El preu de l'habitatge de lloguer ha pujat un 37% a Catalunya en els darrers cinc anys i un 41% en l'última dècada, segons l'estudi 'Variació acumulativa de l'habitatge a Espanya el 2021' de l'Índex Immobiliari Fotocasa. Així, el preu per metre quadrat al mes ha passat de 10,08 euros el juny de 2016 a 13,79 euros el mateix mes de 2019. Pel que fa al cas del Maresme, el mercat de l’habitatge en general i de lloguers en particular està del tot disparat. El preu mitjà del lloguer a la comarca és de 839,34 euros, més de 100 euros per sobre dels 734,33 que marca la mitjana catalana. Hi ha 14 municipis maresmencs que superen aquesta mitjana.
Mataró no queda exempt, ni molt menys, d’aquesta problemàtica, amb preus que no paren de pujar perquè la demanda excedeix de llarg l’oferta, quelcom que s’ha incrementat pel fet que molts barcelonins busquen pis a ciutats de l’entorn perquè el mercat immobiliari de la capital els expulsa. A això s’hi suma que l’oferta de pisos públics encara no arriba a les xifres desitjades, ja que les promocions d’aquest tipus no són prou nombroses (per sort se n’han projectat de noves, de la mà de l’Incasol, als entorns de Ronda Barceló).
“És el primer cop que impulsem ajuts d’aquest tipus, es tracta d’una prova pilot”
De cara a intentar donar un tomb a aquesta situació, l’Ajuntament de Mataró ha impulsat projectes com ara ‘Lloguem/Yes we rent’. I ara promou una nova iniciativa per facilitar l’emancipació juvenil, el col·lectiu que més problemes té per accedir al mercat de l’habitatge, ja que no poden comprar-se pisos i les mensualitats del lloguer solen ser massa altes per a ells. Les persones joves de Mataró poden optar a una subvenció municipal extraordinària per fer front al lloguer. La subvenció, d’un màxim del 50% del preu del lloguer, està dirigida a persones d’entre 18 i 35 anys que tinguin contracte de lloguer a la ciutat amb una renda mensual que no superi els 900 euros. “És el primer cop que impulsem aquest tipus d’ajuts, es tracta d’una prova pilot i hem de veure quin abast acaba tenint”, destaca el regidor de Joventut i Emancipació Juvenil de l’Ajuntament de Mataró, Daniel Hurtado.
Les claus del projecte
- Es poden sol·licitar del 2 al 15 de novembre
- Dirigits a joves de 18 a 35 anys
- Fins a un màxim de 50% del preu del lloguer, amb topall de 1.200 euros per sol·licitant
- El preu del lloguer no pot superar els 900 euros mensuals
- Els sol·licitants no poden ser propietaris de cap pis
- Contractes iniciats aquest 2021, i d’un mínim d’un any
“Aquesta subvenció és compatible amb els ajuts pel lloguer de la Generalitat o l'Estat”
El contracte s’ha d’haver iniciat aquest 2021, ha de tenir una durada mínima d’un any i la persona que ho demana no pot ser propietària de cap habitatge. A més, ha d’estar al corrent dels lloguers dels darrers tres mesos. Pel que fa als ingressos, no poden superar els 7.967,73 € anuals establint-se un límit màxim de 29.719,63€ que equivaldria a tres persones convivents. L’Ajuntament concedirà aquests ajuts per un valor total de 60.000 euros en aquesta convocatòria, i subvenciona un màxim del 50% de la quantitat acreditada, amb un límit d’ajut per sol·licitant de 1.200 euros. Un fet molt a tenir en compte és que aquests ajuts no són incompatibles amb els existents d’altres administracions. “L’habitatge no és pas competència exclusiva de l’Ajuntament, els joves mataronins poden comptar amb aquest nou ajut i alhora sol·licitar els que ofereixen des de la Generalitat o l’Estat”, apunta Hurtado.
Aquesta convocatòria extraordinària de subvencions per afavorir l’emancipació de les persones joves de Mataró mitjançant ajudes pel sosteniment de l’habitatge de lloguer es van aprovar en el Ple ordinari del mes de juliol i ara es posa en marxa la seva tramitació online a través de la Seu Electrònica; es podran presentar les sol·licituds del 2 al 15 de novembre. Aquestes ajudes són una de les actuacions que recull el Pla de Mandat 2019-2023 i també el Pla Jove X Mataró 2018-2022.
Habitatge, formació i treball
“L’emancipació juvenil passa per l’accés a l’habitatge, formació adequada i un treball digne”
Tal i com explica el Regidor de Joventut, hi ha molta feina a fer per facilitar l’emancipació juvenil al municipi. “Els joves som els grans afectats de totes les crisis, ja van ser els més castigats amb la del 2008 i les conseqüències socials i econòmiques de la Covid també els ha afectat molt directament”, recorda Hurtado, que assenyala que les problemàtiques que pateix aquest col·lectiu a l’hora d’independitzar-se s’han d’afrontar “de manera transversal”, tal i com assegura que es fa des de l’Ajuntament. “No només se’ls ha de facilitar l’accés al lloguer, sinó que també necessiten una formació adequada i un treball en condicions dignes”, resol.
Comentaris (9)