Tests per detectar Covid-19 als simptomàtics i als contactes estrets
Tests per detectar Covid-19 als simptomàtics i als contactes estrets

Testos ràpids per als contactes de positius a partir d'ara

La Generalitat canvia de criteri i es fiarà dels testos ràpids o d'antígens després de basar-se en les PCR fins ara

El Departament de Salut farà testos ràpids als contactes de les persones que hagin donat positiu amb l'objectiu de detectar nous contagis de Covid-19. En un document dirigit als professionals sanitaris, la Generalitat també insta – en el cas de l'àmbit educatiu de la secundària – als alumnes a fer-se ells mateixos l'extracció nasal de mostra, això sí, supervisats pels seus docents. Tot plegat s'emmarca en una fase de "mitigació" lligada estretament a l'evolució de la pandèmia a Catalunya.

Des del departament apunten que l'aposta per fer les proves als contactes estrets es manté, però donat "l'augment de casos a la comunitat" es realitzaran a partir d'ara mitjançant testos ràpids. En aquest sentit, obre la porta a plantejar la possibilitat de disposar de punts fora dels Centres d'Atenció Primària (CAP) i mantenir "circuits interns" amb separació de les malalties respiratòries.

Important: donar negatiu no eximeix la quarantena

Salut recorda que un cop fet, el resultat negatiu d'un test no eximeix a la persona de fer la quarantena encara que no presenti símptomes. Pel que fa als gestors de contactes, aquests no realitzaran trucades de seguiment als contactes dels grups de convivència dels escolars. Seran, doncs, els mateixos centres que informaran els pares i mares dels contactes sobre el temps i les mesures que han de seguir.

Els canvis arriben després que en les darreres setmanes s'hagi produït certa saturació en alguns centres hospitalaris. Tot plegat derivat de l'important augment de casos de covid-19 a tot Catalunya. Els anomenats testos ràpids, "antígens" permetrien accelerar els resultats i evitar esperes de diversos dies.

Familiars d'alumnes fent cua per als tests PCR a l'Angeleta Ferrer. Foto: Ajuntament

Familiars d'alumnes fent cua per als tests PCR a l'Angeleta Ferrer. Foto: AjuntamentMenys cribratges massius

Les proves se les faran els mateixos alumnes

En l'àmbit educatiu de la secundària (ESO, batxillerat i centres de formació professional), es recomana "realitzar un estudi de contactes" amb proves PCR en frotis nasal. Un procediment que podran fer-se els mateixos alumnes, sempre que estiguis supervisats pels seus docents. En quants als cicles d'infantil i primària, es mantindrà el cribratge amb proves PCR en aquells grups de convivència estables on es detecti un cas positiu.

De fet, segons Salut, les propostes de realització de cribratges "només" haurien d'aplicar-se en zones de baixa incidència, o bé en estudis de brots complexos en determinats llocs d'elevada exposició. Es podran, doncs, valorar aquests cribratges en centres universitaris, de secundària i de formació professional segons la "prevalença en la zona" a partir de la informació proporcionada pels serveis de vigilància territorial.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive