Miquel Àngel Vadell, David Bote i Sergi Morales, en la presentació del pressupost de Mataró
Notícies relacionades
Miquel Àngel Vadell, David Bote i Sergi Morales, en la presentació del pressupost de Mataró

Cugat Comas

Mataró: més impostos pels mateixos serveis i menys inversió

El pressupost pel 2024 és el més alt de la història per poder mantenir tota la cartera de serveis de l’Ajuntament de Mataró

“Som una de les ciutats amb la cartera de serveis més àmplia de Catalunya i volem seguir-ho sent”. La declaració és de Miquel Àngel Vadell, el primer tinent d’alcalde i responsable de l’arquitectura pressupostària de l’Ajuntament de Mataró però podria ser de qualsevol dels 13 regidors que conformen el govern o, fins i tot, d’algun dels regidors de l’oposició que s’hi posen bé per l’aprovació dels números per al 2024. Mataró manté els serveis municipals i això, amb la cojuntura econòmica que hi ha, li va plantejar el que ja s’avançava setmanes enrere: pujada d’impostos per tenir més ingressos i moderar inversions per no disparar la despesa.

 • L’aprovació inicial del pressupost municipal per al 2024 es va aprovar en Ple Municipal.
 • Tant Junts per Mataró com el PP, en la línia dels seus respectius pactes, van abstenir-se
 • També ERC, primer partit de l’oposició, va abstenir-se per a seguir negociant amb el govern
 • Comença ara el procés d’al·legacions i possibiles modificacions del projecte de pressupostos, que s’han d’aprovar a finals d’any

L’Ajuntament de Mataró es troba en una conjuntura similar a la de qualsevol de les famílies de la ciutat: una mateixa cosa ara val molt més que anys enrera. Han pujat els costos laborals, els financers, els energètics i mantenir un mateix catàleg de serveis municipals (incloent-hi els de competències no municipals com l’educació, amb les escoles bressol al capdavant) costa més. Els serveis propis de l’Ajuntament valen uns 130 milions d’euros a l’any i a això cal sumar-hi tota la despesa corrent o les inversions. Per això es van pujar impostos, per no haver de plegar res i tot i això a la vegada que s’aprova el pressupost més alt de la història es fa una contenció de les inversions. Més impostos per tenir més ingressos però menys inversió per no contraure pèrdues.

5,7% més de pressupost

La proposta de pressupost de l’Ajuntament puja a 164,26 un 5,70% més que al 2023 que va ser de 155,41 milions. Un any més és el més elevat de la història. Pel que fa al pressupost consolidat, que inclou a més del pressupost de l’Ajuntament els de les societats i EPEs serà de 197,2 milions, 10,2 milions més que l’exercici actual que és de 186,99 milions.

Es tracta, segons l’Ajuntament, d’uns comptes enfocats a seguir posant l’accent en les polítiques prioritàries com són la seguretat i la neteja, en la resiliència i adaptació al marc macroeconòmic donant cobertura als compromisos que contemplarà el Pla de Mandat 2024-2027; i amb la vista posada en les estratègies de transformació i de futur marcats per l’Agenda 2030 com és el pla de renaturalització de la ciutat.

La partides més importants del pressupost són:

 • 29,5 milions per a Medi ambient, jardins i sanejament (s’inclou el pressupost d’AMSA i la subvenció concedida per al projecte Renatura) i suposa un 20,35% més respecte l’any 2023. 
 • 24,5 milions (+11%) per eixugar el deute públic.
 • 19,4 milions (+11,04%) en seguretat, mobilitat i protecció civil.
 • 18,4 milions d’euros (+ 4,8%) en protecció i promoció social es preveu destinar-hi dels quals 5,5 milions seran pel Servei d’Atenció Domiciliària que disposarà de 300.000 euros més que en l’exercici del 2023.
 • 18 milions d’euros (+12,7%) en la recollida, tractament de la brossa i neteja viària.

En la presentació dels comptes, l’alcalde David Bote va assegurar que “és un pressupost que continua enfocat a prioritats com la neteja, la seguretat i les persones i alhora té una mirada llarga al futur. Atén necessitats socials, manté compromisos i avança en projectes ambiciosos i transformadors”. 

El propi Bote i el segon tinent d’alcalde Sergi Morales van agrair en públic les abstencions d’ERC, Junts i el PP. Per part del regidor d’En Comú Podem i segon tinent d’alcalde el més destacat dels pressupostos és “mantenir l’aposta per una ciutat quotidiana, centrant-nos en les necessitats de la gent però amb ganes també de transformar, de mirar al futur i de millorar la vida de la gent”. 

Arxivat a:

Comentaris (14)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telèfon: 93 312 73 53
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive