Francesc Teixidó signa l'article: 'Torre Barceló: per què i per a què?'
Francesc Teixidó signa l'article: 'Torre Barceló: per què i per a què?'

Torre Barceló: per què i per a què?

El líder d'ERC-MES a Mataró, Francesc Teixidó, reflexiona en aquest article d'opinió sobre el polèmic projecte de la torre de 26 plantes

El Ple Municipal va aprovar el nou planejament per a l'edifici de la Torre Barceló. Més enllà de com marcarà aquest edifici el nou skyline de Mataró i dels detalls coneguts del projecte: l'alçada de 26 pisos de l'edifici, els usos comercials en planta, les oficines, aparcaments i els quasi 200 habitatges de lloguer, la connexió al Tub Verd, la separació amb La Farinera, l'accés al Port i a l'estació o les seves característiques constructives, cal resoldre encara molts dubtes per tal que esdevingui una veritable oportunitat per la ciutat.

La Torre Barceló no només conviurà  amb vàries torres més a primera línia de mar, sinó també amb diverses promocions de nous habitatges a diferents punts d’expansió de la ciutat.  Tota aquesta nova oferta comparteix algunes característiques comunes: bons acabats, excel·lents vistes al mar i inaccessibilitat per a la majoria de ciutadania de la ciutat.

Una oferta de luxe que contrasta a una ciutat amb una de les rendes mitjanes per càpita més baixes, que ha estat castigada amb més duresa per l’atur, amb milers de pisos buits, amb ocupacions, amb desnonaments i amb barris molt afectats per un atur elevadíssim, per la pobresa, la segregació, la desigualtat i l’exclusió social.Certament vivim a un país on les polítiques d’habitatge públic han estat oblidades i que no té el parc de lloguer públic assequible necessari. I la pandèmia ha posat encara més de manifest aquesta realitat. 

Per això voldríem saber quins són els objectius que el Govern Municipal espera obtenir per a la ciutat de tot això, més enllà de l’evidència d’intentar atraure persones i famílies d’un nivell econòmic mig-alt.

 • Perquè no s’apliquen a aquests edificis l'acord de Ple perquè el 30% dels habitatges siguin de protecció assequible i dirigits a joves i a la classe mitjana?  
 • S'han dissenyat ja els equipaments (sanitaris, educatius, esportius,...) per atendre tota la població que viurà a aquesta nova zona (Rengle, IVECO-PEGASO,...)?
 • S'ha estudiat la nova mobilitat que es generarà? Podrà ser absorbida pel sistema viari actual?
 • Quin serà l'impacte ambiental i paisatgístic de tot el conjunt d’edificacions a la ciutat?  
 • S'ha portat a terme tota la preceptiva informació i participació, en especial de cara als veïns de la zona?
 • Quines compensacions i millores comportarà aquesta obra per a Mataró i pels seus ciutadans?
 • La urbanització, de més qualitat, a primera línia de mar, l'arribada de nous ciutadans, amb un perfil econòmic mitjà o mitjà-alt i els recursos que aportaran a la ciutat, com s'aplicaran al necessari reequilibri urbà? 
 • S'ha pensat en la ciutat sencera? Com afecta aquest projecte la proposta de revisió del Pla General, pensant sobretot en l'esponjament i reurbanització de Cerdanyola i RocafondaCal explicar bé totes aquestes qüestions. Sobretot quin serà el benefici pel comú, com contribuirà aquest enorme sacrifici a l’imprescindible reequilibri urbà de tota la ciutat.

Cal explicar bé totes aquestes qüestions. Sobretot quin serà el benefici pel comú, com contribuirà aquest enorme sacrifici a l’imprescindible reequilibri urbà de tota la ciutat. Perquè si el Govern Municipal no és capaç d’explicar-ho, de forma planificada, pensada i amb el màxim consens, tindrem dret a pensar que ens trobem davant d’una simple operació d'elitisme urbà que ja hem vist abans a altres ciutats, sovint també promogudes pel PSC, que no desitgem per Mataró.

Arxivat a:

Comentaris (6)

Joan Fa 1 mes
Tant costa d'entendre que el nivell de la ciutat ha caigut en picat des de que es va promoure la destrucció del teixit productiu i que totes les plusvàlues que generava a la ciutat (comerç, serveis, etc) varen desaparèixer? Més val que ens preocupi la generació de feina i no tanta filosofia que no porta enlloc
maria Fa 1 mes
completament d'acord,aquest tipus d politic ja sigui en Teixidó o el propi Bote solament estan en el tema filosofia,q si mal a la fisonomia de la ciutat, però a veure que ens importa aquestes coses habent delinquència,inseguretat,gent conflictiva q veu d'arreu i molta molta por d les nostres families,avis i fills davant aquesta gentussa q no para d'entrar a la ciutat, ara preten en Teixidó q ens preocupi si un sol edifici ha d tenir 26 o 5 plantes?Apa deixeu de marejar la perdiu
Joan Fa 1 mes
Realment preocupa el nivell de la gent que pugui accedir a aquest tipus de promoció? Perqué no es dediquen els ingressos a l'Ajuntament per llicències d'obres, compensacions, etc que puguin generar totes aquestes noves promocions a fer vivenda de protecció assequible i dirigits a joves i a la classe mitjana i que siguin de propietat municipal i generar un parc de vivenda pública?
Ten Tola Fa 1 mes
La idea de construir aquest monstre de 26 pisos a la façana marítima em sembla simplement aberrant. És un xantatge a la ciutat: si vols que la zona s'arregli, aleshores menjat l'edifici. Només guanyen els especuladors i el primer especulador a Mataró és el propi ajuntament. M'agradaria molt que aquest espirit crític del Sr. Teixidó també el tingui amb altres temes, com ara la delicuència que no para d'arrivar de fora. S'acabarà algún dia? N'estem farts !!!
pep Fa 1 mes
Sempre critiqueu tot però no doneu mai cap alternatica seriosa... Deixeu de plorar i sigueu més constructius o mai arribareu a l'alcaldia.
pregunta OBERTA a ERC Fa 1 mes
Dedicareu un minut del vostre temps a veure com els vostre col·legues de la Generalitat estan destrossant la ciutat? LA vostra política d'acollida està portant tota la població pobre del Marroc als barris de la ciutat. És un càstig als que no pensen com vosaltres i confronteu als que dieu "racistes" i els " nous catalans". Ni us imagineu com està el pati. Gràcies, esteu creant un país destrossat. No per a les vostres butxaques...
Marla Fa 1 mes
Us molesta als d'Esquerra de l'elitisme de la gent que pugui vindre de Barcelona a aportar almenys però no us molesta que vinguin delinqüents foranis que és lo que ve en abundància en aquesta ciutat. Serà perquè els defenseu, acolliu i feu negocis amb les persones?
X Fa 1 mes
Tota la rao, es mes, ho diuen de "boquilla" que despres segu que algun "elitista" dels que viurien aqui seria de ERC, que aquests diuen una cosa i fan un altre, i si sembla que li molesta mes que vingui alguns que puguni deixar diners que els que vénen a prendre'ns, a vegades per les dolentes, pero clar, el negoci i la utilitzacio politica primer....a veure si pensen que es per humanitat....

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telf:93 790 45 46
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive