Tres mataronins al ‘sottogoverno’ de la Generalitat
Tres mataronins al ‘sottogoverno’ de la Generalitat

Tres mataronins al ‘sottogoverno’ de la Generalitat

Ismael Peña-López, Albert Cañigueral i Laura Martínez, tres mataronins nomenats pel Govern d’Aragonès com a alts càrrecs

Segurament són els tres mataronins amb més poder en l’àmbit públic, a Catalunya. Ismael Peña-López, Albert Cañigueral i Laura Martínez són nascuts a la capital del Maresme i aquesta setmana han estat nomenats pels seus nous alts càrrecs per part del Govern de la Generalitat que encapçala el també maresmenc Pere Aragonès

Per sota dels Consellers i depenent d’ells, aquests tres perfils estrenen noves responsabilitats dins el conegut com ‘sottogoverno’, expressió italiana per definir l’estructura tècnica que acompanya a la direcció política al capdavant dels departaments, un govern per sota del propi Govern.

Qui són aquests mataronins, en la nova estructura?

Ismael Peña López, director de l’Escola de l’Administració Pública de Catalunya

Nascut a Mataró l’any 1973, és Doctor en Societat de la Informació i del Coneixement (UOC, 2009); Diploma d’Estudis Avançats (UOC, 2005); postgrau en Gestió del Coneixement (UOC, 2002); Màster en Ecoauditories i Planificació Empresarial del Medi Ambient (IEE, 1998); Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials, especialitat en Economia Aplicada i Hisenda Pública (UAB, 1996). Ha estat director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals de la generalitat de Catalunya (2018-2021). Des de desembre de 2005 (ara en excedència), és professor i investigador als Estudis de Dret i Ciència Política de la Universitat Oberta de Catalunya, on ha dirigit diversos màsters, i investigador del grup de recerca consolidat Open Evidence Research (sobre ciències socials i impacte tecnològic). S’ha especialitzat en l’impacte de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació en el Desenvolupament i en els darrers anys s’ha dedicat a la transformació de les institucions.

Des de gener de 2018 és professor de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya en temes de planificació de polítiques públiques, governança pública i participació ciutadana. Ha estat director fellow d’innovació oberta de la Fundació Jaume Bofill (2014-2018) i ha fet consultoria i formació per l’Escola Virtual del PNUD (2009-2014) en temes de governança i educació pel desenvolupament. El seu portal personal (ismael.cat) recull en obert més de 500 obres entre escrits, conferències i seminaris i recursos d’aprenentatge, realitzats els últims 20 anys a tot tipus d’institucions governamentals, acadèmiques, empresarials i de la societat civil.

Albert Cañigueral Bagó, director general de Transparència i Dades Obertes

Nascut a Mataró l’any 1977, fforma part de la primera promoció d’Enginyeria Multimèdia de la Universitat Ramón Llull. És des d’aquest àmbit que ha dedicat deu anys a treballar en televisió digital, tant a Catalunya com a Europa i Àsia. Des del seu retorn a Catalunya l’any 2012, després de viure a Taipei durant dos anys, Cañigueral es va establir com a divulgador i consultor independent i es va integrar al col·lectiu internacional Ouishare per contribuir-ne a l’arrelament i creixement a Barcelona i a diverses ciutats de l’Amèrica Llatina. Tot plegat, després d’haver creat i consolidat el blog Consum Col·laboratiu.

És considerat un dels referents en l’economia de plataformes amb una mirada crítica i constructiva, i forma part del grup d’experts que han elaborat l’informe “Catalunya 2022” co-coordinat per la consellera Victoria Alsina i Genís Roca. Ens els darrers tres anys, s’ha centrat en l’àmbit del futur del treball i dels treballadors amb una perspectiva àmplia. Entre les seves publicacions destaca el llibre El trabajo ya no es lo que era: nuevas formas de trabajar, otras maneras de vivir (Conecta, 2020) i diversos estudis sobre el mateix àmbit.

La vàlua de la seva trajectòria la reconeixen també destacats cercles d’experts. En aquest sentit, és un dels “100 de COTEC”, membre d’ens com ara la Digital Future Society Open Council, el Future Trends Forum de la Fundació Bankinter o d’Ideas For Change. També és fellow de la Royal Society of Arts (RSA) i se l’ha inclòs a la llista 40 millors futuristes d’Espanya de la revista Forbes.

Laura Martínez Portell, directora del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada 

Nascuda a Mataró l’any 1970, és llicenciada en Dret per la Universitat de Lleida (1997), té un màster en Gestió i Direcció de Recursos Humans pel Centre d’Estudis Financers i un postgrau en Pràctica Jurídica pel Col·legi d’Advocats de Mataró. També ha assistit a diversos cursos d’especialització en violència de gènere, jurisdicció de menors, consum i mediació familiar, civil i mercantil. Ha exercit d’advocada i de mediadora especialitzada en dret de família, penal i violència contra les dones. Des de 2019 fins a l’actualitat ha estat la presidenta de l’Institut Català de les Dones; vicepresidenta segona i diputada de Benestar Social, Salut Pública, Consum i Relacions Internacionals a la Diputació de Barcelona; diputada de Salut Pública i Consum a la Diputació de Barcelona; coordinadora de Medi Ambient al Consell Comarcal del Maresme i tinenta d’alcalde a l’Ajuntament de Vilassar.

El Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada és l’organisme adscrit administrativament al Departament de Justícia que té com a funció principal la promoció de l’aprenentatge, la recerca i el coneixement en l’àmbit del dret i la justícia, i la missió de ser el laboratori d’idees dels organismes públics de la justícia a Catalunya. El centre acull també l’Observatori Català de Justícia en Violència Masclista.

Comentaris (2)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive