El centre de tractament de residus de Mataró
El centre de tractament de residus de Mataró

Multa a la incineradora de Mataró per contaminar massa durant 14 dies

El Consorci de Residus del Maresme obre un expedient sancionador contra l’empresa concessionària pel primer anàlisi que supera el límit de dioxines emeses en 22 anys

Per primer cop en 22 anys, el Consorci de Residus del Maresme hagut d’obrir un expedient sancionador a l’empresa concessionària del Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme, UTE TEM (Tractaments Ecològics del Maresme), per incompliment dels limitis d’emissió de dioxines reglamentaris. 

El funcionament de la incineradora està constantment avaluat. En l’anàlisi trimestral del 23 de novembre de 2021 de l’entitat de control mediambiental de la Generalitat, Bureau Veritas, es va detectar que les emissions de dioxines eren de 0,3ng/Nm3, el triple del límit que és de 0,1ng/Nm3 en una de les dues línies d’incineració del centre. Mai abans s’havia incomplert el límit d’emissions permès, des que aquest valor existeix, fet ocasionat per un deteriorament dels filtres de les mànigues de la incineradora. 

Multa per falta greu

D’acord amb el contracte de concessió, l’incompliment del valor límit d’emissió de dioxines està considerat com una falta greu. Per aquest motiu, l’expedient obert pel Consorci de Residus del Maresme permetrà sancionar a la UTE TEM amb una multa de 6.001 euros, penalització econòmica mínima en el rang de les faltes greus, ja que s’ha tingut en compte que ha estat un fet aïllat i singular tècnicament, que no hi ha hagut voluntarietat ni tampoc precedents.

Camions descarregant a la planta de tractament de residus. Foto: R. Gallofré
Camions descarregant a la planta de tractament de residus. Foto: R. Gallofré

L’impacte per la salut “imperceptible”

“L’impacte mediambiental i per a la salut que ha tingut aquest incompliment és imperceptible”, assegura el director del Consorci de Residus del Maresme, Carles Salesa. D’acord amb els factors d’emissió publicats per la Comissió Europea, el traspàs del límit d’emissió de dioxines durant aquests 14 dies equival al 8,6% de les emissions anuals de dioxines del carbó de barbacoa domèstic (15 micrograms/t) consumit per la població del Maresme i el Vallès Oriental, la població equivalent servida per la Planta de Tractament de Residus. 

En les darreres setmanes la UTE TEM ha canviat els filtres de les mànigues de la incineradora per unes fetes amb material 100% de tefló, un teixit inert a la temperatura, fet que permetrà continuar aplicant un nou sistema de millora de l’eliminació dels gasos àcids que es produeixen en la incineració de residus.  

Ja resolt

Actualment, el problema amb les mànigues dels filtres està resolt. El seguiment i els anàlisis de contrast sol·licitats pel Consorci de Residus del Maresme a Bureau Veritas han confirmat així el bon funcionament de les mànigues noves i l’emissió de dioxines per sota del límit permès: es va fer un primer anàlisi de contrast el 21 de desembre de 2021 amb un resultat de 0,03ng/Nm3 i un segon el 28 de desembre de 2021 amb un resultat de 0,02ng/Nm3.

 

Comentaris (12)

MANEL Fa 2 mesos
Per actuem Son dades que es van publicar per part del Consorci Sanitari pero es van sileniar per no crear alarma social.
molt seriu Fa 2 mesos
Tenir aquesta planta de tractament de residus a Mataró és una vergonya i una traició als ciutadans de Mataró. A més recollim la merda de tota la comarca i altres. Si nosaltres acollim la merda nostra i la dels demés. Podem felicitar també al nostre excm Ajuntament De Mataró per això? Espero que es despurin responsabilitats i algú acabi acusat.
Ernesto Fa 2 mesos
Sale más a cuenta pagar la multa que hacer inversiones. Por lo tanto aquí no ha pasado nada. El sistema está contento.
Shark Fa 2 mesos
We all know where the shit in mataro comes from,,,,,for example there can be in a single day as many as five rubbish/residue burning fires on the buriac hill side, smoke covering the motor way, trade estate, flats and the beach..... Then add the gravel/sand storage heaps in the same location that travels in the wind to cerdanyola...... What a shitty city//..council
MANEL Fa 2 mesos
I parlant de contaminació, hauran de donar les dades de la contaminació a Mataró a partir de la implantació dels carrils bici; es INTORELABLE les cues i embussos a la nostra ciutat Algú hauria d'explicar quants diners ha rebut l'Ajuntament per la implantació d'una anella ciclista que ha fet més mal que bé
MANEL Fa 2 mesos
Falta greu peró no us preocupeu, amb la barbacoa us esteu multiplican i no passa res Perqué no han dit que han estat cremant tots els residus de la Covid a Mataró ? Perqué no diuen que des-de que es va possar en funcionament els casos de cancer han crescut molt i molt per sobre de la mitjana de Catalunya? Tothom es pot equivocar, pero NO ENS TRACTINT DE TONTOS
coi Fa 2 mesos
Fa gràcia que l'ajuntament justifiqui un caos monumental a la circulació de la ciutat amb la construcció dels carrils bicis per la contaminació que suposa el cotxe i que en canvi no digui res de la contaminaci´d'aquesta planta de tractament de residus al costat de Mataró mateix. Això que és molt més perillòs i ens afecta a tots els mataronins. Que la treguin d'aquí i la posin en un altre lloc on no contamini a la gent.
Albert Fa 2 mesos
La gran mentida de l’agenda 2030, no podràs menjar carn ni conduir un cotxe, però els que més contaminen ho seguiran fent igual. Ens contaminen i la multa la paguem nosaltres, de xist
Lally Fa 2 mesos
No pongáis multas irrisorias para estás empresas penalizar cerrando la planta hasta que no esté todo correcto. Nos machacan al ciudadano de a pie con que tenemos que reciclar. Dejar el coche e ir en bici o patinete. No poner la calefacción alta o el aire acondicionado y luego a las empresas les ponen multas de las que todavía se deben estar riendo y pensando mañana lo hacemos otra vez, porque les sale a cuenta pagar la multa y seguir haciéndolo en detrimento de la salud de todos.
Albert Fa 2 mesos
Es tragicòmic el comentari que fa el cap del consorci, primer els multa per una falta greu, después els disculpa dient que no és res, ho asimila a fer una barbacoa, això és el preocupant, que no sap o no vol explicar per què la emissió de dioxines es una falta de les més greus.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive