portada opinió Enric Gonzalez Pensar globalment, actuar localment
portada opinió Enric Gonzalez Pensar globalment, actuar localment

Enric González Gonzalo

Pensar globalment, actuar localment

L'activista climàtic Enric González Gonzalo defensa una transició ecològica socialment justa i democràtica per Mataró

Gestió de residus, energia, aigua, sobreproducció, mobilitat, pobresa energètica, sobreconsum, contaminació, transició energètica, erosió de terres, temporals, escassetat d’aigua, pèrdua de biodiversitat, acidificació, desigualtat... Déu-n’hi-do! Tots aquests termes ens poden venir al cap quan parlem de sostenibilitat i del medi ambient.

Durant els darrers anys s’ha parlat del tema, la crisi climàtica i el canvi climàtic ha estat a l’agenda política i mediàtica perquè així ho han provocat els moviments climàtics com Fridays For Future o Extinction Rebellion. La crisi climàtica la tenim convivint amb nosaltres i hem d’aconseguir mitigar-la i adaptar les ciutats a les noves condicions. 

Les ciutats juguen un paper clau alhora de parlar de la crisi climàtica i per als mataronins i mataronines Mataró és la nostra protagonista. L’any passat, les ciutats acumulaven el 56,61% de la població mundial i es creu que arribaran a acumular el 68% de la població per al 2050. Amb això es pot deduir que les ciutats tenen una necessitat molt més alta de transport, activitats comercials, infraestructura, energia, aigua i un llarg etcètera d’activitats per fer funcionar una ciutat. Tant és així que les ciutats són les principals responsables del consum energètic i emissions ja que consumeixen el 75% de l’energia primària mundial i amb les seves activitats s’emet al voltant del 50-60% de les emissions de gas d’efecte hivernacle. Tot això sense parlar de la generació de residus i altres impactes ambientals de les ciutats.

Però no només hem de fixar-nos en aquesta dicotomia de món urbà-món rural. Les diferències d’impacte ambiental també es veuen reflectides en la desigualtat de capital. L’1% més ric del planeta contamina quasi el doble que el 50% més pobre.

Tenint en compte aquest pretext, qualsevol pot pensar que això no té remei, que hi ha moltes contradiccions i punts negatius i que s’escapa del nostre abast. Individualment, potser sí que és cert, però col·lectivament es poden fer moltes coses.

Quan es parla de transició, ja sigui energètica o ecològica en general, aquesta ha de ser justa socialment. Les ciutats han de fer la seva part d’esforç per dur a terme apostes valentes i ambicioses consultades amb la ciutadania. Quan les mesures polítiques fallen o es queden curtes queda la força de la gent i el sentit comú.

Un mètode que s’està portant a terme a diferents nivells i a diferents països, que bé es podria fer a Mataró, son les assemblees ciutadanes on es poden consultar temes relacionats amb el canvi climàtic a la població mataronina i així fer de les mesures una acció conjunta, consensuada i democràtica. Per exemple, així ho han fet els veïns francesos i britànics per tractar el canvi climàtic i els irlandesos per tractar també el tema de l’avortament. Però no cal mirar a l’estranger, aquí a Espanya s’està duent a terme la Asamblea Ciudadana para el Clima amb alguns errors com que les recomanacions no siguin vinculants...

Aquesta democratització dels processos no només faria efectives algunes decisions importants i donaria empenta a altres decisions que quedaven amagades, sinó que milloraria ja grans projectes com el parc circular Mataró-Maresme, comunitats energètiques, anella ciclista, peatonalització de la ciutat, ... D’aquesta manera, la gent de Mataró farà una Mataró conjuntament i amb sentit comú.

Per una transició ecològica socialment justa i democràtica.

 

Arxivat a:

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive