L’efecte Santes ha acabat assemblant-se al famós efecte 2000: molta temença prèvia i a l’hora de la veritat poca cosa. O això diuen les dades. El món s’havia de parar el cap d’any que donava la benvinguda a l’any 2.000 i Les Santes del 2021 havien d’empitjorar molt les dades epidemiològiques més que preocupants, en plena cinquena onada, amb la que es va fer una versió de la Festa Major adaptada als protocols. Ni una cosa ni l’altre. No hi ha hagut ‘efecte Santes’ i deu dies després del final de la Festa Major les dades no recullen cap rebrot a la capital del Maresme.
La por a possibles rebrots i repunt de dades en motiu dels actes de la Festa Major i al comportament de la ciutadania durant aquests dies estava més que fonamentada. El propi Ajuntament dies abans del 24 de juliol suspenia actes com la cursa, des de l’Hospital de Mataró arribaven clams per al bon comportament i a més les dades amb les que s’arribava a la versió adaptada de la Festa Major eren de les pitjors d’un any i mig de pandèmia. S'estava, de fet, en pic de contagis. Tots els actes de Santes van ser respectuosos amb els protocols i les mesures de seguretat. Però feia falta esperar els 10 dies per avaluar amb dades. Ha passat aquest període i el risc de rebrot és ara a Mataró a la meitat de punts que el que es registrava a l’inici de Les Santes.
D’aquesta manera, doncs, es descarta que en motiu d’una versió tan acotada de la Festa Major (sense aglomeracions ni actes nocturns i amb tots els actes amb el públic assegut i seguint les normes) propiciés el que sí que havia passat en altres municipis: esclats de dades els dies posteriors. Està clar, això també, que Mataró segueix la tendència general de dades que porta dies a la baixa en contagis (i sembla que havent tocat sostre en ingressos) motiu pel qual també es pot dir que no hi ha hagut ‘efecte Santes’.
Les dades són altes i l’Rt està pujant
La situació a dia d’avui a Mataró és d’un risc de rebrot estabilitzat al voltant dels 500 punts els darrers dies. Un risc molt alt (és molt alt a partir de 200) però que és la meitat dels 1032 punts que es publicaven el primer dia d’actes. Ja fa una setmana que s’està sobre els 500, amb dades altes i aquests darrers dies el que està pujant és la velocitat de contagi. Havia baixat del llindar d’1 (el que defineix si el virus creix o decreix) les darreres dues setmanes i just avui marca 0,96 i amb tendència ascendent. No hi ha hagut efecte Santes però les dades Covid segueixen ben disparades.
Un altre indicador vàlid és el nombre de casos confirmats a Mataró. La setmana posterior a Santes s’han detectat 321 positius, quan la setmana anterior a la festa se n’havien registrat 572. La tendència és a la baixa però l’afectació encara hi és. El percentatge de positius d’entre les proves fetes és del 9,47%, pràcticament el doble del llindar del 5 que permet la completa traçabilitat. La variant Delta encara mostra la seva cara més contagiosa.
La incidència baixa del llindar del toc de queda
Amb les dades actuals, la incidència acumulada en set dies baixa a 246,40 pel que queda per sota dels 250 que activen el toc de queda. Aquest fet a hores d’ara té poca importància perquè el confinament nocturn està confirmat les properes dues setmanes i perquè Mataró ja havia rebaixat el llindar de l’anterior toc de queda i posteriorment la Generalitat va abaixar el llistó per mantenir la mesura restrictiva. La pressió als Hospitals segueix sent molt alta, especialment a les UCI i per això es mantenen les mesures.
Comentaris (2)