L'escola Angeleta Ferrer
L'escola Angeleta Ferrer

Mataró, tancat per coronavirus

Tots els centres educatius i equipaments municipals estan clausurats des d’aquest divendres i com a mínim durant 15 dies

Primer dia de mesures dràstiques a Mataró, seguin l’exemple del conjunt de Catalunya, per combatre l’epidèmia de coronavius. Des d’aquest divendres tots els centres educatius (escoles, escoles bressol, instituts, universitats, escoles d’adults i centres de formació professional) estan tancats, com a mínim durant 15 dies.

A més, l’Ajuntament ha decretat la clausura, durant aquest mateix període de temps, de tots els equipaments municipals, que inclouen centres cívics, casals de la gent gran, biblioteques i poliesportius, entre d’altres. Una situació sense precedents i amb efectes imprevisibles en l’àmbit econòmic i social.

Aquest divendres al matí, però, l'activitat al carrer, comerços i bars seguia sent força elevada, fet que contrasta amb el tancament general dels equpaments i espais de pública concurrència. Aquest divendres al migdia, la comunitat de Madrid, un dels principals focus del coronavirus, ha anunciat el tancament de botigues, bars i restaurants, i només manté oberts supermercats i farmàcies.

Centres educatius

El Govern va anunciar ahir dijous el tancament, des d’aquest divendres, de totes les escoles, instituts i universitats de Catalunya. Aquesta mesura deixarà a casa 1,6 milions d'alumnes i gairebé 80.000 docents de llars d'infants, escoles i instituts. La mesura també afecta uns 200.000 estudiants universitaris i uns 20.000 professors d'aquests centres d'estudis superiors arreu del país. A Mataró, el nombre d'estudiants entre P3 i 4rt d'ESO s'eleva a uns 19.000 infants i adolescents (dades provisinals de l'inici de curs 2019-2020). La ciutat compta amb un total de 42 centres públics i concerts d'educació infantil, primària i secundària obligatòria, a més dels tres centres universitaris del TecnoCampus, adscrits a la universitat Pompeu Fabra.

Activitats extraescolars

La majoria d’activitats queden suspeses o anul·lades, tot i que no hi ha cap ordre precisa per als centres d’extraescolars de titularitat privada, com ara acadèmies d’idiomes o escoles de música, dansa i plàstica. Per tant, en teoria, encara poden romandre oberts. Sigui com sigui, l’Ajuntament de Mataró va anul·lar les classes a l’Aula Municipal de Teatre i l’Escola Municipal de Música des de dijous passat.

Els clubs esportius també han hagut de suspendre les activitats ja que tots els equipaments esportius municipals s’han clausurat des d’aquest divendres. En un primer moment es va anunciar que les competicions esportives es podrien desenvolupar a porta tancada però finalment s’han anat cancel·lant totes.

Equipaments municipals tancats

Des d’aquest divendres tots els equipaments de titularitat municipal d’àmbit cívic, cultural, educatiu, esportiu i altres de caràcter no essencial. Durant les properes dues setmanes estaran clausurats:

 • Tots els centres cívics
 • Casals municipals de la gent gran
 • Museus i sales d’exposicions
 • Biblioteques
 • Centres educatius municipals: escoles bressols, Institut Municipal Miquel Biada, Escola d’Adults de Can Noè
 • Piscina Municipal, Centre Esportiu El Sorrall, poliesportius municipals, camps de futbol, etc.
 • Oficines d'Atenció Ciutadana. Només la del Centre (La Riera, 48, a l'edifici de l'Ajuntament) romandrà oberta i atendrà exclusivament amb cita prèvia.

El consistori ha activat aquest dimecres en fase de prealerta el Pla Bàsic d’Emergències Municipal a causa de l'epidèmia, i es manté en contacte amb els responsables sanitaris i s’ha constituït un Comitè de seguiment per valorar la situació. Des de l’Ajuntament també s’han ajornat tots els esdeveniments de pública concurrència i es limita l’afluència de públic a les dependències municipals. El web municipal Mataro.cat compta amb un apartat específic amb tota la informació en aquest àmbit. 

Nau Cabot i Barba, clausurada al públic

El centre cívic Cabot i Barba, davant de l'Estció, tancat al públic

Sense oci ni activitat cultural

El sector de l’oci i la cultura, gairebé del tot tancat. La majoria d’actes culturals i festius previstos per aquest cap de setmana a Mataró, com ara els concerts o les obres teatrals, han quedat ajornades davant del fet tots els equipaments municipals, inclosos espais com el teatre Monumental, Can Gassol i similars, han quedat tancats. També es cancel·len els actes a la via pública. Les confraries de Setmana Santa, per exemple, han suspès tota activitat, entre elles els assaigs. 

Pel que fa a les discoteques, la majoria de les ubicades a Mataró han anunciat que tanquen portes provisionalment, com ara Cocoa, Clap, Ambient o Ugly Mug. D’altres, en canvi, sembla que mantenen la programació, emparades en el fet que poden reduir el seu aforament tal i com en principi permet la Generalitat. Els cinemes com ara Cinesa Mataró Parc de moment segueixen oberts, tot i que han de limitar l'aforament de les seves sales a un terç de la seva capacitat habitual.

Activitat comercial

De moment tots els establiments comercials poden mantenir-se oberts sense restriccions, ja que no hi ha cap decret municipal, de la Generalitat o estatal que hagi marcat limitacions en aquest sentit. Mentre la majoria d'equipaments i espais de concurrència pública han tancat, romanen oberts pràcticament tots els bars i restaurants, botigues, centres comercials, etc. No és gens descartable, però, que en les properes hores o dies també es restringeixi aquesta activitat comercial, tal i com s'ha fet en països com Itàlia i, des d'aquest divendres al migdia, la comunitat de Madrid.

Què fer i no fer amb els nens

La Generalitat aconsella una sèrie de mesures que cal prendre amb els nens i nenes, ara que s’hauran de quedar com a mínim 15 dies a casa. La instrucció clara és que el millor que poden fer és quedar-se a casa i evitar els llocs públics.

Es recomana que s’evitin espais com ara els parcs de boles, cinemes, restaurants, zones recreatives, parcs (especialment els gronxadors i tobogans perquè són focus de transmissió) i les cases d’altres amics. I es demana que evitin el contacte amb població de risc, com ara els seus avis i tota persona major de 65 anys, o persones amb patologies cròniques. En cas que hagin de sortir al carrer, cal que passegin en espais oberts, evitin socialitzar-se amb altres persones i mantinguin una distància de com a mínim un metre amb els demés.

Mesures preventives d’higiene generals per evitar el contagi

 • Rentar-se les mans sovint amb aigua i sabó o bé amb solucions alcohòliques, especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn.
 • Evitar el contacte estret amb persones que mostrin signes d’afecció respiratòria, com ara tos o esternuts.
 • Mantenir una distància de dos metres aproximadament amb les persones amb símptomes d’infecció respiratòria aguda.
 • Tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb la cara interna del colze en el moment de tossir o esternudar i rentar-se les mans de seguida.
 • Evitar de compartir menjar o estris (coberts, gots, tovallons, mocadors...) i altres objectes sense netejar-los degudament.
 • No s’han de prendre precaucions especials amb els animals a l’Estat, ni amb els aliments, per evitar aquesta infecció.

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telf:93 790 45 46
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive