El Ple Municipal del 4 de novembre ha acordat amb el vot favorable del PSC, Comuns-Podem i ERC la nova Ordenança de Mobilitat, que suprimeix la Zona de Vianants del Centre de Mataró que, justament ara, havia de complir un quart de segle.
Ara fa vint-i-cinc anys s’estaven acabant a la Riera les darreres obres que van arrancar les voreres i la calçada per on circulaven els vehicles, inclús l’autobús, per convertir-la en una zona de passeig, de trobada i de compres.
El consistori havia hagut de vèncer la forta oposició de molts botiguers que temien que, sense vehicles, els seus negocis anirien a la ruïna. I va ser el contrari: els vianants varen envair els carrers, i a partir d’aquell moment el comerç local del centre es va reviscolar i va viure un dels millors moments de la seva història. Els mateixos botiguers que s’hi havien oposat, van reconèixer l’encert de l’Ajuntament que havia tingut la valentia de treure el trànsit per implantar aquella zona de vianants. L’alcalde Manuel Mas, en l’acte inaugural va proclamar que la Riera seria «el saló de la ciutat». Gradualment s’hi van anar afegint més carrers de l’entorn.
Avui, però, la zona s’ha anat degradant per la passivitat de la policia local, que permet que els vehicles hi circulin impunement. I el cop de gràcia li dona ara l’Ajuntament amb la nova Ordenança de Mobilitat que suprimeix la qualificació de zona de vianants.
És crea un híbrid denominat «Illa de vianants de la zona centre» que fa servir la paraula «zona» i la paraula «vianants» però que no serà una zona de vianants tal com la defineix el Reglament General de Circulació, que és aquell espai on no hi pot circular cap mena de vehicle –òbviament, s’hi ha de permetre l’accés dels veïns, serveis essencials, emergències i un horari per a càrrega i descàrrega–. Amb la nova Ordenança s’assimila aquesta Illa als «carrers residencials», on tots els vehicles podran circular a 20 km/h.
Amb les voreres suprimides el 1996, ara els vianants quedaran desemparats davant dels vehicles. L’Ajuntament hauria de restituir-les, per tal que tothom pugui anar més segur. També es preveu que, de manera permanent o en hores determinades i en carrers determinats d’aquesta Illa, es podrà restringir el trànsit, però que aquesta restricció no afectarà els patinets i les bicicletes dels repartidors, que podran circular-hi sempre. Tots sabem com circulen els repartidors! I no és estrany que sigui el col·lectiu que més accidents pateix i provoca. Un estudi del RACC acaba de calcular que els patinets signifiquen tan sols 0,6% dels desplaçaments, però el 5% dels sinistres. Són vuit vegades més perillosos que els altres vehicles.
Els riders haurien d’acostar-se a peu als establiments que serveixen, amb el seu vehicle al costat, que aquesta zona és molt petita i només té 200 metres de radi. Amb un minut o dos poden fer el seu itinerari, i aquest minut no justifica que se’ls permeti circular generant perill i alarma entre els vianants.
Per acabar-ho d’esguerrar, es preveu que es podran fixar «itineraris ciclistes» que travessaran aquesta Illa. No hi ha cap necessitat de fer passar aquests vehicles entre els vianants. Una bicicleta que vulgui anar de la part alta de la Riera a Santa Anna, per exemple, pot baixar perfectament per la Muralla; o una que vulgui pujar al Parc des de l’Estació, pot agafar els carrers de Lepant, Torrent, Sant Isidor i el Parc sense cap problema.
El Fiscal de Sala Coordinador de Seguretat Vial va enviar un Ofici a tots els caps de policies locals d’Espanya per recordar-los que «En las zonas peatonales se desarrolla la vida familiar, social, cultural, lúdica, comercial, de encuentro y diálogo que no puede verse interrumpida por la presencia de ciclistas y patinadores». A Mataró, la policia local no s’ho va llegir, i ara l’Ajuntament ho soluciona suprimint la zona de vianants.
Pere Tió
Comentaris (8)