Enguany tornem a celebrar la Setmana de l’economia social solidària amb un govern municipal dividit, on els socis menors intenten gestionar les engrunes que els hi deixa el PSC després d’afavorir macrocentres comercials i grans cadenes de supermercats que trinxen el territori. Així, veiem com intenten promocionar tímidament el cooperativisme, en condicions d’enorme desigualtat amb la vertadera aposta econòmica neoliberal d’aquest executiu.
Tanmateix, un altre model econòmic amb el cooperativisme al centre no és cap quimera, és ben possible i Mataró ja ho ha viscut al passat amb grans referents com la Cooperativa del Forn del Vidre. Però lluny de la nostàlgia, ara ens toca demostrar que som dignes d’aquest llegat i que el podem traslladar al S. XXI. Per fer-ho cal un compromís real, amb una aposta tangible en forma d’un pressupost potent i, sobretot, pensant a llarg termini, amb l’ambició d’arribar a tota la ciutat i no tan sols al seu centre. Recuperar un model sostenible, eficient i cooperatiu és tot un projecte de ciutat, justament el que li manca actualment al govern, que fa apostes erràtiques en funció d’interessos econòmics supramunicipals que defugen garantir el benestar de la ciutadania.
Per on començar:
L’Ateneu Cooperatiu és una gran eina de què ja disposem i ha de ser el motor d’un canvi a gran escala. Avui, a l’Ateneu s’ofereix assessorament i acompanyament en la creació d’una cooperativa, a més de disposar d’un viver reduït de cooperatives ubicat al mateix edifici històric de la Unió de Cooperadors. Un model que amb els anys s’ha demostrat eficaç tot i les reduïdes dimensions i el seu limitat pressupost.
Tot i això, són moltes les cooperatives que necessiten un espai on desenvolupar-se i queden fora d’aquest viver, amb la dificultat que suposa poder llogar-ne un, malgrat tenir els barri plens de locals abandonats.
Per això cal ampliar aquest servei i, igualment important, descentralitzar-lo. No podem permetre que Mercadona sigui l’únic negoci que prosperi als nostres barris, l’Ajuntament ha de crear una borsa de locals buits sota control municipal, per dinamitzar les noves empreses i ressuscitar els eixos comercials de la ciutat.
Uns eixos comercials que ofereixin feines diversificades i de qualitat, millorant la situació laboral de la població, la circulació interna de gent a la ciutat i oferint així més seguretat amb uns barris desenvolupats i uns carrers més transitats.
Una oferta que no ha de limitar-se a un mercat convencional, sinó que aprofitant altres estructures actualment desaprofitades de Mataró pot englobar molts àmbits, per exemple descentralitzant també la incubadora tecnològica del Tecno Campus.
Per descomptat, som conscients de l’aposta econòmica que això suposa, igual que som conscients de l’aval de les, més que positives, experiències de l’Ateneu Cooperatiu. És per això que defensem un pressupost exigent, sense ambigüitats que beneficiïn als de sempre; un pressupost on també pugui acollir-se el petit comerç que ja lluita per sobreviure, abandonat per les institucions; i un pressupost honest, que no camufli les reformes necessàries a la façana de l’ajuntament amb els fons europeus lligats a la promoció del comerç... Els recursos hi són, de nosaltres depèn posar-hi la voluntat.
Comentaris (4)