Una de les principals obsessions del govern municipal de Mataró, ja des de l’anterior mandat, ha estat la transparència econòmica i el rendiment de comptes. Des de 2015 ha impulsat diverses mesures i plataformes que acosten al ciutadà, sovint fins al detall més mínim, tota la informació sobre els pressupostos municipals, el deute de l’Ajuntament, els proveïdors i les factures o els impostos. Aquesta tardor el consistori ha donat un nou pas en aquest sentit incorporant una eina que permet conèixer quant costa (i quant ingressa) cada servei i activitat que l’administració local duu a terme a la ciutat. Tot aquest seguit d’iniciatives, consultables al web municipal, s’emmarquen dins del projecte de Bon Govern, ètica i transparència, que el govern municipal promou de cara a oferir màxima transparència al ciutadà.
El regidor d’Administració i Bon Govern, Juan Carlos Jerez, destaca que aquest seguit d’instruments han de servir, en primer lloc, per rendir comptes davant la població. “Hi ha un nivell de detall i precisió molt elevat en totes aquestes eines, a disposició dels grups municipals, dels mitjans de comunicació i de la ciutadania”, destaca. Però més enllà d’això, aquestes plataformes també han de ser molt útils i necessàries per ajudar l’Ajuntament a prendre decisions econòmiques que “més enllà de quadrar números any rere any, puguin ser una via de transformació de la ciutat”.
El regidor defensa que la quantitat d’informació econòmica que aporten aquests indicadors (el cost i ingressos de cada servei, quins d’ells són competència pròpia o delegada, quants diners arriben de l’administració corresponent; la comparativa fiscal amb altres municipis,…) han de permetre “incidir en dinàmiques de ciutat i per trobar noves fórmules de col·laboració amb les administracions que resolguin el problema etern del finançament dels ajuntaments”.
La nova eina: consulta de costos
L’eina per consultar els pressupostos de manera entenedora, disponible des de 2017, inclou ara un apartat sobre els costos de cada servei i activitat. El ciutadà hi pot comprovar quant costen a l’Ajuntament àmbits com les escoles bressols municipals, l’institut Miquel Biada o l’Escola de Música, per mencionar tres exemples. Hi ha serveis que són de competència municipal obligatòria i en altres casos l’Ajuntament els assumeix voluntàriament.
El seu cost es cobreix pels ingressos generats pel propi servei, per recursos generals o bé per subvencions d’altres administracions. Tot plegat, així com el cost per habitant, els ingressos associats i si aquests són suficients per cobrir tot el cost del servei, es pot consultar a través de la web. La informació que s’ofereix no pot ser més detallada; des dels sous dels treballadors implicats a les transferències rebudes, passant pels costos indirectes i de serveis externs i implicats, així com tots els ingressos per taxes i preus públics o subvencions.
Un segell que acredita excel·lència en transparència
Aquest 2020 l’Ajuntament ha revalidat el Segell Infoparticipa d’excel·lència a la transparència per al web municipal mataro.cat. L’atorga el nou grup de recerca Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència (ComSET) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) com a reconeixement a la transparència informativa dels webs de les institucions. Enguany, per primer cop, l’Ajuntament de Mataró ha rebut la puntuació màxima en els 48 indicadors avaluats. En aquesta darrera convocatòria el nivell d’exigència era més elevat en aspectes com la visualització individualitzada i comprensible de les retribucions dels càrrecs electes; les declaracions de béns i activitats dels càrrecs electes; les retribucions i currículums dels càrrecs de confiança i el personal directiu; i l’explicació detallada de les competències dels òrgans de govern.
Altres instruments de transparència
- Portal de transparència. Impulsat el 2016, complint amb el marc legal i amb el pla de mandat en matèria de transparència i rendiment de comptes.
- Pressupost obert. Informació sobre el pressupost municipal, des de la seva distribució per àrees fins a l’execució de cada partida. Ara s’hi ha afegit l’apartat sobre els costos i ingressos de cada servei.
- Proveïdors. Mostra ell llistat dels proveïdors de l’Ajuntament i s’hi poden consultar totes les factures que se’ls paga.
- Observatori del deute. El deute del consistori i de les empreses municipals, amb una periodicitat bianual, en un format gràfic i entenedor.
- Observatori Fiscal. Dades de renda personal i familiar i una comparativa amb els impostos de municipis catalans similars a Mataró, a més de les capitals de província espanyola.
Comentaris