Tests per detectar Covid-19 als simptomàtics i als contactes estrets
Tests per detectar Covid-19 als simptomàtics i als contactes estrets

Què són els nous tests d'antígens per detectar la Covid-19

Què són i per què han de servir les 3.000 noves proves de detecció de la Covid-19 adquirides per Salut

El diccionari particular de la pandèmia de Covid-19 va sumant noves entrades mentre la ciutadania va familiaritzant-se amb el nou vocabulari. Abans de 2020 a la majoria se’ls hagués escapat què eren el propi coronavirus, el risc de rebrot, l’Rt, un PCR o un grup bombolla. Ara arriba un altre concepte: el de test antigènic. Què són? Per què serveixen?

El sistema de Salut de Catalunya disposa des d’aquests dies d’una nova eina per a descartar o confirmar casos positius de Covid-19. Es tracta dels tests d’antígens, una prova que detecta les proteïnes del virus i que permet identificar les persones amb símptomes que estan patint una infecció, especialment si la prova es fa els primers 5 dies de presentar símptomes.

Resultat molt ràpid

El test antigènic es realitza amb una mostra del nas, que el professional sanitari extreu amb l’ajuda d’un bastonet. Els resultats triguen entre 10 i 15 minuts i es donen en el mateix punt d’atenció on s’ha pres la mostra. Cada prova té un cost aproximat de 4,5 euros –molt menys que el d’una prova PCR-, i des de la setmana passada s’han començat a distribuir arreu del país –a centres d’atenció primària i a urgències d’hospitals- les primeres 500.000 unitats d’una primera comanda d'1 milió, a la que seguirà una altra de 2 milions més. 

Detall d'un dels tests d'antígens

Detall d'un dels tests d'antígens

De fet, ja s’han realitzat els primers tests a 161 centres sanitaris de Catalunya amb els següents resultats: 375 positius de 1.641 tests realitzats.

Ideal per a simptomàtics

És una mostra del nas que el professional sanitari extreu amb l’ajuda d’un bastonet

El cap del Servei de Microbiologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, Tomás Pumarola, ha posat en valor els tests d’antigen perquè permeten fer la prova i saber el resultat in-situ, de forma simple i gairebé sense coneixement professional previ. “D’aquesta manera guanyem temps pel que més importa: trencar cadenes de transmissió”, ha dit abans de recomanar indicar el seu ús a centres d’atenció primària, a residències i a urgències dels hospitals, reservant la PCR per a casos sense símptomes i casos amb símptomes que fa més de 5 dies que duren.

Amb els nous tests s’ha de notar l’evolució de la capacitat de realització de proves diagnòstiques" de la Covid-19 des de l’inici de la pandèmia. Llavors, al març o a l’abril, per la manca global de material (com reactius o escobillons), es feien un màxim de 5.000 PCR al dia; ara, en canvi, al sistema públic, es fan unes 20.000 o 25.000 diàries de mitjana, amb pics màxims de fins a 32.000 o 35.000.

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive