Entrada al CAP de Rocafonda de Mataró. Foto: R. G.
Entrada al CAP de Rocafonda de Mataró. Foto: R. G.

"La meitat dels positius de Mataró són de Rocafonda i el CAP voreja el col·lapse"

Juanjo Montero, metge del CAP de Rocafonda, alerta de "l'augment brutal" de casos de Covid i demana que no es vagi al CAP "si no és imprescindible"

La veu del doctor Juanjo Montero, sense que ell ho pretengués en cap moment, ha acabat circulant pels mòbils de milers de mataronins aquests darrers dies. Un missatge de veu que aquest metge de família del CAP de Rocafonda va enviar a un pacient seu s’ha acabat viralitzant, per com de calamitosa i preocupant era la descripció que el doctor feia de la situació al centre mèdic mataroní a causa de la Covid. “No era un missatge per fer-lo públic i no hauria de córrer per tot arreu, però la veritat és que no hi deia cap mentida”, explica Montero a Capgros.com. El seu testimoni ajuda a explicar el rebrot que està patint la capital del Maresme. 

El missatge, que fins i tot va acabar motivant que l’alcalde, David Bote, el truqués per interessar-se per la situació, era molt rotund. “Estem a ‘tope’, això és com el març. A Rocafonda acumulem la meitat de tots els positus de Mataró, les cues que es formen a fora són enormes, cada dia hem de fer 30 o 40 PCR i ens n’han sortit el 80% de positius” explicava Montero en aquest tall de veu que un receptor indiscret va reenviar massivament sense permís.

Si bé el 80% feia referència a un dia en concret, dilluns 19 d’octubre, durant les següents jornades les xifres han rondat sempre el 20 o el 40%, segons destaca el metge de família, molt per sobre del llindar de risc establert. Tota la resta del missatge no requereix de cap matí; segons Montero, descriu el panorama que es viu a diari en aquest CAP mataroní, un dels que presenta factors socioeconòmics més complicats a causa dels índex de pobresa i de risc d’exclusió social del barri on es troba situat. 

“Estem en un moment crític, vorejant el col·lapse”, assegura el doctor Montero, que reconeix que si la situació no millora, ben aviat es veuran obligats a centrar-se exclusivament en els pacients Covid (diagnosi i seguiment) i tancar tota la resta de l’activitat assistencial ordinària. Un retorn al mes de març, vaja. “Això seria fatal, seria una derrota absoluta”, lamenta el metge, preocupat pels pacients que es quedarien “sense poder-los fer seguiment de malalties cròniques o de patologies latents”.

Davant d’aquesta situació, els metges del CAP com Montero demanen que no s’acudeixi a l’atenciò primària “si no és del tot imprescindible”, i que s’usin serveis telemàtics com La Meva Salut. A banda d’ajudar a evitar el col·lapse de les instal·lacions, evitar anar al CAP també permet no posar-se en risc, ja que la quantitat de pacients amb virus fa que els centres d’atenció primària puguin ser una font de contagi. 

Juanjo Montero, metge de família al CAP de Rocafonda. Foto: R.Gallofré

Juanjo Montero, metge de família al CAP de Rocafonda, en una imatge d'arxiu. Foto: R.Gallofré

Montero apunta que “l’augment brutal de contagis” que està patint Mataró comporta que els CAP necessitin més personal sanitari i administratiu.  El metge de família també assenyala que “la sanitat pública no ha parat, ha assumit tota l’activitat Covid, agafant el seguiment de tots els pacients, encarregant-se de les residències d’avis, el control de totes les baixes i altes laborals, les escoles, etc”. I lamenta que la sanitat privada, en canvi, no hagi assumit cap d’aquestes activitats. “Aquesta situació debilita encara més un sistema públic molt tocat, que si no pot donar sortida a les patologies comunes i cròniques, la població no el considerarà d’utilitat i serà el cop final perquè les mútues agafin el control”.

La veu de Montero no és pas l'única que alerta dels efectes de la pandèmia sobre l'atenció primària. El president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), el doctor Antoni Sisó, demana espais "dignes" per als CAP, amb molta pressió per la covid-19, que s'ha afegit a l'atenció dels pacients amb altres patologies i altra activitat, com la vacunació de la grip.

Exigeixen que s'inverteixi en la primària, com el CAP de Cirera -Molins. Foto: R.Gallofré

Exigeixen que s'inverteixi en la primària, com el CAP de Cirera -Molins. Foto: R.Gallofré

"De la mateixa manera que edifiquem cinc hospitals a velocitat xinesa, s'han de buscar espais per als CAP i a partir d'aquí edificar el que calgui", afirma a l'ACN, amb referència a les ampliacions de cinc hospitals que es faran en menys de mig any. La situació a la primària és de "saturació màxima" i, davant del dèficit de professionals, creu que una solució viable és treure tota la burocràcia als metges amb més administratius.

Per la seva banda, la Coordinadora en defensa de la Sanitat Pública de Mataró ha fet públic amb un manifest en el qual asseguren que “la pandèmia ha demostrat que moltes persones malaltges i mortes eren evitables amb un sistema sanitari públic fort i potent”. Per això exigeixen reforçar l'Atenció Primària, revertir les retallades i destinar 1 de cada 4 euros de Salut als CAPs

Arxivat a:

Comentaris (14)

mataronina Fa 1 any
Sempre els mateixos, en temes de robos, okupacions, trencament mobiliari urbà, crematori de cotxes, crematori de containers, no respecte a les normes, i no respecte envers la salut de la gent, apa volem acollir, on son aquests, ja s'assabentat dels beneficis d'aquesta gent, apa poseu-nos uns 200 més que anirem més a la merda, espero que les autoritats paguin un dia per tanta irresponsabilitat i mal fet a la població que els manté.
Montse Fa 1 any
Ja fa massa dies que es veia venir, aquí la meitat de les persones duen la mascareta per bufanda o a la butxaca, carrers estrets on t'has de creuar amb persones que van a pèl, botigues sense gel desinfectant... S'ha mirat cap a una altra banda per no destapar la caixa dels trons i hem arribat fins aquí, ja ha petat. La pandèmia ha fet aflorar totes les mancances de la nostra "societat del benestar" i Rocafonda en té moltes. Estava cantat... Ara què es farà?
Geoffrey Fa 1 any
Well now you know,,,they are admitting that they donnt comply with the rulers or laws of this country,Spain. Yes. No excuse being poor,,,living in rocafonda or any place, it costs nothing to obey the laws,, But, not the Morocans, they do just what they want to, donnt respect the country they live in,,,,deportation... Comes to mind....they now being criminals.
SANTIAGO Fa 1 any
Ni Mora ni Bote..... Es que la gent dels barris de rocamora i cerdanyola es molt mal educada y es crea las sevas propias normas, aixi es com es contagian
Mercè Fa 1 any
Es molt estrany el que diu el Dr, doncs no crec que les persones que van al cap hi vagin per gust, tot el contrari quan hi vas es per malaltia, no per passar l'estona
Bote destrossa els barris Fa 1 any
Com gaudiu els de fora dels barris criticant i criticant... Des del 2003 la gent que vivim a Rocafonda i Cerdanyola venim dient tenim problemes. Què heu fet? girar l'esquena i criticar, criticar. Ara Rocafond i Cerdanyola son el vostre problema. Heu conegut les ocupacions aquest estiu i us heu posat nerviosos, aquí fa 10 anys les patim. En Mora va matar els barris, però en Bote els està rematant? Això volem per Mataró, suburbis com Paris??? Ja està bé, si us plau, cal abordar el
Andrés Fa 1 any
Y vigilancia a súper mercados como el lidl que no tiene control alguno y no respetan el 30 x% de aforo y nadie los controla
Sara Fa 1 any
Soy marroquí y me duele mucho decir esto, pero los que están siendo más irresponsables son precisamente mis paisanos. No se han tomado en serio todas las restricciones y eso está afectando y se está llevando por delante el trabajo y el esfuerzo de muchos... Hay que tomar medidas más drásticas!!
Mataroní Fa 1 any
La sanitat es competència de la Generalitat, que deu actuar ja, si agafas qualsevol carrer impirtant de Mataró, post contar molta gent sense mascareta i iclós bebent a la porta de molts bares.
Esteve Fa 1 any
En primer lloc felicitar al Dr. Montero pel seu missatge, que malgrat ell no esperés que es fes públic, ha de ser positiu per conscienciar molta gent. Hi ha qui recrimina aquells que no porten mascareta o mal posada, a risc d'enfrontament amb l'irresponsable de torn. Irresponsables i inconscients n'hi ha tant de forans com d'autòctons, en una proporció que depèn del lloc on mirem.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive