L’Rt de Mataró baixa d’1 per primer cop el darrer mes
L’Rt de Mataró baixa d’1 per primer cop el darrer mes

L’Rt de Mataró baixa d’1 per primer cop el darrer mes

Es consolida la tendència dels darrers dies: baixa el risc de rebrot i l’Rt de la capital del Maresme

L’evolució de la pandèmia de Covid-19 a Mataró deixa, a dia d’avui, una bona notícia si més no en perspectiva comparada del darrer mes. L’Rt, el paràmetre que indica la velocitat de contagi, baixa d’1 per primer cop en tot el darrer mes. El risc de rebrot, tot i que segueix tendint a la baixa, segueix essent singularment alt: 1.226 punts.

L’Rt és és l’índex que analitza la velocitat de reproducció de la malaltia. Comptabilitza quants contagis protagonitza cada positiu, motiu pel qual quan és superior a 1 es considera que el virus està en creixement i quan baixa d’aquest llindar, que decreix i perd velocitat. Amb les darreres dades facilitades pel Departament de Salut i aquest 0,95 l’Rt se situa just per sota d’aquest llindar pel que per primer cop en el darrer mes es pot inferir que el virus té una expansió moderada. Cada positiu en contagia menys d’un altre. 

Òbviament és una tendència que caldrà seguir i consolidar en els propers dies ja que només amb un Rt sostingut per sota d’1 en els dies es podrà veure com l’índex de rebrot torna a nivells de control i, en conseqüència, la pressió hospitalària causada pel virus es pugui anar controlant.

L'evolució del risc de rebrot. Font: Dades Covid

L'evolució del risc de rebrot. Font: Dades Covid


El risc de rebrot és molt alt

I és que pel fet de venir, just fa una setmana, d’un punt màxim del risc de rebrot de pràcticament 2.000 punts pot semblar que els 1.226 amb els que comença novembre puguin ser pocs. Però no. Tot i que la baixada és important, l’índex de rebrot està 1.000 punts per sobre del llindar entre risc alt i molt alt, pel que l’emergència pandèmica segueix plenament vigent. Mataró segueix amb una alta incidència.

Sembla que ha parat de créixer el percentatge de tests positius (el motiu que la segona meitat d’octubre les dades repuntessin va ser la seva sobtada crescuda) però la incidència acumulada en els darrers 14 dies, que se situa en 1,281 punts, demostra la vigència del perill. Cal recordar que quan aquest índex és superior a 500, segons el barem compartit a tot l’Estat, es considera que la zona en qüestió està en fase màxima d’incidència de la Covid.

La tendència a nivell català

El risc de rebrot baixa 54 punts en les últimes 24 hores a Catalunya i se situa en els 835, segons l'última actualització del Departament de Salut. La velocitat de propagació, l'Rt, també cau nou centèsimes fins a l'1,12, mentre que la incidència a 14 dies segueix pujant i se situa ara a 780. En paral·lel s'han declarat 3.545 nous casos confirmats per PCR o test d'antígens (TA), fins als 241.569 des de l'inici de la pandèmia. El 12,22% de les proves que s'han fet en la darrera setmana han donat positiu. També s'ha informat de 66 noves morts, amb un total de 14.140. Pel que fa a la situació als hospitals catalans, hi ha 2.687 pacients ingressats per covid-19 (+160), 481 dels quals a l'UCI (+16).

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive