Junts per Mataró presenta una proposta de resolució al proper Ple de l'Ajuntament de Mataró, demanant l'aplicació del test d'ADN per identificar gossos incívics. Segons els promotors de la proposta, aquesta mesura contribuiria a millorar la convivència entre gossos i ciutadans en el municipi i a mantenir els carrers més nets, salubres i amb una millor imatge.
La proposta destaca que, malgrat les accions emprendre per l'administració local, l'incivisme en relació amb la tinença de gossos continua sent una realitat a Mataró. Segons el Col·legi de Veterinaris de Catalunya, a la capital del Maresme hi ha 16.594 gossos, gairebé 600 més que un any enrere, però només 4.701 estan censats. Amb només 2 gossos censats per cada 7, la ciutat afronta, asseguren, una situació que requereix una acció immediata.
Bons resultats en altres localitats
La proposta destaca que l'aplicació d'una prova genètica, que inclou tant el microxip homologat com el patró d'ADN, permetria identificar de manera única a cada animal. Aquesta mesura, que ja s'ha implementat amb èxit en altres municipis com Màlaga o Paterna, ha reduït significativament la presència de femta abandonada en la via pública. Segons aquests ajuntaments, la mesura ha aconseguit una disminució del 80% en aquest problema només uns mesos després de la seva aplicació.
La proposta també destaca altres beneficis, com l'eliminació del prejudici que tots els propietaris de gossos són iguals, ja que ara només aquells amb comportaments incívics serien sancionats. A més, en cas de pèrdua o sostracció de mascotes, la petjada d'ADN podria contribuir significativament en la seva cerca.
Davant d'aquesta realitat, Junts per Mataró proposa els següents acords: dissenyar una prova pilot amb la col·laboració de clíniques veterinàries locals per realitzar tests d'ADN a mascotes; crear un sistema de registre i identificació en col·laboració amb la Policia Local; modificar l'Ordenança Municipal sobre tinença, protecció i control dels animals de 2017 per incloure la obligatorietat del test d'ADN; i cercar finançament per obrir línies de subvenció per facilitar el cens i registre d'ADN de mascotes.
- La proposta busca promoure el benestar animal, millorar la convivència ciutadana i mantenir els espais públics nets i sans.
Comentaris (28)