. Com ja va explicar l'ACN al juliol, la incidència d'aquest escarabat ha anat creixent i això està provocant l'amuntegament d'arbres morts. Al Maresme hi ha 6.600 hectàrees de pinedes, de les quals la meitat estan en situació de vulnerabilitat i algunes d'elles ja són irrecuperables. Davant d'això, les ADF han alertat que l'augment de fusta morta incrementa el risc d'incendi forestal i per això han reclamat els recursos necessaris per aturar la plaga. En declaracions a l'ACN, el portaveu dels ADF al Maresme, Pep Canals, ha assegurat que sí que els havien dit que hi hauria una partida per combatre aquesta plaga i ha lamentat que "ara s'han tirat enrere". Canals ha afegit que els diners de que disposen les associacions per gestionar els boscos i fer prevenció d'incendis per al 2016 marcat al conveni ja s'han esgotat en algunes zones i ha reclamat una partida exclusiva per atacar el 'tomicus'.

Petició a la Diputació

En concret, la Federació de les ADF del Maresme i Sud-Est Vallès Oriental han reclamat a la Diputació que prepari un pla de suport tècnic i econòmic pel 2017 que permeti controlar el 'tomicus' i les altres plagues forestals i retirar la fusta morta. Afegeixen que d'aquesta manera no només es reduiria l'alt risc d'incendi forestal sinó que també la propagació de les plagues. De no ser així, i en el cas que continuï la manca de pluges i l'augment de temperatures, Canals ha augurat que la situació podria empitjorar de cara al proper estiu. 

Ha explicat també que les associacions estan estudiant reunir tots els propietaris de finques afectades i valorar si seria viable repartir les tasques entre diverses empreses. Tot i això, ha dit que cal que la Generalitat i la Diputació afrontin part del cost d'aquestes tasques, ja que ha recordat que hi ha petits propietaris que no se'n poden fer càrrec.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive