Fragment de vídeo de la campanya 'Reobrim la causa Helena Jubany'
Fragment de vídeo de la campanya 'Reobrim la causa Helena Jubany'

El jutge reobre el cas Helena Jubany

El jutge del 2 de Sabadell atén a la petició de la família i practicarà noves proves i citarà testimonis per aclarir la misteriosa mort de la mataronina

El cas Helena Jubany tindrà partit de tornada als jutjats. El jutjat 2 de Sabadell ha acordat reobrir el cas de l'assassinat d'Helena Jubany, 19 anys després, atenent a la petició de la família de la mataronina i de centenars de persones que hi van donar suport. La investigació es va arxivar el 2005 i ara, després de les noves proves aportades per la família de Jubany, el jutge ha decidir reobrir la causa per esclarir els fets. 

El magistrat del jutjat número 2 de Sabadell, d’acord amb l’informe del Ministeri Fiscal del passat 17 de juliol, ordena “la reobertura de les diligències (que es trobaven arxivades provisionalment des del passat 7 d’octubre de 2005 sense que cap de les parts, no fiscalia ni acusació particular, presentés recurs ni en reforma ni en apel·lació, contra aquesta decisió) després de rebre, el passat 5 de juny de 2020, escrit de l’acusació particular que així ho sol·licitava, i acorda la pràctica de noves testificals, entre altres diligències”. Això significa, de facto, que la injustícia que sempre ha denunciat la família de la mataronina pot solventar-se a partir d’aquesta reobertura.

El jutge crida a declarar un testimoni, l'empleat d'una farmàcia, demana el titular d'una línia telefònica i segons els resultats demanarà una altra declaració.

L'advocat Benet Salellas amb el germà de la víctima, Joan Jubany, a les portes dels Jutjats de Sabadell (foto: ACN)

L'advocat Benet Salellas amb el germà de la víctima, Joan Jubany, a les portes dels Jutjats de Sabadell (foto: ACN)

Primer triomf de la nova via

L'emissió del programa Crims va suscitar una onada d'interès

El jutge de Sabadell reobre el cas a partir de la petició feta per la família de Jubany. La família de la jove mataronina assassinada a la capital vallesana va aportar nous elements de prova que qüestionen d'arrel les declaracions que van fer els testimonis fa prop de vint anys. La reobertura s'ha pogut dur a terme gràcies al finançament aportat per un grup de ciutadans i també a l’efecte sensibilitzador sobre el cas que va tenir l’emissió del programa ‘Crims’ de TV3 dedicat a Jubany, 

Les noves proves aportades als Jutjats són de tipus documental, pericial i també testifical. "Molta gent que tenia informació rellevant ha perdut la por i ha contactat amb nosaltres", detalla el germà de la víctima, el mataroní Joan Jubany. L'escrit de sol·licitud de reobertura es va presentar el passat 5 de juny i ara hi ha un any i mig de marge abans que els delictes prescriguin. En aquestes dues dècades, la família sempre ha criticat la investigació que es va fer en el seu moment i assegura que gràcies a les noves proves aportades hi ha ara "molts fils per estirar".

Els Jubany han comptat en la fase final d'aquest viacrucis amb el suport d'un grup de veïns de Sabadell que han recollit els diners necessaris per fer front a la despesa judicial. La portaveu del Manifest Sabadellenc, Maria Argudo, celebra que ara la gent es plantegi que un feminicidi ocorregut fa dinou anys no pugui quedar impune: "És la causa de tot un poble". 

Helena Jubany.

Helena Jubany en la seva època de periodista

Un cas escabrós i misteriós

El cos de la jove mataronina va ser llençat des d'un terrat, completament nu i ple de cremades

Helena Jubany va morir la matinada del 2 de desembre de 2001, després de dos dies desapareguda. El seu cos va ser llençat des d'un terrat, completament nu i ple de cremades. La mort de la jove, a més, està envoltada de molts misteris. Tres mesos abans del crim, per exemple, Jubany va rebre dos anònims acompanyats de begudes adulterades amb somnífers. Els principals sospitosos van ser amics de Jubany de l'entorn la Unió Excursionista de Sabadell, d'on la jove també era sòcia. 

A més, a l'edifici on es va trobar el cos hi havia el domicili de dos dels principals sospitosos, Montserrat Careta i Santi Laiglesia. Careta va arribar a entrar a presó provisional com a possible autora de l'homicidi, però es va acabar suïcidant a la cel·la. També va entrar a presó Ana Echaguivel, com a còmplice d'assassinat, però va acabar posada en llibertat. El jutge va concloure que no existien indicis suficients per imputar-li l'homicidi. També va quedar lliure de responsabilitats Santi Laiglesia, que tot i que se'l va investigar, mai va arribar a ser detinguts per aquests fets.

La família Careta es personarà

La família de Montse Careta també era partidaria de la reobertura del cas perquè es pugui investigar "amb profunditat i amb els mitjans actuals". D'aquesta manera esperen poder demostrar la seva innocència. La família considera que Careta va ser una víctima més, com Helena Jubany, d'una o vàries persones "que segueixen fent la seva vida en plena llibertat". La família ha anunciat que es personarà com a acusació particular contra l'autor o autors de la mort d'Helena Jubany, per la possible inducció al suïcidi de Montse Careta quan era a la presó.

Arxivat a:

Comentaris (1)

Antonio Recio Fa 3 anys
Se dice que había alguien de la Generalitat implicado, de ahí que no le dieran la IMPORTANCIA mediática suficiente y lo cerrasen rápido...
Josep Fa 3 anys
"Se dice"... que se dicen muchas tonterías. Els "fantasmes" cal buscar-los dins la justicia. No cal tant de recargolament. La gestió del procés va ser molt questionable... i no cal buscar el problema en la premsa o en algú de la Generalitat que va silenciar la premsa.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive