Estació de Reaprofitament d’Aigua (ERA) del Consell Comarcal del Maresme. Foto: R.Gallofré
Estació de Reaprofitament d’Aigua (ERA) del Consell Comarcal del Maresme. Foto: R.Gallofré

Tecnologia pionera per minimitzar fuites d'aigua i averies

Aigües de Mataró és un dels consorcis impulsors d'un projecte de big data que permetrà compartir dades de 2.700 km de canonades

El clúster de l’aigua de Catalunya impulsa un projecte de big data que permetrà compartir dades de més de 2.700 kilòmetres de canonades per generar un sistema per predir el risc d’avaries i minimitzar les fuites d’aigua. En concret, el Catalan Water Partnership (CWP) ha creat un consorci amb les empreses de la xarxa d’aigua de Terrassa, Vic, Manresa i Mataró i les enginyeries i empreses tecnològiques especialitzades en solucions digitals pel cicle urbà de l’aigua. La iniciativa, anomenada Fluent, permetrà comptar amb dades d’una zona que abasteix uns 260.000 abonats i un algoritme podrà identificar les zones o canonades amb més risc de patir avaries per millorar la planificació d’obres.

El clúster manager del CWP, Xavier Amores, ha dit que el projecte és “un pas més en la digitalització del cicle de l’aigua”. “Aquesta iniciativa d’innovació vol contribuir a la gestió d’un recurs escàs com l’aigua, més avui en un context de sequera. Les solucions digitals poden ajudar a preveure i avançar-nos de manera més clara les possibles avaries i millorar el rendiment de la xarxa”, ha dit en un comunicat. De fet, el clúster no descarta que més endavant es puguin afegir altres empreses d’aigua al projecte. 

L’objectiu principal és reduir el volum d’aigua no registrada (ANR) o el que també s’anomena “usos no mesurats” (subcontatges, usos municipals, pèrdues, captacions il·legals, dipòsits contra incendis), que a dia d’avui voreja el 25% al conjunt de sistemes de canonades de Catalunya, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua. 

El clúster calcula que un 10% son fuites, i reduir aquest percentatge és l’objectiu del projecte. En el cas de les empreses d’aigües que cedeixen les seves dades a Fluent, el percentatge d’aigua no registrada és del 12,2% d’Aigües de Mataró i Aigües Vic, el 22%, a Terrassa; i el 18,4% d’Aigües Manresa. 

L’agència per la competitivitat de l’empresa, ACCIÓ, ha ofert un ajut  de 65.600 euros per al projecte. Els dines provenen del programa per a Iniciatives de Reforç de la Competitivitat destinat al desenvolupament de projectes en cooperació, impulsats pels clústers del programa Catalunya Clústers.

El Govern ha ampliat fins als 128 milions d’euros el pressupost per a la línia d'ajuts destinada a millorar l'eficiència de les xarxes municipals d’aigua, que beneficiaran fins a 707 municipis de Catalunya. Es tracta de subvencions per a reduir les pèrdues de la xarxa de canonades, rehabilitació o impermeabilització de dipòsits, digitalització de xarxes en baixa i campanya de recerca i reparació de fuites.

Comentaris (2)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive