Miquel Àngel Vadell, David Bote i Sergi Morales, en la presentació del pressupost de Mataró
Notícies relacionades
Miquel Àngel Vadell, David Bote i Sergi Morales, en la presentació del pressupost de Mataró

Cugat Comas

Mataró: més impostos pels mateixos serveis i menys inversió

El pressupost pel 2024 és el més alt de la història per poder mantenir tota la cartera de serveis de l’Ajuntament de Mataró

“Som una de les ciutats amb la cartera de serveis més àmplia de Catalunya i volem seguir-ho sent”. La declaració és de Miquel Àngel Vadell, el primer tinent d’alcalde i responsable de l’arquitectura pressupostària de l’Ajuntament de Mataró però podria ser de qualsevol dels 13 regidors que conformen el govern o, fins i tot, d’algun dels regidors de l’oposició que s’hi posen bé per l’aprovació dels números per al 2024. Mataró manté els serveis municipals i això, amb la cojuntura econòmica que hi ha, li va plantejar el que ja s’avançava setmanes enrere: pujada d’impostos per tenir més ingressos i moderar inversions per no disparar la despesa.

 • L’aprovació inicial del pressupost municipal per al 2024 es va aprovar en Ple Municipal.
 • Tant Junts per Mataró com el PP, en la línia dels seus respectius pactes, van abstenir-se
 • També ERC, primer partit de l’oposició, va abstenir-se per a seguir negociant amb el govern
 • Comença ara el procés d’al·legacions i possibiles modificacions del projecte de pressupostos, que s’han d’aprovar a finals d’any

L’Ajuntament de Mataró es troba en una conjuntura similar a la de qualsevol de les famílies de la ciutat: una mateixa cosa ara val molt més que anys enrera. Han pujat els costos laborals, els financers, els energètics i mantenir un mateix catàleg de serveis municipals (incloent-hi els de competències no municipals com l’educació, amb les escoles bressol al capdavant) costa més. Els serveis propis de l’Ajuntament valen uns 130 milions d’euros a l’any i a això cal sumar-hi tota la despesa corrent o les inversions. Per això es van pujar impostos, per no haver de plegar res i tot i això a la vegada que s’aprova el pressupost més alt de la història es fa una contenció de les inversions. Més impostos per tenir més ingressos però menys inversió per no contraure pèrdues.

5,7% més de pressupost

La proposta de pressupost de l’Ajuntament puja a 164,26 un 5,70% més que al 2023 que va ser de 155,41 milions. Un any més és el més elevat de la història. Pel que fa al pressupost consolidat, que inclou a més del pressupost de l’Ajuntament els de les societats i EPEs serà de 197,2 milions, 10,2 milions més que l’exercici actual que és de 186,99 milions.

Es tracta, segons l’Ajuntament, d’uns comptes enfocats a seguir posant l’accent en les polítiques prioritàries com són la seguretat i la neteja, en la resiliència i adaptació al marc macroeconòmic donant cobertura als compromisos que contemplarà el Pla de Mandat 2024-2027; i amb la vista posada en les estratègies de transformació i de futur marcats per l’Agenda 2030 com és el pla de renaturalització de la ciutat.

La partides més importants del pressupost són:

 • 29,5 milions per a Medi ambient, jardins i sanejament (s’inclou el pressupost d’AMSA i la subvenció concedida per al projecte Renatura) i suposa un 20,35% més respecte l’any 2023. 
 • 24,5 milions (+11%) per eixugar el deute públic.
 • 19,4 milions (+11,04%) en seguretat, mobilitat i protecció civil.
 • 18,4 milions d’euros (+ 4,8%) en protecció i promoció social es preveu destinar-hi dels quals 5,5 milions seran pel Servei d’Atenció Domiciliària que disposarà de 300.000 euros més que en l’exercici del 2023.
 • 18 milions d’euros (+12,7%) en la recollida, tractament de la brossa i neteja viària.

En la presentació dels comptes, l’alcalde David Bote va assegurar que “és un pressupost que continua enfocat a prioritats com la neteja, la seguretat i les persones i alhora té una mirada llarga al futur. Atén necessitats socials, manté compromisos i avança en projectes ambiciosos i transformadors”. 

El propi Bote i el segon tinent d’alcalde Sergi Morales van agrair en públic les abstencions d’ERC, Junts i el PP. Per part del regidor d’En Comú Podem i segon tinent d’alcalde el més destacat dels pressupostos és “mantenir l’aposta per una ciutat quotidiana, centrant-nos en les necessitats de la gent però amb ganes també de transformar, de mirar al futur i de millorar la vida de la gent”. 

Arxivat a:

Comentaris (13)

jordi Fa 18 dies
Moltes de les exposicions i altres activitats dites de "cultura" no caldrian o es podrien fer amb menys presupost. Tots ens apretem el cinturó menys els del ajuntament, que amb el diners de tots fan de tot i força.
Quina barra Fa 18 dies
Clar, clar. I l'augment de sou on surt en aquestes dades de pressupost?
Marta Saurí Fa 22 dies
Pagar més no sempre és el millor. Potser gastar menys tindria més sentit. Aprimar el govern i funcionaris. Gastar menys en festes, concerts, petards i altres coses innecessaries si l' econonomía apreta com fem tots a casa nostre. Ajudar als necessitats si sempre, però no als penques que no controleu i mantenim a tot Deu amb cara e pena i que cobri amb B. Per cert vos heu apujat el sou? Ja n' hi ha prou de pagar i pagar, jo estic jubilada i no tinc dret ni al bus gratuït. Bé Bote b
Jaume Subirà Fa 22 dies
Visca Mataró
MARTA Fa 22 dies
més impostos per mantenir la xusma que no fa res
Mantenir la cartera de serveis Fa 23 dies
que te cada vegada mes gent que assistir pero amb els mateixos pagadors de sempre...clar,...aixo comporta que els que paguen, paguin mes...normal.
Pagar mes per menys Fa 23 dies
m'encanta la politica sol.lidaria del psc, vinga a pagar perque cada vegada hi hagi mes gent vivint del cuento, ei i exigint a mes a mes...que no falti el exigir, pis gratis, beques gratis, menjador gratis i a canvi...bueno si fa falta augmentem el nombre de nens que ja que ens matenen 2 tambe poden mantenir-nos 3...4...ah i que vingui mes gent sapiguent que no trobara feina...no passa res...sempre es poden pujar encara mes els impostos....a que si?.
basta Fa 23 dies
Manos arriba esto es un atraco
Albert Fa 23 dies
No diuen la veritat. Benestar Comunitari+Serveis Socials 41,8 Milions €. Una pujada de més del 650% en 10 anys, i pujant. S ha de mantenir a tots els irresponsables
Irisat Fa 23 dies
La pujada d'impostos pel 2024 i endavant, venia en els programes electorals dels partits signants? O és que s'en han adonat ara tot d'una, dels augments de preu que patim des de fa més d'un any? Però és clar, quan hi han eleccions es parla del que s'ha fet (encara que siguin nyaps), però no pas de les dificultats que poden venir ....És sol dir: "Dios proveerá", en aquest cas es: "Els contribuents ja pagarán." Quan es tracta de recaptar és fàcil, i amb les arques més plenes és pot

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telf:93 790 45 46
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive