Imatge d'arxiu de l'Hospital de Mataró
Imatge d'arxiu de l'Hospital de Mataró

Saturació a les Urgències de l'Hospital de Mataró

Professionals del servei asseguren que s'acumulen els pacients als passadissos i boxs que esperen massa temps a ser ingressats a planta, i l’Hospital reconeix un increment molt important de l’activitat, que també s’està produint en altres centres

“Diumenge al migdia més de 110 malalts amb un temps d’espera altíssim, això no és normal”, relata Robert Pou, metge del servei d’Urgències de l’Hospital de Mataró i membre del comitè d'empresa. Tant ell com altres professionals consultats per Capgros.com asseguren que s’estan produint “demores desmesurades” a Urgències, quelcom que afecta sobretot la lentitud dels ingressos des d’aquest servei a planta. Aquest dilluns dia 21 ha arrencat amb 25 pacients als boxs i als passadissos pendents de l’ingrés, alguns dels quals esperen des del cap de setmana. El Consorci Sanitari del Maresme, ens gestor de l’Hospital de Mataró, fuig d’alarmismes i asseguren que la situació està sota control, tot i que reconeixen un augment molt important de l’entrada de pacients, força més elevada del que és habitual en aquestes dates.

Arriben malalts amb patologies greus que no s'atrevien a anar a l'Hospital per la Covid 

Els treballadors d’Urgències constaten que estan arribant molts més malalts a Urgències i que un nombre elevat ho fa en condicions de salut molt greus. “L’activitat Covid ha baixat molt, però en canvi tenim molts pacients que entren amb patologies molt avançades o directament terminals”, constata Pou. Casos de càncers avançats, de patologies respiratòries que s’han agreujat o d’altres malalties cròniques com ara diabetis. Molts d’aquests pacients, per la seva situació de vulnerabilitat, han evitat l’Hospital durant el darrer any i mig perquè tenien por a un contagi de Covid, però ara ja no els queda més remei que anar-hi i, en molts casos, ja és massa tard. “Per desgràcia s’estan produint més morts a Urgències de les habituals perquè no arribem a temps a ingressar-los”, destaca Pou, que lamenta que “no és el mateix morir allà, on només hi podem deixar passar un o dos familiars, que fer-ho a una habitació a planta, rodejat de tota la teva gent propera”.

 "Passadissos plens fins a la bandera, plens de pacients necessitats" diuen des del CATAC

En aquesta línia s’expressa el CATAC, sindicat molt crític amb la gestió del Consorci Sanitari. "Com cada any que arriba l’estiu a Mataró, el Consorci Sanitari del Maresme pateix llistes d’espera i demores desmesurades al servei d’urgències", afirmen en un comunicat enviat als mitjans. "Tenim a pacients arribant en situació de final de vida, que moren a urgències esperant un llit", constaten. El sindicat afirma que els passadissos estan "fins a la bandera, plens de lliteres i pacients necessitats". En concret, denuncia que des de fa prop de dues setmanes diàriament hi més de 20 persones esperant ingressar des d'urgències a la planta, "sense tenir en compte les seves necessitats, de salut o familiars".

Accés a urgències de l'Hospital de Mataró. Foto: R. G.

Accés a urgències de l'Hospital de Mataró. Foto: R. G.

El Cap del Servei d’Urgències de l’Hospital de Mataró, Jordi Casabon, nega que s’estigui produint aquestes morts a Urgències de pacients que no poden ser ingressats. Si s’hi produeix algun traspàs, és per casos molt concrets de pacients que arriben en estat ja molt agònic. “Però a tots els que estan en situació de final de vida se’ls prioritza a l’hora de pujar a planta, en detriment d’altres malalts que potser hauran d’esperar més”, afirma.

Aquests dies entren unes 300 urgències diàries, un centenar més que fa unes setmanes

Casabon reconeix que des de l’inici de juny han patit un “increment molt important de l’activitat a Urgències” que no és habitual per aquestes dates però que s’està produint en la majoria d’hospitals catalans. El Cap d’Urgències apunta a diversos factors, com ara l’augment de la calor que ha pogut descompensar mallats crònics i complexos (cardiologies, oncologies, malalties geriàtriques...); o bé, en la mateixa línia que apuntaven els treballadors, el fet que molts pacient que no s’atrevien a acudir a l’Hospital ara ho estan fent. “Fa uns mesos se’ns percebia com un entorn insegur i ara és exactament el contrari”, assegura.

Un box d'urgències de l'Hospital de Mataró.

Un box d'urgències de l'Hospital de Mataró, en una imatge d'arxiu

Casabon admet que hi ha malalts ubicats en llits als passadissos d’Urgències, i afirma que és quelcom que “no ens agrada gens”, però defensa que aquests pacients estan perfectament tractats. “Només són col·locats temporalment al passadís si ja han estat valorats i estabilitzats, i a tots els serveis d’urgències del món es produeixen aquestes situacions en moments puntuals. Des de l’Hospital insisteixen que les xifres que mouen aquests dies són molt elevades, prop de 300 urgències diàries, quan fa unes setmanes no arribaven ni a les 200. Al juny no se sol registrar tant de moviment, ja que són dades pròpies de l'hivern idels moments àlgids de malalties com la grip.  

"La situació no és nova, cada estiu passa el mateix", afirmen els treballadors

Sigui com sigui, des del CATAC i el Comitè d’Empresa afirmen que la situació que viuen ara a Urgències “no és pas nova, sinó que es repeteix pràcticament cada estiu”. Álvaro, membre del sindicat CATAC, assegura que “no ens podem permetre tenir les urgències com les tenim”, i constata que la darrera setmana els ingressos pendents es van multiplicar per dos respecte a l’anterior. “Dijous passat hi havia 32 pacients pendents de pujar a planta, i això no són dades puntuals”, assegura.

Tant el CATAC com els professionals sanitaris consultats per Capgros.com assenyalen la gerència del Consorci Sanitari per “manca de previsió”. Segons el metge d’Urgències Robert Pou, “la direcció s’escuda en els seus números i càlculs fets des del despatx, però no viuen la realitat dels malalts que tenim a baix, no se’n volen adonar”. Pou lamenta que el nou CUAP de Mataró no ha servit per descongestionar les urgències de l’Hospital (ha reduït tan sols un 5 o un 10% la xifra d’usuaris), i que la ràtio de malalts per infermera a Mataró és el doble que a hospitals com Sant Pau.

Nou CUAP salut CAP. Foto: R.Gallofré

Lamenten que el nou CUAP no ha servit per descongestionar Urgències de l'Hospital. Foto: R. G.

Santi Álvaro, per la seva banda, lamenta que les demores en ingressos des d’Urgències s’estiguin donant “quan hi ha llits disponibles a planta” i, per tant, assegura que no entén la gestió que s’està fent des de la gerència. Des del CATAC constaten que hi ha llits disponibles en l'anomenada Unitat 4, però que el Consorci la manté "a mig gas" ja que només l'obre de dilluns a la tarda a divendres al vespre, quelcom que segons les mateixes fonts estaria motivat per la manca de personal d'infermeria.

Des del Consorci afirmen que no s’ha produït cap retallada de persona

Des del Consorci Sanitari del Maresme afirmen que no s’ha produït cap retallada de personal, i que de fet els recursos humans disponibles són superiors que en anys anteriors ja que el reforç d’infermeria fet per la Covid es manté ara que la pandèmia va a la baixa. A banda el servei d’Urgències ha obert una convocatòria per cobrir 10 places de metges. El cap de l’àrea, però, reconeix que hi ha “certes dificultats” per a la incorporació de professionals, quelcom que defineix com “un mal endèmic” del sistema (ja fa anys que costa trobar perfils professionals adequats) però que estan “intentant millorar”.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive