Juanjo Montero, metge de família al CAP de Rocafonda. Foto: R.Gallofré
Juanjo Montero, metge de família al CAP de Rocafonda. Foto: R.Gallofré

"És desesperant anar sobrepassat de feina i que minvi la qualitat assistencial"

Juanjo Montero, metge de família al CAP de Rocafonda, constata que l'atenció de primària "ha de ser el pal de paller" del sistema de salut pública.

“Jo sóc un primarista”, diu Juanjo Montero. “Per mi, l’atenció primària és el pilar del sistema de salut, sense cap dubte”. Aquest metge de família del CAP de Rocafonda-El Palau té claríssim el paper cabdal que protagonitzen centres com el seu, on hi porta treballant més de 7 anys, en diferents fases. “Està demostrat que amb nosaltres el sistema sanitari pot tenir futur, en un sistema purament hospitalari, sense el filtratge d’un metge de capçalera, ens n’aniríem a un forat molt fosc”, assegura.

"Hem tingut molts dies amb unes 50 visites cada metge, el doble del que hauria de ser"

 Montero també és el vocal de Maresme Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària de Catalunya (CAMFiC), que agrupa uns 250 metges del territori. "Amb totes les retallades que hem patit, és molt hipòcrita que ens diguin que som el pal de paller del sistema", lamenta el metge mataroní. Des de l'any 2010 aquestes retallades han estat "brutals", segons ell, i han afectat sobretot els CAP de les regions metropolitanes nord i sud, Mataró inclòs. "En aquestes zones és on hi havia més temporalitat, amb prop d'un 40% de contractes no estables, i van fer una escabetxina".

Entrada del CAP de Rocafonda. Foto: R.Gallofré

Aquest fet va afectar especialment CAPs mataronins com els de Rocafonda-El Palau o Gatassa, que treballen amb entorns socioeconòmics complicats. Barris amb més pobresa i població nouvinguda, amb una població que emmalalteix més, que utilitza el servei de salut pública de manera més intensa, amb qui sovint és més complicat comunicar-se. "Et trobes amb gent que acaba d'aterrar a qui li diagnostiques diabetis i sents que els estàs parlant de quelcom misteriós", explica Montero. Per això el volum de feina en aquests equipaments acaba sent superior als d'altres CAP del territori. I la manca de recursos els afecta més.

""No pots fer el seguiment de les patologies que et preocupen mentre al mostrador hi ha una cua que arriba fins el carrer"

"L'any 2016 va ser molt complicat, teníem molts dies amb unes 50 visites cada metge, el doble del que hauria de ser", relata el doctor. Una situació que es va perllongar massa. "Aquestes puntes de feina les aguantes uns dies, unes setmanes, però de manera permanent és desesperant". Quelcom que els preocupa especialment perquè, quan no poden treballar en les condicions que haurien, "minva la qualitat assistencial". "No pots fer el seguiment de les patologies que et preocupen mentre al mostrador hi ha una cua que arriba fins el carrer", lamenta.

"La injecció econòmica és una gran notícia, a veure com es concreta",

Per aquest motiu, metges com ell han rebut amb força esperança la notícia que la Generalitat tindrà en compte els entorns socioeconòmics dels CAP per dotar-los a partir d'ara de més recursos. "És una gran notícia, però hem de ser una mica escèptics, a veure com es concreta", diu.

 

 

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive