Mataró vol fusionar escoles properes per evitar que tanquin
Mataró vol fusionar escoles properes per evitar que tanquin

Mataró vol fusionar escoles properes per evitar que tanquin

El Ple Municipal i els consells escolar i de l’FP de Mataró consensuen la planificació per afrontar la baixa natalitat: més instituts-escola i l’adscripció entre centres de primària i secundària són les altres novetats

El principal repte educatiu al que s’enfronta Mataró pels propers anys és el de la baixada de natalitat. Els propers seran cursos de baixada de places, de matrícules i com s’hi ha d’adaptar l’ecosistema d’escoles, tant públiques com concertades, és la mare dels ous de la planificació educativa. Les projeccions de places, admet el propi Ajuntament  “fan por” i és per això que es mira d’establir una sèrie de criteris i propostes com ara la baixada de ràtios, la  fusió de centres, més instituts-escola o la nova figura de l’adscripció entre escoles i instituts públics. L’objectiu: evitar el trauma que suposaria el tancament d’escoles. “No volem repetir un Menéndez i Pelayo”, resumeix el regidor. 

En un àmbit tan important com l’educatiu, a Mataró es busca el consens. Anar a la una. A nivell de consells (escolar i de la FP) i també polític, es cuida i conrea una unanimitat que és important a l’hora de seure a la taula amb la Generalitat de Catalunya i establir i pactar les polítiques educatives dels propers anys. Aquest és el propòsit del document de criteris de planificació educativa 2022-207 aprovat al darrer Ple Municipal per unanimitat. El regidor Miquel Àngel Vadell el defineix com “un full de ruta molt important que ens permet afrontar els problemes a mig terrmini i avançar-li la feina al Departament”. 

Ajuntament i Departament mantenen la cita de la taula mixta cada dos mesos però la Generalitat ja té el nou document (que substitueix el firmat cinc anys enrere) per registre per saber com es creu que ha de ser, des de Mataró, la política educativa dels propers cursos.

Cal recordar que aquest curs s’han perdut fins a tres concerts a la ciutat i que aquesta pot ser una tendència en augment els propers cursos. Que aquests criteris siguin compartits per tota la comunitat educativa dona força al document.

Disminució de ràtios

La principal eina per afrontar la davallada de la natalitat. Es demana la reducció a P3 fins als 20 alumnes per aula a totes les escoles “garantint la suficient dotació econòmica que compensi l’infrafinançament de tots els centres escolars”. També es demana recalcular la distribució d’alumnes amb necessitats educatives especials.

Un criteri per eliminar grups escolars

A menys alumnes, caldrà eliminar grups. Això és així. Però quins i de quin centre? El document proposa criteris com que cap zona quedi sense escoles o instituts, que per tal d’evitar el tancament de centres es prioritzi l’eliminació de grups de P3 en centres amb un percentatge molt alt d’alumnes procedents d’altres municipis, centres amb percentatge baix d’alumnes amb NEE i centres amb índex de matrícula molt baixos.

Fusió d’escoles properes

Millor fusionar que desaparèixer. A Mataró hi ha nombroses escoles ‘veïnes’, que estan de costat o fins i tot que es comuniquen. Sense dir noms, el document proposa que es fusionin “amb l’objectiu de garantir l’oferta de dues línies a P-3 i poder evitar el tancament d’alguna escola”. Això sí, estipula que aquestes fusions s’han de treballar “amb previsió, acompanyament i prou temps per cohesionar les comunitats educatives en la creació d’un projecte comú”.

Més instituts-escola

Actualment hi ha a Mataró dos instituts-escola públics: el Mar Mediterrània i Àngela Bransuela. La valoració és positiva i ara es proposa estendre el model. “Amb els instituts-escola, la pública pot oferir un projecte continuat de 3 a 16 anys que fins ara sols tenia la concertada i ara és moment d’ampliar-ho a altres barris sense les característiques concretes dels dos que hi ha”, explica Vadell. El model d’institut-escola ajuda a acompanyar les transicions entre etapes educatives, garantint la continuïtat en l’atenció educativa i en el seguiment de l’alumnat.

Adscripcions de centres de primària i secundària

Una de les novetats, aquesta figura de l’adscripció. Es proposa un sistema de prioritat entre centres de primària públics i instituts” per tal d’afavorir la proximitat, la cohesió, la coordinació educativa entre primària i secundària i la disminució de la segregació”, diu el document. Com? Cada estudiant tindrà preferència en uns determinats instituts en funció de l’escola on hagi fet la primària. Si s’aprova, és clar.

Eines contra la segregació

El document també estipula que l’’Ajuntament de Mataró treballarà per fomentar “la creació d’equipaments de ciutat en els barris més estigmatitzats per tal d’afavorir la disminució de la segregació escolar”. Vadell posa d’exemple el Cinc Sénies de bon precedent. Igualment es demana a totes les administracions “un major esforç en l’atenció de les famílies vulnerables per tal de reduir el fracàs escolar.”

Comentaris (2)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive