Nou Parc Central, pulmó verd de la ciutat, és una de les claus del projecte Re-Natura Mataró. Foto:R.Gallofré
Nou Parc Central, pulmó verd de la ciutat, és una de les claus del projecte Re-Natura Mataró. Foto:R.Gallofré

Re-Natura: 6 milions d’euros per una Mataró més verda i amb més biodiversitat

El projecte, el més ambiciós en aquest àmbit des de l’ampliació del Parc Central, preveu importants actuacions per recuperar, millorar i adaptar a nous usos les rieres, zones verdes i patis escolars de la ciutat

Les ciutats com Mataró afronten un repte majúscul per esdevenir més ecològiques i sostenibles de cara a fer front als efectes del canvi climàtic i poder garantir una millor qualitat de vida als seus ciutadans. Elements com la contaminació o l’increment global de les temperatures i dels fenòmens meteorològics extrems són amenaces que cal combatre des de molts àmbits. Un d’ells és la renaturalització i la resiliència dels espais urbans i periurbans. Què vol dir això? Apostar decididament per ser ciutats més verdes i re-naturalitzades, enfortint i atorgant una posició de centralitat a parcs, places i altres zones verdes, així com a l’entorn natural més proper. 

Aquesta és la línia que seguirà ‘Re-Natura Mataró’, el projecte de millora de la infraestructura verda i la biodiversitat de la ciutat més important que afronta la ciutat en els darrers 20 anys, d’ençà de l’ampliació del Parc Central. La xifra que s’hi invertirà no és menor, un total de 6 milions d’euros, 4 dels quals finançats pels fons europeus NextGenerationEU. Bona part de la inversió es destinarà a actuacions sobre el terreny que afectaran les rieres i les zones verdes, i els patis escolars de la capital del Maresme, que es renaturalitzaran, es milloraran i es faran més accessibles a la població, millorant-ne alhora la biodiversitat i convertint aquests espais en refugis climàtics. A banda, el projecte també inclou l’elaboració d’un document estratègic i  iniciatives vinculades a la participació ciutadana. Tot plegat, donant resposta al Pla d’Acció de Mataró Agenda Urbana 2030, que identifica la renaturalització de la ciutat com un dels grans objectius de futur per afrontar els reptes ecològics i climàtics que vindran. 

obertura
L'alcalde, David Bote, amb la regidora de Planificació Territorial i el regidor d'Espais Verds, en la presentació del projecte

En la presentació del projecte, l’alcalde de Mataró, David Bote, va definir Re-Natura Mataró com “una aposta fer de Mataró una ciutat més saludable i alhora més ecològica”, i com “un projecte molt ambiciós ja que és el més important d’aquest mandat en quant a finançament”. La regidora Núria Moreno, que ha tingut provisionalment les competències de Planificació Territorial, va recalcar que es vol assolir una Mataró “més resilient, amb espais que garanteixin una  millor qualitat de vida per a la ciutadania”.


Les 6 grans actuacions previstes

El projecte Re-Natura Mataró preveu actuar en un total de 278.483 m2 a la ciutat, en els quals es plantaran 6.970 arbres i 33.258 arbustos. En total són sis actuacions concretes i ambicioses destinades a “renaturalitzar” la ciutat, és a dir, a enfortir-ne la infraestructura verda i millorar-ne la biodiversitat. Són les següents.

Riera d’Argentona. L’objectiu és la recuperació socioambiental d’aquest espai, amb accions com ara l’ordenació i restauració ecològica del camí del marge per a usos lúdics (actualment ja és molt emprat per caminants, corredors i ciclistes). A banda, s’eliminaran espècies invasores i es plantaran arbres i arbustos, es treurà parcialment el paviment al voral de la Via Sèrgia i s’implantaran sistemes de filtratge natural. També es preveuen refugis de fauna i la implementació d’horts urbans en un tram proper a la ronda Josep Tarradellas. 

Argentona web
Riera d'Argentona, actualment i en el futur

 

Riera de Sant Simó. Es procedirà a retirar escolleres i canyes per poder plantar-hi espècies autòctones que donin a la Riera un aspecte molt més natural i endreçat. A banda, es millorarà la connectivitat amb la trama urbana, tenint en compte per exemple que cal creuar la riera per accedir a les Cinc Sènies, al poligon de Mata Rocafonda o a la platja de Sant Simó.

SantSimo web

El projecte previst a Sant Simó

Parc Central. L’objectiu és millorar la biodiversitat i la resiliència del gran pulmó verd de la ciutat. Això es farà amb la renovació d’espècies d’arbrat problemàtiques com els pollancres, que se substituiran. Al recinte antic es renovarà el sol i es millorarà el drenatge, s’hi instal·larà una nova bassa naturalitzada, i s’hi crearan refugis de fauna. Al Nou Parc Central s’hi preveu la substitució de gespa per pradera natural i la creació d’un nou jardí d’aigua que gestioni i aprofiti l’aigua d’escorrentiu, així com i la plantació de nou arbrat i arbustos que doni més ombra en els camins existents i més densitat al conjunt dels parc, a més de millorar els entorns de les zones de joc infantil.

