Mataró s’arma per vigilar que FCC compleixi el contracte de la brossa. Foto: R.Gallofré
Mataró s’arma per vigilar que FCC compleixi el contracte de la brossa. Foto: R.Gallofré

Cugat Comas

Mataró s’arma per vigilar que FCC compleixi el contracte de la brossa

L’Ajuntament de Mataró adopta una eina informàtica que fa el seguiment de tots els serveis de residus i neteja i que, donat el cas, descompta l’import de les tasques no realitzades

Amb l’objectiu que Mataró estigui més neta, l’Ajuntament segueix aplicant l’actual contracte de la brossa. Aquest setembre ha estrenat una eina novedosa que s’inclou en el desplegament d’aquest, el contracte més car de tots els de l’Ajuntament i on s’inverteixen més quartos. És una plataforma informàtica que permet fer el seguiment exacte dels serveis que s’executen a la ciutat: cada professional, cada camió, cada unitat van identificats i geolocalitzats. Si no compleixen, queden detectats. Si retallen trajecte, igual. Si s’hi estan menys del que haurien, pita. La capital del Maresme s’arma així per a fer complir FCC, l’empresa adjudicatària, amb totes les condicions del plec que va guanyar.

Fiscalitzar el compliment del contracte, optimitzar els serveis, disposar de més informació per a futures licitacions. Són els tres objectius de Link, el nom d’aquesta plataforma amb la qual des de l’Ajuntament de Mataró es controla a l’extrem que aquells serveis que toca desplegar actuin al lloc i en el temps que ho tenen estipulat. L’eina, arribat a un extrem d’incompliment en el que es retallen minuts d’un determinat servei (per exemple, un escombriaire que fa menys estona de la deguda) arriba a commutar aquesta desviació amb un cost econòmic. Si FCC no compleix, l’eina ho detecta i a final de mes l’Ajuntament paga menys.

El control del servei, en pantalla

El control del servei, en pantalla


Radiografia al moment el servei 

Link és una eina que ja utilitzen amb èxit ajuntaments com el de Barcelona. La plataforma permet tenir digitalitzades el 100 % de les rutes dels serveis de neteja previstos, tant pel que fa els vehicles com el personal, mitjançant punts de control de pas i de control horari que determinen l'inici i final de cada servei. D’aquesta manera es pot visualitzar en una pantalla quins serveis s’han de fer cada hora i, gràcies a la geolocalització dels terminals mòbils que porten els operaris, comprovar si es cobreixen tots els recorreguts determinats o si hi ha hagut alguna incidència. L’alcalde i el regidor de d’ecologia urbana han presentat l’eina en el marc de l’objectiu d’una ciutat més neta. “Volem assegurar el compliment del contracte, que es netegi, que es netegi més i que es faci bé”, ha volgut resumir David Bote.

Al seu costat, Xesco Gomar ha posat en valor que l’eina permet una contraprestació econòmica si el servei no es presta. Una escala semafòrica marca en àmbar i vermell les incidències i els incompliments i a partir d’aquí l’Ajuntament calcula el cost.  “Nosaltres el que volem és que es compleixi, que el servei es doni però amb aquesta eina podem tenir la certesa que no pagarem per serveis no realitzats. Fins ara pagàvem religiosament i ara la factura porta els descomptes que detectem d’aquells serveis que no s’han fet”, ha assegurat Gomar. Link serà clau, amb tota la informació que recapta, per a l’elaboració dels plecs del futur contracte que, tot i començar el 2026, es començarà a definir el 2024.

 


El sistema detectaria una barreja de fraccions com el 2018


5 anys enrere, el 2018, l’Ajuntament de Mataró va acabar expedientant primer i rescindint després l’antic contracte de la brossa amb la pròpia FCC en fer-se pública la mala praxi de barrejar diferents fraccions de la recollida de la brossa en un mateix camió i a plena llum del dia. Preguntats per aquest antecedent, des de l’Ajuntament s’assegura que amb la nova plataforma Link en comptar els camions i cadascun dels contenidors amb un codi es podria detectar un cas similar i, per tant, l’eina tecnològica serviria per a vigilar que no es repetís aquell esperpent. 

Un camió del servei de recollida de residus
Un camió del servei de recollida de residus

 

Comentaris (9)

Isabel Fa 5 dies
Passeu pel carrer Josep Sabater, tots el contenidors surt suc per sota fan una podor horrible. Fa molt de temps que no els netegen amb aigua . i els veins aguantan la podor.
Noemi Fa 9 dies
Jo crec que el nivell de neteja de Mataró comparat amb ciutats mes grans com barcelona es lamentable. La gent que tea desgracia de tenir cubells de la brossa davant de casa com viuen amb aquella pudor tan espantosa????? Srs de la neteja els contenidors shan de anar netejant i als mesos de calor hauria de ferse cada setmana!!!! Es fastigos!
Toni Fa 9 dies
pienso que esta muy bien que todo esté más limpio, pero no es la forma los trabajadores bastante ya tienen como para encima controlarlos como si fueran presidiarios ,preguntó no sería mejor vigilar a quien deja todo fuera y la gente que viene con coches y furgonetas y nos dejan toda la mierda eso si estaría bien no los pobres trabajadores!!!
Controlar els agents de la Policia Local Fa 9 dies
¿Ja té algun mecanisme, l'Ajuntament, per controlar la feina que fan, o que no fan, els agents de la Policia Local?
Pepet Fa 9 dies
Potser seria bo, q cada servei o servidor portes una camara i aixi es podria veure com esta cada lloc on s,ha de recollir, i aixi es valoraria el temps per fer el servei, i tambe l,estat en que es troba, ja que moltes vegades l,empkeat ha de recollir a ma tota la merda del voltant del contenidor.
jordi Fa 9 dies
Aquesta supervisió és un cost afegit al propi contracte. Si em de posar polis es que alguna cosa no va bé. La pregunta es si es ferà alguna cossa realment o o np. Pagaràn si fallen? Ens ho cobraran al proper contracte, no patiu, que en saben molt aquests de la "basura".
Inma Fa 9 dies
Me parece muy bien esta nueva acción porque siempre he tenido la idea que la empresa adjudicataria de la limpieza no cumple con lo ofrecido, esto no será controlar a los trabajadores sino a la empresa. Otra cuestión es que hace falta una buena educación en esta cuestión que empieza desde casa.
sr. Alcalde Fa 10 dies
Castigar als porcs que tenim per Joan XXIII, als que tiren les broses de la brossa des dels balcons de la músics Cassadó... també és culpa de l'empresa? Hem de permetre que les urbanitzacions portin la seva merda a la Ronda de Rocafonda. Cada hora 8 o 10 cotxes. Potser castigar als pocs ajudaria, i aniria tot millor.. però mira, catiguem als treballadors de l'empresa... això molt de socialista no és no.
Bufa Fa 10 dies
I si l’operari fa la feina d’altre manera xo millor es compensarà? No sempre passar x un mateix lloc vol dir tenir net el carrer.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive