Com s’ho farà Mataró per mantenir la cita ineludible amb els Reis d’Orient en ple període de pandèmia de Covid-19? La resposta a aquesta pregunta arribarà dimarts, dia 1, quan l’Ajuntament desvelarà els plans de tota la campanya de Nadal i el cicle de Reis. Com solucionar l’arribada dels Reis davant l’evidència de no poder fer una Cavalcada en el format habitual ha estat la gran embrolla de les darreres setmanes i mesos a l’Ajuntament, i especialment al departament de Cultura.
Dimarts, en roda de premsa conjunta de l’alcalde i els regidors de Cultura i Promoció Econòmica, es coneixeran els detalls de l’arribada dels Reis a la ciutat. De moment, mana el secretisme pel qual només es confirma que òbviament la cita es mantindrà, setmanes enrere s’esbossava que es podria prendre alguna solució audiovisual i, com a novetat, el passat divendres tal i com es pot apreciar en aquest vídeo, algunes de les carrosses de la Cavalcada de Mataró van ser vistes entrant de matinada a la ciutat. Sembla clar, doncs, que els Reis vindran, que la Cavalcada canviarà de format i que alguns dels elements mítics de la cita de cada 5 de gener ja han estat mobilitzats.
Fa mesos que l’Ajuntament treballa amb els voluntaris i entitats que cada any col·laboren amb la Cavalcada per definir plegats la versió pandèmica d’aquest cicle important en el calendari, que comprèn el propi Nadal, l’arribada dels Missatgers, la dels Reis i el propi passeig per la ciutat.
A nivell mataroní, des de l’inici de la pandèmia, cal recordar que s’han suspès totes les grans cites del calendari com Setmana Santa, Sant Jordi, les festes de Sant Joan, festes populars de barri, la Romeria o la Festa Major de Les Santes, entre d’altres. Només amb la Setmana de Música Antiga, d’entre els esdeveniments culturals impulsats per l’Ajuntament, se n’ha tirat endavant una versió online i en streaming.
Què han fet les altres ciutats?
En la mateixa situació que Mataró es troben tots i cadascun dels municipis, que han de solucionar l’arribada dels Reis, un dels actes més massius del calendari, amb les actuals restriccions que tenen com a prioritat evitar aglomeracions. Des de les administracions competents s’han emès recomanacions per fer “cavalcades estàtiques i amb aforament controlat” i a partir d’aquesta premissa cada ciutat ha readaptat el seu propi ritual.
A Barcelona no es farà la cavalcada tradicional però sí que arribaran els Reis i se’ls ha preparat un gran espai de 10.000 metres quadrats inspirat en el seu "món màgic" que les famílies podran visitar amb reserva prèvia entre el 28 i el 5 de gener. Tanmateix, la presència de Ses Majestats serà un espectacle retransmès per televisió que s'endinsarà en els vuit espais nadalencs del Fòrum.
L'Ajuntament de Badalona, en una línia similar, ha decidit suspendre la tradicional cavalcada de Ses Majestats i substituir-la per un campament instal·lat al Parc de Montigalà. El consistori ha dissenyat el circuit per que el puguin visitar unes 600 persones en grups de sis persones com a màxim cada mitja hora. SI la demanda fos molt gran, es podria doblar aquesta xifra fent dos circuïts.
Fires reials o aposta audiovisual
Sabadell rebrà els Reis d'Orient amb una Fira Reial. És l'alternativa que ha anunciat l'Ajuntament per a què els infants puguin retrobar-se amb Ses Majestats, un cop descartat el format de cavalcada convencional degut a la covid-19. Melcior, Gaspar, Baltasar i el seu tradicional seguici s'instal·laran a Fira Sabadell del 2 al 5 de gener.
L'Ajuntament de Sitges ha descartat organitzar la cavalcada dels Reis d'Orient el proper 5 de gener. Com a alternativa, preveu obrir una carpa tipus haima on els infants podran visitar Ses Majestats i lliurar-los les seves cartes. L'espai s'instal·larà a l'ermita de Sant Sebastià, estarà obert el dia 5 de gener -de 10 h a 14 h i de 16 h a 20 h- i no està prevista la inscripció prèvia.
L’Ajuntament de Tarragona tampoc farà cavalcada i emetrà telemàticament la tradicional arribada per mar de les tres personalitats al port de la ciutat, en el marc de les mesures restrictives que prenen les administracions per frenar la covid-19. El Consell Municipal de la Cavalda de Reis i l'Home dels Nassos ha acordat també aquest dijous que els patges reials puguin utilitzar el refugi número del moll de Costa per a ús de magatzem. Aquest magatzem estarà obert els dies 2, 3, 4 i 5 de gener i disposarà d'un servei de visites guiades i de recepció de cartes per als tres mags. Caldrà reservar les visites prèviament.
Vic multiplica per sis la Cavalcada
La solució més diferent és la que ha decidit la capital d’Osona. La cavalcada dels Reis d'Orient de Vic sí que es farà i s'adapta a les restriccions de la covid-19 per fer arribar la màgia a tots els barris i evitar aglomeracions multiplicant per sis el seu recorregut. El recorregut serà de 23 km, sis vegades més del que es feia habitualment, i els reis aniran en carruatges de cavalls. El que sí s'ha vist reduït de forma important és la comitiva. Dels 800 participants en les anteriors edicions amb els teiers a peu, es passarà a un seguici d'una quarantena de persones.
Comentaris