Parccentral web
El Parc Central també es veurà millorat en el futur amb el projecte ReNatura

Pollancreda i Torre Llauder. La retirada dels pollancres va deixar la zona verda de la Pollancreda, al Pla d’en Boet, gairebé erma, i avui és una esplanada del tot desolada. Per solucionar-ho, el projecte Re-Natura preveu la plantació de nou arbrat i arbustos i la creació d’una bassa de biodiversitat, a més d’altres millores com ara els refugis de fauna, treballs en el sol per fer-lo més permeable o bé drenar l’aparcament adjacent retirant parcialment l’asfalt. Les actuacions s’estendran fins als entorns de la Vil·la romana de Torre Llauder, que es naturalitzaran. 

Pollancreda web

També es preveu actuar a La Pollancreda

Patis escolars. Es vol adaptar-los com a refugis climàtics i espais educatius, donant compliment també, d’aquesta manera, a un dels projectes guanyadors dels Pressupostos Participatius escollits per la ciutadania. L’actuació està prevista a 29 escoles i instituts, analitzant cada cas en concret per adaptar els seus patis al canvi climàtic i potenciar-ne el seu component educatiu, amb accions com la plantació d’arbrat per generar ombra, la creació d’horts escolars o la instal·lació de màquines compostadores, entre d’altres. 

Colegi web

Recreació d'una de les actuacions als patis escolars

Millores a 7 parcs i places. El projecte Re-Natura també inclourà  la replantació de 600 arbres a diferents punts del municipi, i actuacions concretes a set parcs i places de la ciutat: el parc de Cerdanyola, la plaça de Catalunya, la plaça d’Occitània, la plaça d’Antonio Machado, el parc del Camí de la Serra, el parc del Palau i el parc de la Llibertat. En la línia de la resta d’accions incloses en la iniciativa, l’objectiu és adaptar aquestes zones verdes urbanes a nous paràmetres de biodiversitat i al canvi climàtic, reforçant la vegetació, millorant la permeabilitat i incorporant refugis de fauna. A banda, es vol potenciar la seva connexió i continuïtat amb els espais verds del seu entorn. 


El projecte, en xifres

  • 6 milions: els euros d’inversió (4 milions de fons europeus)
  • 2025: Any en que es finalitzaran tots els projectes
  • 6.970 : Els arbres que es plantaran en els diferents àmbits d’actuació
  • 278.483: Els m2 de terreny en els quals s’actuarà
  • 29: Els patis d’escoles i instituts que inclou el projecte
  • 64: Les candidatures estatals presentades (la de Mataró, la més ben valorada)

El Pla Director de la Infraestructura Verda de Mataró

 El projecte Re-Natura Mataró preveu la redacció d’aquest pla, un instrument estratègic que té com a objectiu donar coherència a les diferents accions que es duguin a terme a la ciutat per donar resposta als impactes del canvi climàtic a través de la millora d’ecosistemes i de la creació d’entorns més saludables. Un document de present i de futur que, alhora, ha de ser clau en la revisió del Pla General d’Ordenació, un dels grans reptes que té la ciutat en aquest mandat. 

El projecte amb més suport econòmic europeu

Re-Natura Mataró compta amb un pressupost global de 6.089.891  € (IVA inclòs). L’Ajuntament rebrà un ajut de 3.999.500 € (sense IVA) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat pels fons europeus NextGenerationEU. Això ha estat possible després que la Fundación Biodiversidad, del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, va resoldre la convocatòria 2022 de subvencions per fomentar actuacions adreçades a la renaturalització i resiliència de ciutats espanyoles. De les 64 candidatures presentades, el projecte de l’Ajuntament de Mataró és el que ha rebut una dotació econòmica més elevada.

La participació ciutadana, clau

Un dels pilars del projecte és fomentar la participació de cara a que la ciutadania hi pugui dir què n’opina i es faci seva la iniciativa. Es durà a terme a través de sessions amb els consells sectorials i territorials, la plataforma Decidim o bé un procés de cocreació amb les escoles i comunitats educatives. A banda, els serveis interns de l’Ajuntament es coordinaran amb organismes com la Taula de l’Espai Agrari Cinc Sènies-Mata-Valldeix per fer seguiment de les actuacions. També hi ha previstes diferents accions informatives i de sensibilització per donar a conèixer i divulgar el projecte a la ciutadania.  

Calendari d’execució

Està previst que totes aquestes actuacions previstes estiguin finalitzades, com a màxim, en el tercer trimestre de 2025. Actualment el consistori està treballant en la licitació i adjudicació dels diferents projectes, que es començaran a dur a terme al tercer trimestre de 2024.

Comentaris (10)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive