Educació Roda de premsa inici curs escolar 2023-2024, Bea Delgado. Foto: R.Gallofré
Educació Roda de premsa inici curs escolar 2023-2024, Bea Delgado. Foto: R.Gallofré

Arrenca el curs escolar de les ràtios reduïdes a Mataró

Mataró va adaptant l’oferta educativa a la baixada de la natalitat: aquest any 18 alumnes per aula a la pública i 20 a la privada concertada

La natalitat va a la baixa i és una tendència consolidada dels darrers anys. Això, a la pràctica, fa que cada setembre comencin el curs menys alumnes d’infantil que l’any anterior. Això s’ha de gestionar a nivell de planificació escolar i Mataró -posant-se d’acord el Consell Escolar Municipal, l’Ajuntament i la Generalitat- s’ha optat per reduir ràtios. Menys alumnes per classe per no tancar més grups, per mantenir els diferents projectes educatius. Aquest dimecres 6 de setembre arrenca un curs 2023-24 marcat clarament per la reducció de ràtios i per les seves conseqüències. 

Demà, 6 de setembre, és el primer dia per als alumnes del segon cicle d’infantil, primària i secundària obligatòria amb 950 alumnes que començaran infantil 1(antic P3), i 1.600, primer d’ESO. Pel que fa als grups d’infantil 1 enguany hi haurà 55 classes, una menys que el curs passat perquè l’Escola La Llàntia ha perdut una de les línies per manca de sol·licituds. La reducció de les ràtios, 18 alumnes als grups classe de l’escola pública i de 20 a la concertada, s’ha consensuat entre l’Ajuntament de Mataró, a proposta del Consell Escolar Municipal, i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, per evitar el tancament de més grups d’infantil 1.

La reducció de ràtios, això sí, no és ni molt menys del gust de tothom. L’escola concertada la critica (i alguns d’aquests centres surten del pacte), en el moment de la inscripció escolar va ser notòria la protesta organitzada de famílies que quedaven fora de les seves opcions (rescatant la crítica contra la zona única escolar, que el govern no planteja debatre) i el ja citat tancament d’una línia pública a la Llàntia també va escalfar la campanya electoral de les darreres municipals.

La fusió de centres, encara no

Davant la perspectiva que segueixin baixant les places, l’Ajuntament de Mataró treballa des de fa un curs amb el nou document de planificació escolar que fixa com a opció per salvaguardar projectes educatius la fusió de centres, per evitar la desaparició d’aquests sobretot en l’àmbit públic. La regidora d’educació Bea Delgado no ha volgut posar data a possibles propostes en aquest sentit i ha assegurat en la presentació del curs que “treballem analitzant la casuística de cada centre i també la tendència general. Tothom és conscient que si la natalitat baixa caldrà treballar en el mapa de centres però ho farem sempre de la mà dels centres i en benefici del millor per la ciutat”. 


Dos grups nous d’escola bressol i més FP


El 8 de setembre, serà el dia d’inici de les escoles bressol amb l’obertura de dos nous grups a l’Escola Bressol Municipal Els Garrofers. Aquests dos nous grups se sumen als cinc que es van reobrir el curs passat per la gratuïtat de l’últim curs del primer cicle d’infantil anunciada per la Generalitat de Catalunya. Una de les novetats és el nou contracte de cuina que inclou el menú ovolacto vegetarià i més pes dels aliments ecològics i de proximitat.

L’Escola Bressol La Llàntia comptarà de nou amb recursos extraordinaris per poder atendre de manera més especialitzada dels alumnes amb necessitats educatives específiques. Aquest projecte es fa amb la col·laboració dels especialistes de la Fundació Maresme que assessoren i formen les educadores perquè adquireixin un coneixement més ampli de la realitat dels infants amb pluridiscapacitat i les seves famílies.

L’Institut Miquel Biada, que inicia el segon curs com a centre de la xarxa de la Generalitat de Catalunya, torna a ampliar l’oferta amb el nou Cicle Formatiu de Grau Mig de Mecanització. L’Institut Alexandre Satorras amb dos Cicles Formatius de Grau Superior de la branca sanitària: CFGS en dietètica; i CFGS en documentació i administració sanitària.

Per altra banda, l’Escola GEM amplia la seva oferta amb el Cicle Formatiu de Grau Mig Assistència al producte gràfic interactiu, perfil videojocs, un nou cicle de la família d’arts plàstiques i disseny.
 

Arxivat a:

Comentaris (6)

Quim Fa 14 dies
I jo que vaig venir a Mataró perquè em deien que s'hi viu molt bé... suposo que es així si no tens nens, o si tens la butxaca plena. Els treballadors votant a les dretes... supos que deu ser fruit de la escolarització mataroinina...
Quim Fa 14 dies
Som els que venim de Madrid... A la gran, de les 4 opcions que vam posar, no ens n'han donat cap. Ens han dit "o Laia l'Arquera, o res". Sense opcions ni marge d maniobra. El petit, igual. De les 4 opcions, la unica publica esta a 1 hora a peu de casa, i la resta concertades. No tenim cap poder de decissió pels nostres fills. Per cert, el petit encara no ha podgut començar les classes. No esl' iescolarització obligatòria? Indepes o no, els funcionaris i els polítics feu pudor de podrit.
Mare enfadada Fa 16 dies
Dir que les ràtios a l'escola pública són de 18 alumnes no és cert. L'escola on es va fer la roda de premsa té, en el nostre cas, les classes de cinquè amb 26 alumnes. Amb l'ensenyament no s'hi juga! Entenc que 18 potser és un objectiu, però millor que parlin de per què no s'està complint, i també de què pensen fer per a poder aconseguir-ho i quins recursos manquen. Explicar la realitat vivim cada dia a les aules és més beneficiós que fer propaganda en un tema tan important.
Luis Fa 16 dies
Els meus fills continúen a clases de 25-26 i algún any fins i tot de 27 alumnes... La realitat i la noticia no coincideixen...
Quim Fa 16 dies
Venim de fora de Mataró, i els meus dos fills encara no saben a quina escola aniran. Porten inscrits desde Juliol. Avui es reunia la comissió que assignar escola, quan avui comencen les classes. 'Que tenen molts expedients per revisar' diuen... que ja ens avisaran. La educació es un dret fonamemtal que se'l passen per on l'esquena per el seu nom. Quin desastre de funcionariat... Vergonya us hauria de fer!
Roger PUIG Fa 17 dies
Com no se subvencionin i es tingui moltíssima cura de totes les escoles, seguint les normes donades, tenim el futur de la nostra societat molt fotuts. El futur social s'elabora en les aules amb un professorat sempre en formació. Però pel que sento a dir: Els protocols pesen massa i treuen qualitat a les relacions i feina educativa del professorat.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive