Aigües d'Argentona fa setmanes que treballa en la reducció de la pressió de l'aigua que arriba a les cases. Dies abans d'entrar en emergència per sequera, l'empresa municipal ja havia actuat en bona part del poble i aquesta setmana la mesura arribarà a la totalitat del municipi, també a les urbanitzacions. "No són mesures populars, però si quan obrim l'aixeta no hi ha aigua, no sabrem com fer-ho. Hem de poder actuar amb previsió", explica l'alcaldessa, Montse Capdevila. Els operaris treballen en un total de 24 vàlvules que regulen la pressió en diferents zones i hi apliquen reduccions de manera esglaonada, d'aproximadament un 3% en cada operació. L'objectiu és arribar a reduir fins a un 10% la pressió de l'aigua a tot el municipi.
Segons les darreres dades oficials de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) corresponents al mes de desembre, el consum al municipi era de 312 litres per habitant i dia, molt per sobre dels 200 que fixa l'ACA com a límit en l'actual context. És per això que des de ja fa setmanes l'Ajuntament està adoptant mesures per revertir la situació.
Més enllà del consum dels particulars, però, bona part d'aquestes dades de consum s'expliquen pel gran nombre de fuites que té la xarxa i també per un bon grapat de cases, sobretot a les urbanitzacions, que es connecten il·legalment a la xarxa, sense passar per comptador.
L'alcaldessa, Montse Capdevila, explica que un 48% de l'aigua que entra a Argentona es perd per aquestes dues circumstàncies. És per això que a banda de reduir la pressió també s'estan fent inversions en la millora de la xarxa i s'ha aprovat una ordenança que permet perseguir el frau i també l'ús inadequat dels recursos, amb sancions "exemplars" de fins a 3.000 euros.
Per aquest 2024 hi ha una partida d'uns 500.000 euros per a inversions en la xarxa d'abastament d'aigua. S'actuarà en punts on s'han detectat fuites i també en zones d'orografia complexa amb l'objectiu de poder "sectoritzar" la xarxa i instal·lar noves vàlvules de pressió que permetin intervenir de manera més precisa en funció de les necessitats de cada barri.
"Hem de poder separar les zones de consum i que les pressions s'estabilitzin", detalla el responsable d'Operacions d'Aigües d'Argentona, Oleguer Carbonell. El tècnic municipal explica que la pendent ascendent que hi ha al poble fa que la reducció de la pressió a les parts més baixes pot fer que en alguns casos l'aigua no arribi en condicions a les parts més elevades.
Amb tot, la feina que s'està fent aquests dies és pràcticament quirúrgica, amb reduccions de pressió de només el 3% en cada operació. D'aquesta manera, els operaris poden "analitzar la casuística dels usuaris i veure si els provoca un perjudici" amb l'objectiu d'anar equilibrant les vàlvules. L'objectiu és arribar a reduir la pressió un 10% en el conjunt del poble.
Segons Carbonell, aquestes xifres fan que els veïns pràcticament no ho notin, ja que es tracta d'un nivell de reducció "imperceptible" i que, en canvi, s'aconsegueixi "minimitzar el consum real". Amb aquesta mesura també s'aconsegueix que la pressió baixi "al llarg de les canonades" i que, per tant, també hi hagi menys pressió en els punts de les fuites.
Pel que fa a altres mesures implementades en el context de sequera, destaca el tancament de les dutxes dels equipaments municipals; el tancament de les fonts; la reducció de la freqüència de reg del camp de futbol, i la reducció de freqüència de neteja de carrers, on es passa de quatre a dos dies a la setmana i només en espais on es detecti brutícia.
Comentaris