L'edifici de Jaume I que va ser ocupat sencer és una de les propietats de la Sareb a Mataró. Foto. R. G.
L'edifici de Jaume I que va ser ocupat sencer és una de les propietats de la Sareb a Mataró. Foto. R. G.

Objectiu: destinar tots els pisos de la Sareb a Mataró a habitatge social

En Comú Podem i ERC presenten propostes diferents per al lot de propietats del ‘banc dolent’, ara que ja és públic

Si la Sareb, el ‘banc dolent’ creat per ajudar a sortir de la crisi financera, passa a ser públic també ho haurien de ser les seves propietats. Que els seus pisos siguin per habitatge social públic. Aquesta és la idea subjacent de les propostes d’En Comú Podem Mataró i Esquerra Republicana de Catalunya, que volen que el proper Ple Municipal serveixi perquè Mataró reclami el botí de la Sareb, a la ciutat per a ajudar a solventar el problema d’oferta d’habitatge assequible. 

La Sareb es va crear el 2012 per sanejar els balanços bancaris i gestionar i liquidar crèdits i immobles de les entitats rescatades fruit de la crisi financera. Ara aquest organisme queda inclòs en l'àmbit de les administracions públiques. Disposarà d'un règim societari específic. El govern espanyol vol reforçar a més la seva col·laboració amb organismes públics i entitats no lucratives amb experiència i competències a l'àmbit de l'habitatge social.

La Sareb, té 243 habitatges, 9 obres inacabades, 19 solars i 37 locals comercials a Mataró, segons consta a la seva pròpia pàgina web. D’aquests, 15 ja van ser cedits temporalment a l’Ajuntament de Mataró per a lloguer social i assequible en l’inici d’una col·laboració que ara hauria d’anar a més, des que l’estat ja és majoritari en l’accionariat del ‘banc dolent’. Així ho creu ERC que critica que la xifra de pisos aconseguida fins ara és minsa comparada amb altres capitals catalanes i que que proposarà al proper Ple “que el Govern Municipal de Mataró demani que l’Estat traspassi la totalitat dels immobles que la Sareb té a Mataró, amb l’objectiu de tenir més habitatge públic, edificis a mig construir i solars per a promoure habitatge i mitigar així la situació d’emergència habitacional que viu Mataró”.

ERC pressiona el govern local recordant-li que té els mateixos partits que governen a Madrid i assegura que així “suposem que serà més fàcil l’entesa per acordar amb ells la cessió a Mataró de la titularitat de tots els immobles situats a la nostra ciutat”. La proposta dels republicans arriba dies després que el partit fes el mateix a Barcelona. Allà el govern local, amb els mateixos partits que els de la capital del Maresme però invertits entre el rol majoritari i minoritari, ha acceptat el prec del partit. 

Pressió a nivell estatal d’En Comú Podem

Qui ha presentat una Declaració Institucional sobre el tema pel proper Ple és En Comú Podem Mataró, per mitjà de la regidora del ram Sarai Martínez. També són els liles els que ho han dut al Congrés dels Diputats, demanant que tot el parc d’habitatge en mans de la Sareb, es destini a efectes d’habitatge social. La proposta dels comuns, sobre la que el PSC encara no ha pres posició passa per convertir l’entitat en una “eina pública que serveixi per garantir el dret a l'habitatge” i demana investigar la seva creació i l’assumpció de fins a 35.000 milions de deutes.

Igualment advoca perquè “mentre no s'adquireixi la propietat dels immobles per part de l'administració pública, la Sareb, faciliti una gestió social del seu parc d'habitatges actual per a garantir l’accés a l'habitatge de la població” i insta l’Estat i la Generalitat a “ realitzar les gestions pertinents amb la Sareb, per tal que el sòl urbanitzable de què disposa, tingui com a finalitat la creació d’habitatge públic destinat a lloguer social i assequible”.

Comentaris (11)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive