El govern municipal ho tindrà difícil per aprovar les ordenances fiscals del 2017 si vol mantener la intenció d’apujar l’IBI. Necessita el suport d’un o més grups de l’oposició, i aquests no semblen disposats a donar-li. La majoria, com ERC, Ciutadans o PP es mostren contraris al l’increment de l’1,75% de l’impost de béns immobles proposat pels sociovergents, a tenor del que es va veure ahir dimarts al Ple extraordinari d’aprovació provisional d’ordenances.
El govern sociovergent vol pujar l'IBI un 1,75% per destinar la recaptació a polítiques socials
La majoria de grups de l’oposició, tal i com era de preveure, es van abstenir en aquesta aprovació provisional, que va tirar endavant. Ara comença la fase clau: la negociació del govern amb la resta de partits per incloure les seves propostes i esmenes. El regidor de Serveis Centrals, Juan Carlos Jerez, va justificar la pujada de l’IBI per la voluntat de destinar els diners recaptats “a accions concretes, especialment les que tenen a veure amb polítiques socials”. Una pujada que significaria, segons va apuntar, “7 o 8 euros anuals més de mitjana” als rebuts dels mataronins. El consistori espera aconseguir uns 33 milions d'euros amb aquest impost, el principal que recapten els Ajuntaments.
Al contrari del que es va dir fa un any
ERC, que ja havia manifestat la seva oposició a la pujada, va recordar que l'any passat, després d'un notable augment de l'IBI, es va acordar que fins al 2019 la pujada de l'impost es restringiria al de l'IPC (que es manté pràcticament a zero) excepte casos de força major. Des de Ciutadans van incidir en aquesta línia i van acusar el govern de desdir-se, i van assegurar que només donaran suport a la pujada de l'IBI si els diners que se n'aconsegueixin "quedi molt clar a què s'aplicaran", en paraules de Juan Carlos Ferrando.
El PP va denunciar que en els darrers cinc anys la recaptació de l'IBI ha pujat més d'un 40% a Mataró
Una altra formació contrària a l'augment és el PP. El seu portaveu, Jose Manuel López, va assenyalar que en els darrers cinc anys la recaptació de l'IBI ha pujat més d'un 40% a Mataró, de 22 milions el 2011 als 33 previstos l'any que ve, "coincidint amb els anys més durs de la crisi". López considera que l'Ajuntament no està fent "el mateix esforç que han realitzat els ciutadans" durant aquesta època.
Més progressivitat fiscal
Altres partits, sobretot els del front d'esquerres, van posar menys l'accent en l'IBI i més en la necessitat d'aplicar impostos progressius, que facin pagar més qui més té. La CUP va criticar els resultats aconseguits fins ara per la comissió de tarifació social, creada precisament per avançar en aquest sentit. ICV es va mostrar en contra dels "augments linials" d'impostos com l'IBI, perquè precisament van en contra d'aquesta progressivitat; i VOLEMataró va exigir bonfiicacions més àmplies per als col·lectius més vulnerables com ara pensionistes, jubilats i aturats.
Comentaris