La regidora de Promoció de la Salut de l'Ajuntament de Mataró, la socialista Laura Seijo, assegura que “hi ha col·lapse i sensació de desempar als usuaris a l’Hospital de Mataró”. Així ho afirma en una nota de premsa enviada pel PSC de la capital del Maresme, amb motiu de la presentació d'una Declaració Institucional del grup socialista perquè la Generalitat doti l'Hospital del finançament que mereix. El Consorci Sanitari del Maresme, però, nega que serveis com ara Urgències estiguin col·lapsats.
Dures declaracions per part de la màxima responsable de Salut a nivell municipal a Mataró, que es produeixen una setmana després del polèmic cas del pare de Vador Lladó, denunciat pel popular presentador, que va morir després estar quatre hores esperant d'atenció per un principi d'ictus. Això se suma a les continuades denuncies per part del comitè d'empresa del col·lapse del servei d'urgències. Des del Consorci Sanitari del Maresme s'ha defensat continuadament que hi ha moments puntuals de saturació però que es garanteix sempre un bon servei i atenció als usuaris
Seijo aporta dades per fonamentar les seves declaracions. La regidora afirma, en el comunicat, que la precarietat laboral a l’Hospital i al sociosanitari “és una de les més grans de Catalunya” i que el servei d’urgències “es troba en estat crític: hi ha dies en els quals el servei atén unes 340 persones i la mitjana d’espera per a ser ingressats és de més de 21 hores. És una situació insostenible”, ha remarcat.
La resposta de l'Hospital
Fonts del Consorci Sanitari del Maresme han indicat que en les darreres setmanes ha "augmentat l'activitat" a Urgències, però que les xifres són les mateixes que "en els mesos de juny i juliol pre-pandèmia". A banda, assenyalen que se segueix garantint "el mateix nivell de qualitat als usuaris que se'ns exigeix des de CatSalut". Les mateixes fonts assenyalen, en tot cas, que els preocupa l'evolució de la Covid, en especial pels efectes que pugui tenir en la plantilla de l'Hospital en les properes setmanes, amb la pandèmia de nou disparada.
Culpa de la Generalitat
En el comunicat, la regidora de Salut atribueix la situació que denuncia a la Generalitat, ja que les dotacions pressupostàries a hospitals com el de Mataró han decaigut durant l'última dècada. "El sistema sanitari català està al límit", afegeix, quelcom que és especialment greu a Mataró on hi ha "un dèficit crònic en inversions de tota mena". El Consorci Sanitari del Maresme, ens gestor de l'Hospital, ha recuperat aquesta primavera la seva autonomia de gestió després d'eixugar el deute que arrossegava. En tot cas, la regidora exculpa de tot plegat a la plantilla de Sanitaris, i destaca "l’esforç titànic que fan els i les professionals que hi treballen".
La proposta de declaració institucional que fa el PSC recull les dades que va donar el grup de Junts per Mataró a l’últim ple municipal, segons les quals la ciutat compta amb 270 llits d’aguts per una població de referència de 280.000 persones; Granollers, amb 295 llits per una població de referència de 240.000 persones; Terrassa, amb 340 llits per una població de referència de 203.000 persones; Reus, amb 352 llits per una població de referència de 201.000 persones.
El text insta la Generalitat de Catalunya “a resoldre el problema crònic de finançament que pateix l’Hospital de Mataró i el Consorci Sanitari del Maresme”, d’una banda, “a augmentar el personal destinat al servei d’urgències, així com a millorar el servei d’atenció primària i el servei sociosanitari de referència”. Finalment, demana “dotar d’infraestructures, recursos i personal suficient, amb unes condicions laborals dignes, per prestar un servei adequat i de qualitat als veïns i veïnes de Mataró.”
Comentaris (33)