L’Ajuntament de Mataró, cada cop menys endeutat
L’Ajuntament de Mataró, cada cop menys endeutat

El Ple aprova inicialment la pujada d'impostos amb l'oposició en contra

L'augment del 6% de l'IBI i el 17,5% de la brossa contrasta amb les noves exempcions previstes per a col·lectius vulnerables

El Ple municipal va aprovar inicialment l'augment d'impostos previst per al 2021 a Mataró. Les ordenances fiscals proposades pel govern tirarà endavant sense problemes gràcies a la majoria absoluta de PSC i En Comú Podem, malgrat que l'oposició (ERC, Junts per Mataró i Ciutadans) va votar-hi en contra. La pujada impositiva es traduirà en un increment mig del 6% de l'IBI i del 17,5% en la taxa de la brossa.

A banda del pla de racionalització de la despesa anunciat l'any passat, l'única via que, segons el govern municipal, té l'Ajuntament per cobrir el forat econòmic que pateix és a través de la pujada d'impostos. De cara al 2021 hi ha previst un desajust pressupostari de 8,3 milions d'euros, en bona part degut a l'impacte de la Covid-19 i totes les mesures que s'han hagut de prendre per fer-hi front.

Dos dels principals impostos municipals són l'IBI, d'on provenen la majoria d'ingressos, i la neteja i recollida de residus, pel qual es prepara un nou contracte de cara a millorar-ne el deficient servei prestat fins ara a la ciutat. En el cas dels bens immobles l'increment serà del 6% (tot i que ballarà depenent de cada cas, el rebut mig de les llars passarà de 480 a 508 euros); i en el de la brossa, els rebuts pujaran de mitjana entre 18 i 22 € a l’any (un 17,5%). 

El projecte d'ordenances fiscals també preveu noves exempcions, per valor total de 500.000 euros, als col·lectius més perjudicats per la pandèmia.

  • Els afectats per un ERTO de durada mínima de 90 dies podran solicitar una bonifficació o fins i tot exempció de la taxa de la brossa, i un ajut a l'habitatge de fins a 250 euros (el 2020 eren 240).
  • Les famílies monoparentals poden optar a l'ajut a l’habitatge del 50% o el 70% (segons categoria) fins a un màxim de 250 €
  • Pensonistes, jubilats i aturats (almenys 90 dies i amb pocs recursos): exempció en la taxa de la brossa i ajut a l'habitatge fins a 250 euros
  • Família nombrosa: bonificació de l'IBI del 50 o el 70%, fins a un màxim de 250 euros

Es mantenen ajuts vigents d'anys anteriors: per obres de rehabilitació en edificis d’habitatges, per al foment de l’activitat econòmica, per obres de restauració i conservació d’elements catalogats pel Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic i per a millora energètica en edificis no exigida per la normativa vigent.

 

Arxivat a:

Comentaris (2)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive