FpK8OLyXEPressió per a no traslladar el jaciment romà i visigòtic trobat a MataróAEKFKE
Notícies relacionades
FpK8OLyXEPressió per a no traslladar el jaciment romà i visigòtic trobat a MataróAEKFKE

Pressió per a no traslladar el jaciment romà i visigòtic trobat a Mataró

Un manifest d’entitats i personalitats reclama la conservació del jaciment trobat on s’ha d’alçar el Parc de l’Economia Circular del Maresme

Primers moviments a Mataró per reclamar la conservació del jaciment arqueològic d’època romana i visigòtica descobert al polígon de Mata-Rocafonda, on s’ha d’alçar el Parc de l’Economia Circular del Maresme. Mentre aquest projecte segueix aturat en espera que Generalitat, Ajuntament i Maresme Circular (l’antic Consorci de Residus) acordin com procedir, entitats i persones vinculades amb la Cultura i el Patrimoni han alçat la veu amb forma de manifest. Volen que el jaciment de Ca la Madrona es conservi a lloc.

El Centre d’Estudis d’Arqueologia i Història de Mataró, el Grup d’Història del Casal de Mataró i el Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró, han promogut un manifest per tal de preservar els vestigis arqueològics apareguts al jaciment de Ca la Madrona a Vallveric. Al document s’hi han adherit entitats i persones individuals de Mataró, el Maresme i Catalunya, i properament es preveu poder comptar amb la confirmació formal de noves adhesions. La convocatòria és oberta a tota la ciutadania. Aquestes entitats afirmen que “la importància i singularitat del jaciment el converteixen en un bé patrimonial de la ciutat que no es pot deixar perdre i afegir-lo a la llarga llista de pèrdues que acumula Mataró”.

El text del manifest contextualitza la importància del jaciment “ com elements que explicarien el pas del baix imperi romà a l’alta edat mitjana,  moment en que el topònim Alarona passa al de Civitas Fracta, amb la importància que  comporta en relació amb l’origen de l’actual Mataró i el nom de la nostra ciutat”.  

En contra del trasllat

Els qui signen es declaren “preocupats pel possible trasllat  d’aquestes restes arqueològiques per tal de donar cabuda a la construcció de l’edifici  del futur Parc de l’Economia Circular, fet que comportaria la deslocalització dels béns arqueològics immobles per a la seva restitució i divulgació en un altre emplaçament,  amb el resultat que experiències semblants mai han estat positives”. Pels firmant “el trasllat  comportaria la descontextualització, pèrdua d’integritat i, fins i tot d’antiguitat de les  troballes, valors inherents a tot jaciment arqueològic. No volem que aquestes  estructures acabin essent només unes còpies del que eren i que passin  desapercebudes i sense interès per a quasi bé tothom”. 

Per fer-ho possible demanen “la declaració del jaciment arqueològic  de Ca La Madrona com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) a fi de normalitzar i garantir  la protecció tant dels béns localitzats com dels que probablement hi ha en els entorns  immediats, tot reiterant que un jaciment amb la singularitat inherent al de Ca la  Madrona cal que fos conservat íntegrament en el seu lloc” i reblen la declaració amb un eloqüent “el patrimoni de la ciutat ja  ha sofert prou malvestats al llarg dels anys”. 

En espera de la Generalitat, per traslladar o no

Les restes de Ca la Madrona han aparegut just al punt de la parcel·la del polígon de Mata-Rocafonda de Mataró on s’ha d’alçar el Parc de l’Economia Circular del Maresme. Aquest projecte s’ha anat endarrerint per l’aparició d’aquestes restes. El Parc de l’Economia Circular és una de les apostes de futur de l’economia a nivell mataroní i maresmenc. La importància de les restes arqueològiques excavades al subsòl del que fins fa un lustres va ser la seu de Cristalleries de Mataró ja unes setmanes que és un dels temes de capçalera a la capital del Maresme. Hi ha restes de dues èpoques distanciades en el temps, romana i visigòtica, i especialment les d’aquesta darrera etapa suposen una fita arqueològica amb poc parangó a nivell català. Maresme Circular ha acabat la campanya de prospecció, va comunicar el seu resultat i protegit les restes però el pla inicial de traslladar-les (per a que s’exposin en un altre punt a la vora, pla inicial de l’Ajuntament) resta, de moment, congelat en espera de la posició de la Generalitat. 

Comentaris (6)

Montse Morón Fa 17 dies
El govern socio-común, vive de espaldas a la cultura y a las necesidades de Mataró hace ya muchos años. Es el mismo que incumple la sentencia del juez que le obliga a montar a C'an Fabregas en su lugar de origen, desobedece y tiene sus restos en suelo agrícola, (totalmente ilegal). Que se puede esperar de quien desoye un dictamen judicial? Con que cara David Bote puede exigir a los ciudadanos? Este es el respeto y amor que muestra este gobierno por la ciudad? Bravo el barrio de Rocafonda !
Mataroní empipat Fa 18 dies
deixar el jaciment exposat a la vora d'un barri conflictiu es posar l'esquer perque tot el que sigui interessant sigui saquejat i acabi en mans de col.leccions privades
Maria Gràcia Fa 18 dies
El més mataroní seria tralladar els enterraments al solar de Can Fàbregues. I en aquest polígon Mata-Rocafonda, a canvi, s'hi podria reconstruir la fàbrica tèxtil que es va desmuntar del solar anterior.
Margarita bordassant Fa 18 dies
NO al traslat de las restas arquologicas, Mataró es mereix per respecte
Margarita bordassant Fa 18 dies
Las restas arqueologicas es tenen al lloc k en sigut trubades no las poden canbia de lloc per interesos
visigods i hispanoromans Fa 18 dies
A la magnífica xerrada de l'arqueòleg municipal es va dir que aquest nucli estava separat d'Iluro. Durant molts anys tenien vida independent, la seva religió, el seu poblat, idioma i enterraments. Tenien poca relació amb els habitants d'Iluro malgrat estar a 1,5 km de distància.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive