Mataró ja té càmeres de videovigilància policial a l’Estació
Mataró ja té càmeres de videovigilància policial a l’Estació

Mataró ja té càmeres de videovigilància policial a l’Estació

L’Ajuntament de Mataró instal·la 66 càmeres a 6 ‘zones sensibles’ e efectes de seguretat i per a dissuadir delictes

Les imatges enregistrades s’emmagatzemaran durant 30 dies i podran ser utilitzades com a prova

De moment és una càmera, o més ben dit les primeres, però en les properes setmanes se n’aniran instal·lant fins a 66, les d’aquesta primera fase. Ha estat un procés llarg però Mataró ja té actiu, a l’Estació i la Plaça de Miquel Biada, el primer punt de vídeovigilància policial. Una càmera de gran ressolució que enregistra tot el que passa en un dels punts calents de la ciutat. Zones sensibles en l’argot de la Policia Local de Mataró.

Garantir una vigilància continuada, millorar la percepció de seguretat i disposar d’elements de prova de fets delictius són els tres propòsits que recita l’Ajuntament per beneir les bondats del Pla de videovigilància que es comença a desplegar i que, a més, té un romanent per pensar ja en possibles ampliacions immediates. 

La primera càmera de videovigilància a Mataró
La primera càmera de videovigilància a Mataró

De moment les 66 càmeres es concentren en 6 punts de Mataró

  • La la plaça de Miquel Biada, a l’Estació.
  • El Carrer de Rosselló, a Cerdanyola.
  • El parc de Rocafonda, al barri homònim
  • La zona d’oci nocturn del Pla d’en Boet
  • La zona de plaça de Santa Ana i la Rambla, al Centre
  • La zona peatonal del Pla d’Impuls al Centre
Els punts on l'Ajuntament instal·la les càmeres
Els punts on l'Ajuntament instal·la les càmeres

 

Segons va detallar Mateo Sánchez, cap de la Policia Local de Mataró ja estan “estudiant i analitzant per on podem apliar el projecte, sobretot en punts de Rocafonda, Cerdanyola, el Centre i a més el Parc del Palau”. Això serà a posteriori de l’actual implementació del Pla, que s’enllestirà a la tardor d’aquest 2023.

Vigilància preventiva i dissuasió

El màxim responsable de la Policia Local explica que “les càmeres està comprovat que són dissuasòries, són visibles i saber que estàs vigilat pot ser suficient davant d’alguns fets delictius”. Per Sánchez “aquesta tecnologia permet una vigilància preventiva que amb recursos humans seria inassumible per a la Policia Local i per tant ens permet una intervenció més ràpida quan faci falta”. L’Ajuntament confia que l’efecte del Pla es plasmi a mig termini amb les dades quan ja hi hagi tots els punts coberts. 

Per l’alcalde, David Bote, el Pla de Videovigilància “és un projecte molt ambiciós que ara comencem a materialitzar al final d’un procés llarg. És un molt bon pla i una molt bona notícia per a la seguretat dels mataronins”.

Mateo Sánchez explicant el funcionament del punt de videovigilància

Mateo Sánchez explicant el funcionament del punt de videovigilància

 

Una inversió tecnològica

De les 66 càmeres, 46 són de videovigilància i les 20 restants de control de trànsit. Tots es valen, però, de la important inversió a nivell tecnològic (hardware i software) que és un paquet que s’endú bona part dels 1,6 milions d’inversió en el Pla. Això fa que en fases posteriors del Pla 'només' caldrà invertir en la instal·lació i la càmera però bona part del paquet del sistema ja es podrà aprofitar aquesta primera empenta. 

Les càmeres de videovigilància adquirides tenen una altíssima resolució i es controlen de moment des del mateix punt de control de la comissaria de la Policia Local, tot i que es preveu habilitar un punt específic en breu. 

 Aquestes càmeres permeten realitzar tant la vigilància preventiva com el seguiment d’incidències que es puguin produir en aquestes zones. Els dispositius de videovigilància són d’última tecnologia: tenen visió nocturna, disposen d’un sistema de detecció intel·ligent i d’alerta d’incidències, i d’una resolució òptica de gran abast que permet identificar rostres i matrícules a 400 metres de distància. Les imatges enregistrades s’emmagatzemaran durant 30 dies i podran ser utilitzades com a prova.

El Pla de videovigilància s’emmarca en el compromís de la Policia Local d’utilitzar les eines tecnològiques per donar un millor servei a la ciutadania. Altres recursos tecnològics que s’han posat en marxa són les càmeres unipersonals per enregistrar les actuacions més complexes o la nova App “Seguretat Mataró”, que permet als comerços avisar la Policia Local amb només un clic en cas que es produeixi un incident relacionat amb la seguretat al seu establiment.

Comentaris (10)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive