Fragment de vídeo de la campanya 'Reobrim la causa Helena Jubany'
Fragment de vídeo de la campanya 'Reobrim la causa Helena Jubany'

Èxit de la campanya per reobrir el cas d’Helena Jubany

El micromecenatge resulta un èxit: s’han recollit 20.815 euros per sufragar la reobertura del cas, en la que ja hi treballen advocats i criminòlegs

El cas de l’assassinat d’Helena Jubany pot tornar als jutjats tal i com pretenia la campanya de mecenatge popular engegada setmanes enrere. Finalment s’han recaptat 20.815 euros de 795 persones. Aquests diners han de servir per sufragar la reobertura del cas a nivell judicial. L’advocat Benet Salellas ja hi està treballant.

19 anys després de la mort d’Helena Jubany, l’emissió a TV3 del programa Crims dedicat al seu cas va fer retornar a primera línia la peripècia del seu assassinat, just a temps abans que prescrigui. De fet la campanya de mecenatge oberta tenia com objectiu recaptar 9.000 euros, xifra a la que es va arribar en les primers 24 hores. Finalment se n’ha recaptat el doble, que servirà per sufragar el cost de reobrir un cas judcial ja tancat i, en cas que hi hagfi sobrant, serà per l’associació cultural Helena Jubany que organitza cada any el certamen literari de contes per recordar a aquesta mataronina amant de les lletrres. 

Gràcies a les aportacions populars, l'advocat Benet Salellas ja està treballant en l'escrit de sol·licitud de reobertura de la causa i també s’ha contractat un especialista criminòleg que està elaborant dictàmens pericials de les noves proves que s’aportaran al cas. “Si el jutge accedeix a reobrir el cas, podrem afrontar el judici amb totes les garanties i força necessàries. Aquesta nova onada solidària de tanta gent ha fet que ens sentim més acompanyats i més forts que mai per reclamar justícia”, afirma la família Jubany que reclama “que cap feminicidi quedi impune, no defallim!”.

Helena Jubany

El cas Jubany: dues dècades sense fer-se justícia

L'assassinat de la jove bibliotecària Helena Jubany, de 27 anys i natural de Mataró, és un dels crims pendents per resoldre a Catalunya. L'any 2001 Jubany treballava a la biblioteca de Sentmenat, li agradava llegir i escriure i formava part de la Unió Excursionista de Sabadell (UES). El 17 de setembre de 2001 Jubany va trobar-se a la porta de casa seva a Sabadell un anònim amb una orxata i unes pastes. Tres setmanes més tard, el 9 d'octubre, algú va deixar-li un altre anònim acompanyat per un suc que contenia un somnífer. Gairebé dos mesos després, el 30 de novembre, Jubany va desaparèixer i la van trobar morta al pati interior d'un edifici de Sabadell tres dies més tard.

La policia va trobar Jubany nua i amb cremades per diferents parts del cos. Al terrat des d'on la van llançar hi havia la seva roba plegada, alguns flocs de cabells i llumins per terra. D'entrada es va pensar amb un suïcidi però l'autòpsia i les anàlisis toxicològiques van confirmar que Jubany havia estat drogada i havia quedat en un estat d'inconsciència que feia impossible que s'hagués precipitat de manera voluntària daltabaix del terrat. La Policia Nacional va apuntar a un possible joc de rol o activitat grupal com a mòbil del crim.

La sospitosa es va suïcidar i el cas va acabar

Dos mesos després de localitzar el cadàver, la Guàrdia Civil va detenir Montse Careta com a sospitosa. Totes dues formaven part de la Unió Excursionista de Sabadell. Careta va ser enviada a presó preventiva sense fiança a la presó de dones de Wad-Ras de Barcelona, ja que hi havia algunes proves que la incriminaven com ara el fet que visqués a l'edifici on van trobar morta Jubany i també que inicialment la policia pensés que podia ser l'autora d'un dels escrits anònims que va rebre la víctima setmanes abans. Amb tot, posteriorment les proves cal·ligràfiques van descartar que Careta fos l'autora dels anònims. L'arrestada es va suïcidar al cap de cinc mesos als lavabos del centre penitenciari sense que el cas tingués temps d'arribar a judici.

La família de Careta demana que es reobri el cas abans que prescrigui i es manté ferma en la innocència de la manresana. La germana gran de l'acusada, Imma Careta, ha denunciat que la investigació "no es va fer correctament" a nivell policial i judicial i considera que van haver-hi "moltes incongruències "en tot el procés. Per això, quinze anys després, ha fet una crida perquè "si algú en el seu moment va ocultar informació o va creure que no era importar ara és el moment que ho faci públic".

La investigació determina que Careta no hauria pogut cometre el crim ella sola

Tot i que la investigació va quedar paralitzada un cop la principal sospitosa es va suïcidar i no es van trobar prou proves per incriminar els altres dos imputats, el sumari del cas va posar de relleu que, en el supòsit que Careta fos culpable, tampoc hagués pogut cometre el crim ella sola. Segons apuntava el sumari, la Montse, de complexió menuda, no hauria tingut prou força per arrossegar el cos inconscient de l'Helena Jubany per les escales i, un cop al terrat, aixecar-lo i llançar-lo daltabaix.

En el seu moment, la família de Jubany també va demanar que es portessin a terme més proves perquè entenien que podria haver-hi més persones implicades, però el jutge ho va denegar. La família de la jove assassinada, va crear l'any 2008 una associació que promou un premi literari que duu el seu nom i s'entrega anualment a Mataró, la ciutat on va néixer.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive