La pregunta del milió: ha de ploure per Les Santes? Nit Boja. Foto: Max Noé
Notícies relacionades
La pregunta del milió: ha de ploure per Les Santes? Nit Boja. Foto: Max Noé

Mataró es desborda de felicitat en la Nit Boja més esperada

Per primera vegada s’arriba al límit de l’aforament permès al Desvetllament Bellugós amb 16.000 persones euforitzades

Mataró es va desbordar, literalment, la nit i matinada de dilluns. Tres anys des del darrer 25 amb tot el que suposa un 25 de juliol ha estat massa i l’olla a pressió de sentiments i ganes de festa va esclatar tan bon punt en Robafaves va sortir per la porta de l’Ajuntament en una Riera eufòrica, quasi que en trànsit mental festiu. Va alçar-se el gegant més guapo del planeta, va sonar el bombo de la Banda i acte seguit el ritual va imposar-se.

La Nit Boja va ser desbordant d’assistència i de sensacions. L’Ajuntament quantifica en 17.000 els assistents a la Ruixada i en fins a 16.000 els de la baixada del Desvetllament Bellugós, fet que va obligar a tancar-ne els accessos per aforament complet. És el primer cop que passa. Si mai us tornen a dir que entre setmana hi ha menys gent, agafeu el raonament i tireu-lo a la brossa. Ahir la gernació era imponent, una autèntica marea i a més a més els controls d’accés van ser menys permissius i no van deixar entrar begudes alcohòliques. Les xifres d’atesos parlen bé del nou criteri ja que han baixat i molt els casos d’atesos per intoxicacions etíliques greus.

El Desvetllament Bellugós va obrir camí amb els Gegants en fila cap a Santa Anna. Tres anys de Bequeteros furtius i clandestins culminaven amb la llibertat que és l’exercici coral del recompte obsessiu a 15 i el no parar de saltar. Quines imatges retrobades! El que fem a Mataró al voltant dels Gegants i gràcies a l'Agrupació Musical del Maresme és una animalada. I com a mamífers ho vam tornar a gaudir amb gran felicitat i també alguna llàgrima enmig de la suor imperant.

A Santa Anna, el Pony Pisador va decidir que la Convidada seria de les més celebrades i recordades. Aquest grup està revolucionant l’escena catalana i va posar potes enlaire la plaça, plena tota l’estona. Ballar cançons com la dels pirates sota la vetusta mirada dels Gegants, allà palplantats, també va ser especial. Una en punt i sant tornem-hi amb el Bequetero. Mitja hora més de frenesí, amb més barrets i màniga llarga: la Nit Boja no hi entén de treves.

El final de l'Escapada. Foto: R. Gallofré

El final de l'Escapada. Foto: R. Gallofré

 
Escapada densa i intensa

Més tòpics que ahir van desaparèixer. Hi ha aquell que diu que la majoria dels que van a la Nit Boja passen de l’Escapada a Negra Nit. Doncs ahir no se’n van recordar. Durant tot el recorregut, farcit d’espurnes i enceses, amb alta dosi de pirotècnica i el rembombori incessant de la percussió, tant a diables i diablesses com a les figures semblava que els costés d’avançar més que mai. Hi havia taps i massificacions en punts de muntatges i sostres amb traca. Costava d’avançar: tothom volia dansar sota el foc. L’Escapada va ser intensa però també densa com el trànsit pesat. 

El final a la plaça de l’Ajuntament va complir amb el requisit habitual. Un autèntic devessall de foc i espetecs, un xàfec encès, teràpia de xoc final abans que sobri tota la roba i tinguis ganes d’anar cap a la Ruixada. Aquí s’hi sumen els que transiten des de la festa de la platja i els tabalers hi fan el Hamelin. Va ser arribar al Parc i que comencés la Ruixada.

Mataró portava hores sobreixint d’emocions. Espetegant després de la contenció forçada. Xarbotant imatges i abraçades retrobades. Els qui van entrar a l’aigua a ballar potser van notar que n’hi havia menys, d’aigua. Però van quedar xops si eren a lloc. Les novetats musicals van caminar amb encert i l’accent local es va fer sentir. Preciosa, concloent, i exhauridora de totes les forces que queden, sense barres els establiments propers fan fer l’agost sent dia de Sant Jaume i qui volia mam se l’havia de buscar.

Al punt convingut, el final. Fora aigua i fora música. I cada grup caminant cap a casona, deixant reguerons de felicitat desbordada pel camí. Qui havia aguantat, al tornar a casa i completar el ritual deixant a fora la roba xopa, podia fer balanç del que havia passat durant set hores. Del que fem els capgrossos per Les Santes. Del que tornem a fer perquè tornem a ser. 

Comentaris (14)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive