El jaciment de Ca la Madrona
Notícies relacionades
El jaciment de Ca la Madrona

El Ple vota protegir les restes visigòtiques de Mataró amb el govern en contra

ERC, Vox i Junts donen suport a la proposta de la CUP de catalogar el jaciment de Ca la Madrona com a Bé Cultural d’Interès Local i considerar-lo compatible amb el Parc de l'Economia Circular

El serial de les restes visigòtiques trobades a Mataró va viure en el Ple Municipal de novembre un altre episodi per a la seva seqüència. Es votava una proposta de resolució de la CUP demanant la catalogació del jaciment com a Bé Cultural d’Interès Local. No és una catalogació directa, és mostrar-se a favor d’iniciar el procés per a fer possible aquesta protecció. A l’hora de posicionar-se i de votar la majoria de 14 que suma l’oposició va tombar els 13 vots del govern. Votació perduda i cares llargues.

  • Abans del Ple Municipal, en l'Audiència Prèvia, van prendre la paraula en sentit proteccionista la nova entitat ADEPAC i el Grup d'Història del Casal

La base de la controvèrsia sobre el jaciment de Ca la Madrona, al Polígon de Mata-Rocafonda és la mateixa des que en va transcendir la importància del que havia sortit de sota terra: es pot o no es pot fer compatible la conservació del que ha aparegut amb el futur Parc de l’Economia Circular que està pensat, previst i projectat al mateix lloc? 

L’oposició creu que sí i per això, en el marc d’una declaració (ahir no es votava cap expedient) es van alinear ERC, Vox i Junts amb els postulats del text inicial de la CUP. El govern de Mataró segueix insistint en la incompatibilitat d’una cosa i l’altra i en la solució del trasllat a la zona verda del Bon Recés, a 200 metres de la ubicació original. Fins i tot va dir que ja treballa en l’avantprojecte d’aquest sector. Però aquest cop va perdre. Una votació al Ple, concretament.

Què s’ha aprovat?

La proposta de resolució que va presentar la CUP i que va prosperar demanava que l’Ajuntament declari les restes com a Bé Cultural d’Interès Local, que s’excavi la resta de solar (només s’ha fet en aproximadament la cinquena part del total) i garantir l’adequació i museïtzació de les restes de manera conjunta amb el Parc de l’Economia Circular. La protecció de Ca la Madrona com a BCIL dificultaria sobremanera l’opció que Ajuntament de Mataró i Maresme Circular defensen (la del trasllat de les restes) quan ara un sol informe favorable de la Generalitat a partir dels elaborats per l’Ajuntament ja podria detonar l’operació. La catalogació proposada (que no aprovada) seria una pedra a la sabata grossa perquè obligaria com a mínim a refer el projecte de Parc de l’Economia Circular. 

  • El govern va intentar que la proposta quedés sobre la taula i no es votés.
  • La CUP s’hi va negar i fins i tot l’alcalde David Bote, després de perdre la votació, ho va lamentar textualment retraient el gest a l’oposició. 

Abans, l’executiu s’havia expressat per boca de la regidora de Cultura Heidi Pérez que va tornar a dir que “la coincidència en un mateix lloc de les restes i el Parc de l’Economia Circular és impossible” defensant el trasllat al Bon Recés on va dir que “s'ha de projectar nou parc urbà i un centre d'interpretació de les restes per donar-les a conèixer i així Rocafonda guanyarà dos espais de referència”. I es va sincerar assegurant que “la catalogació dificultaria el trasllat i faria impossible el Parc de l'Economia Circular” a més d’observar que “deixar les restes in situ on són ara no les posa en valor, és el trasllat el que en permet la conservació”.

Ple Municipal del mes de novembre. Foto: R.Gallofré
Ple Municipal del mes de novembre. Foto: R.Gallofré

Les raons a favor de la proposta

Té un punt exòtic que PP i Vox acabin votant a favor d’un text de la CUP, encara que sigui merament declaratiu. El popular Cristian Escribano va defensar el text “com a punt de partida” i sobretot va dir que “A Mataró tenim coneixença del que és no actuar bé amb el patrimoni i els greuges econòmics que se'n deriven. Ca la Madrona no pot ser Can Fàbregas per la pèrdua de patrimoni i d'ingressos”. Des de Junts per Mataró Alfons Canela va assegurar que “el sentit comú diu que com a mínim hem de donar suport a la proposta i després caldrà veure el resultat del procés administratiu” i Vox va defensar la preservació tot i retreure a la CUP que a Barcelona hagi demanat la retirada de l’estàtua de Colón. Per part d’ERC, Magda Cot va demanar fins i tot estudiar un pas més de catalogació (fins a Bé Cultural d’Interès Nacional) i va assegurar que protegint Ca la Madrona “situem Mataró al mapa de jaciments”.

Tots els grups de l’oposició consideren compatible el Parc de l’Economia Circular i la conservació i difusió del jaciment arqueològic. El govern no. 14 vots a favor i 13 en contra. El serial visigòtic seguirà. 

Arxivat a:

Comentaris (4)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive