Un dels contenidors de recollida de les restes que es converteixen en adob. Foto: Ajuntament
Notícies relacionades
Un dels contenidors de recollida de les restes que es converteixen en adob. Foto: Ajuntament

Les restes dels menjadors escolars de Mataró són adob per a les Cinc Sènies

Quatre escoles recullen separadament tots els residus orgànics que generen al menjador i els aboquen a diari a una màquina de precompostatge

La circularitat és un dels grans compromisos mundials per fer front a l'escassetat de matèries primeres, al qual Mataró s'hi ha abraçat amb força amb projectes cabdals per al seu futur com el Parc de l'Economia Circular (actualment en situació polèmica per la troballa de restes arqueològiques al solar on s'ha de construir. A la ciutat també es duen a terme altres iniciatives en aquest àmbit, com la que s'han compromès a realitzar diverses escoles.

L’Institut Escola Àngela Bransuela, el Centre d’Educació Especial Les Aigües i les escoles Maristes Valldemia i Montserrat Solà  participen en el projecte Orgànica Circular Mataró, impulsat per l’Ajuntament i finançat per l'Agència de Residus. Bàsicament consisteix en reaprofitar els residus orgànics generats als menjadors escolars dels centres per utilitzar-los com a adob als camps de cultiu de les Cinc Sènies. Segons expliquen des de l'Ajuntament, es tracta d’una experiència de circularitat que, des de la sensibilització i la implicació comunitària, tracta els residus com un recurs i els fa retornar amb un nou paper al circuit de producció i consum.

Com funciona? Les escoles i instituts recullen separadament tots els residus orgànics que es generen a la cuina i el menjador escolar. A cada centre s'hi instal·la una màquina de precompostatge, on s'aboquen els citats residus a diari perquè s'assequin i redueixin el seu volum fins a un 80%. Un cop cada set dies es duu a terme el buidat automàtic de les màquines, i es procedeix a la conservació del residu en caixes tancades, on s'higienitza i s'estabilitza.

Vista de les Cinc Sénies, on els pagesos reclamen solucions. Foto: ACN
Vista de les Cinc Sénies. Foto: ACN

A partir d'aquí, un agricultor de les Cinc Sènies recull i transporta aquest producte a la seva instal·lació agrícola per finalitzar el procés de maduració i així poder aplicar el compost resultant com a adob orgànic en els cultius. A més, una petita part també es pot retornar cap al centre educatiu per ser utilitzat a l’hort escolar o com a fertilitzant a les plantes domèstiques de les famílies del centre. Un dels objectius és que cada escola pugui dur a terme activitats formatives, d’aprenentatge i servei, o treballs de recerca relacionats amb el tancament del cicle de la matèria orgànica.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive