Aquest dilluns 14 de setembre és el dia D: toca desembarcament massiu a l’escola. Comença el curs més incert que es recorda, en plena pandèmia de Covid-19 i amb tota la comunitat educativa davant un doble repte majúscul: d’una banda recuperar el fil formatiu que es va tallar (com a mínim presencialment) el llunyà dijous 12 de març, i de l’altra complir amb tot el catàleg d’instruccions, mesures i nous hàbits de conducta que han de mantenir a ratlla el virus que tot ho ha trastocat. 20.000 alumnes mataronins dels diferents cicles i les seves respectives famílies tenen subratllada la data a l’agenda. El detall retòric de cada any de desitjar-se un bon inici curs els uns als altres és, aquest cop, una mena de súplica.
El retorn de les classes presencials mig any després serà tota una prova de resistència per tot el dispositiu de la comunitat educativa, des del Departament als alumnes, passant per les direccions, el professorat i les famílies. També l’Ajuntament ha hagut d’invertir diners, recursos i hores a ajudar a complir amb les estrictes normes, ràtios i protocols que venen definits per la Generalitat. Mataró ha ampliat voreres als accessos d’alguns centres, ha habilitat nous espais i equipaments municipals perquè estiguin a disposició de les escoles i, en un sobreesforç important, ha establert un dispositiu de neteja dels centres que pugui fer possible de complir amb l’exigència de desinfeccions d’espais comuns que estableix la paperassa.
Nous espais de la ciutat i ampli dispositiu de neteja
L’Ajuntament avança 300.000 euros en el dispositiu especial de neteja i desinfecció
La preparació del nou curs per part de cada direcció de centre ha estat, en molts casos, pràcticament un sudoku. Els protocols estableixen mesures com les entrades esglaonades o la ràtio de 20 alumnes per classe i això ha fet necessari que hi hagi escoles que precisin d’espai fora dels seus centres sigui per a reunions, classes, fer educació física o les hores de pati. L’Ajuntament de Mataró ha cedit espais com parcs i places públicques, poliesportius i camps municipals o recintes com la Biblioteca Antoni Comas o l’Espai Gatassa a aquest efecte. Els espais se cedeixen gratuïtament, sense preu públic, cosa que suposa un cost d’uns 22.000 euros per part de l’Ajuntament. Nombroses places i parcs es faran servir com espai d’esbarjo per tant que els patis escolars siguin espais per a les classes d’educació física.
L’altre gran àmbit d’actuació municipal és el dispositiu de neteja, que implica la desinfecció d’espais comuns i la contractació de personal també en horari lectiu -a diferència de com es feia fins ara- i que l’Ajuntament pressuposta en més de 300.000 euros només durant el primer trimestre. En la roda de premsa d’inici de curs el regidor Miquel Àngel Vadell explicava que “aquest import qui l’haurà d’assumir és el Departament”.
Per part de l’Ajuntament, una altra intervenció directa als entorns de les escoles bressol ha estat l’ampliació de voreres en 10 centres per evitar aglomeracions en els accessos, que han de ser esglaonats. L’objectiu és posar totes les mesures necessàries perquè es mantingui la distància social necessària per evitar el màxim el contagi de la Covid-19 així com millorar la seguretat viària de vianants i escolars. El cost de l’ampliació de les voreres ha estat d’11.500 €.
Coordinació davant de possibles positius
El regidor no estalvia ni elogis al professorat “que està fent mans i mànigues per adequar-se a la situació” ni crítiques al Departament “perquè fins ara la incorporació de nou professorat està sent del tot insuficient”. L’Alcalde David Bote, que va voler ser present a la roda de premsa d’inici de curs, va voler posar en valor que “s’està treballant de forma coordinada i seguint el protocol entre els departaments de salut, protecció civil o benestar social per fer el seguiment epidemiològic en els casos positius: l’Ajuntament posarà recursos per mantenir aquesta coordinació en tots els casos que puguin donar-se positius per tal d’evitar mals majors i procedir correctament al rastreig que imposa la normativa”.
Comentaris (2)