L'actual carretera d'Argentona serà el nucli central del nou sector del Sorrall. Foto: R. G.
L'actual carretera d'Argentona serà el nucli central del nou sector del Sorrall. Foto: R. G.

Superfícies comercials mitjanes, parcs i un possible hotel per al sector del Sorrall

El nou planejament urbanístic substitueix l'anterior, tombat als jutjats, i preveu noves activitats comercials i de serveis, espais verds i aparcaments

Nou intent per avançar en la urbanització del sector del Sorrall de Mataró. L'Ajuntament ha presentat un nou planejament urbanístic que substitueix l'anterior, tombat als jutjats. L'actual manté unes línies molt similars al que ja hi havia previst: nous edificis que es destinaran a l'activitat terciària, com ara superfícies comercials mitjanes i un possible hotel, combinats amb initeraris i espais verds i zones d'aparcament. La clau és dignificar l'entrada a Mataró des del Vallès, convertint l'actual carretera a Argentona en una via urbana que millori la connectivitat de tota la zona. El desenvolupament del sector, que també està vinculat a un dels quatre grans projectes de futur de la ciutat (vinculat a l'aigua i l'energia) té un pressupost estimat de 7,3 milions d'euros i dependrà de l'interès que mostrin promotors privats en instal·lar-s'hi. 

La regidora d'Urbanisme, Núria Moreno, ha presentat aquest dilluns el nou planejament, que substitueix el presentat el 2014 i que va ser anul·lat per un contenciós administratiu. Aquell projecte ja en substituïa un d'anterior, que datava del 2008 i que es va descartar per motius econòmics. El periple, per tant, ha estat molt llarg i ple d'entrebancs, entre els quals una batalla legal de feia 20 anys per l'expropiació d'una finca del sector, que va quedar resolta pel TSJC. La nova proposta, però, deixa aquesta finca de banda. 

Al sector no hi ha lloc ni per habitatges ni per a indústria pesant

La nova proposta no divergeix gaire de la del 2014, i per tant manté la seva aposta per edificis terciaris, sense lloc per a nous habitatges ni tampoc per a indústria pesant pròpia de polígons com el del Pla d'en Boet. En concret preveu la creació de sis edificis, la majoria de dues i tres plantes excepte una torre de sis plantes, que se situarà al final de l'actual l'avinguda Puig i Cadafalch. Aquesta avinguda precisament s'allargarà, estenent-se al que és actualment la carretera d'Argentona, que es pacificarà (voreres, arbrat, carril bici...) i al voltant de la qual s'hi duran a terme les noves edificacions. 

planol els garrofers sorrall

El planol amb les bases del nou planejamnet del sector

L'objectiu és que en aquests immobles s'hi puguin implantar empreses amb necessitats d'espai diferent, de manera que s'hi puguin instal·lar activitats hoteleres, de restauració, comercials generals i singulars, d'oficines i de serveis. El sostre edificable total és de 50.000m2. Com en l'anterior planejament es descarta fer habitatge en aquest sector, ja que el barri de Cerdanyola està molt densament poblat, el seu ús és majoritàriament residencial i va precisament mancat de zones comercials, de serveis, espais verds i aparcaments, que és el que s'implementarà al Sorrall. 

Connectivitat i aparcaments

Els nous aparcaments han de pal·liar la mancança del barri 

Aquest sector esdevindrà la nova porta d'entrada a Mataró des d'Argentona i el Vallès, de manera que una de les claus és millorar els aspectes de mobilitat de la connexió amb la xarxa comarcal. Per això hi haurà canvis en el traçat de la carretera d'Argentona, es milloraran els encreuaments de les rondes Bellavista i Tarradellas amb Puig i Cadafalch, i en el sector s'hi inclou el nou accés des de la C-32 per la rotonda de l'autovia Mataró-Granollers. A banda, es desplegarà aparcament en superfície als entorns de tots els nous edificis, de cara a intentar pal·liar la mancança que pateix el barri de Cerdanyola en aquest àmbit. 

Zona el Sorrall

El complex exportiu del Sorrall, una part molt destacada del sector. Foto: R. G.

Embolcallar el Sorrall

El Sorrall està totalment configurat pel Centre Municipal d'Esports que porta el nom del sector, i que ara mateix és una illa una mica desconnectada de la resta. El projecte preveu que l'equipament quedi totalment integrat en l'entorn urbanitzat, quelcom que s'aconseguirà millorant l'accés des de la ronda Tarradellas. A banda, es preveu convertir en equipament social un emblema de la zona, la Torre de Can Palauet, i reservar per a futurs equipaments de barri els seus entorns, en contacte amb la ronda. 

Multitud d'espais verds

Un dels grans atractius de la reurbanització del sector són els 77.000m2 d'espais verds que inclou, ente els quals hi ha el turó de Cerdanyola i la zona dels garrofers, que es recupera per a la ciutat com a parc urbà, integrant-lo en el nou teixit urbà i per tant facilitant-ne l'accés. El sector és clau en el projecte de l'Anella Verda, el circuit que es vol fer a l'entorn de Mataró aprofitant els itineraris verds existents o creant-ne de nous. En aquest sentit també es vole npotenciar els espais lliures al llarg de la riera d'Argentona.

Projecte a l'entorn de l'aigua

Al sector de Bellavista, inclòs a l'àmbit del Sorrall, s'hi està construint un nou dipòsit d'aigües de la mà d'Aigües de Mataró. Precisament la innovació a l'entorn de la gestió de l'aigua i de l'energia és un dels quatre projectes clau de futur a Mataró, pels quals l'Ajuntament ha demanat suport dels fons europeus. A banda d'aquesta nova instal·lació i del parc que s'hi està fent a sobre, el planejament reserva sòl necessari per a futurs dipòsits d’aigua de pous propis, amb una planta de tractament, l’ampliació del Tub Verd i el futurTub Blau (que preveu aprofitar l'aigua regenerada de la depuradora de Mataró).

Amb tot plegat es preveu crear un projecte de sostenibilitat i circularitat vinculat a la gestió de l'aigua i de l'energia. Per això, un dels objectius de l'Ajuntament és que al sector del Sorrall s'hi puguin instal·lar empreses vinculades a aquests àmbits i generar un pol econòmic al voltant dels mateixos. 
 

 

Comentaris (6)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive