Ilustracions: Ferran Pous

Guia pràctica per a la preinscripció escolar

Redacció FOTO PORTADA: Ilustracions: Ferran Pous

Tot el que has de tenir present i has de saber a l’hora d’escollir escola… ara que comencen les portes obertes

Escollir escola és una de les decisions més importants per prendre en el decurs de la infància dels nostres fills. El centre educatiu és un entorn de socialització important per als infants. Els nens i les nenes de tres anys accedeixen molts cops per primera vegada al sistema educatiu, on comencen una etapa en la qual aprendran valors i desenvoluparan aptituds que els ajudaran a créixer personalment i acadèmicament.

La tria del centre educatiu és una decisió molt important per la família, ja que condicionarà la vostra vida quotidiana. És important, doncs, que els centres escolars que seleccionis estiguin en consonància amb els valors de la teva família. Abans d’escollir els centres, has de fer una reflexió profunda i valorar com és el fill o la filla, què vols per a ell o ella, i quins elements són especialment importants per tu i la teva família, que sou els qui millor coneixeu el vostre nen o nena: la proximitat, el projecte educatiu, els serveis que ofereix el centre…

 

 

El sistema: com s’assignen les places?

Els centres educatius de Catalunya ofereixen una quantitat limitada de places. Si el nombre de sol·licituds que heu fet les famílies perquè el vostre fill o filla comenci I3 en un centre determinat és superior al nombre de places que ofereix aquest mateix centre, pot passar que alguna de les famílies que l’hàgiu triat com a primera opció no hi obtingueu plaça.

Per tant, com que alguns centres tenen una demanda d’inscripcions superior al nombre de matrícules que poden oferir, és important que facis constar, en la sol·licitud, el màxim nombre de centres que s’ajusten a les teves prioritats, fins a un total de 10, ordenats segons les teves preferències.

La tasca de les famílies durant les setmanes prèvies a la pre-inscripció solen ser frenètiques. Ja no es tracta sols de conèixer la metodologia i la puntuació, cal calibrar molt bé les opcions d’entrar a la primera elecció (la preferida, la que et dona els punts) a l’hora d’escriure el nom d’un centre o d’un altre. En aquest sentit hi ha, a les pròpies portes obertes o per part dels centres, informacions que val la pena de mirar d’escrutar com el nombre de germans que s’esperen en la nova promoció d’i3. Es crea, amb informacions, tota una mena d’equació de probabilitats.

 

Un cop determinada la pertinència o no d’atorgar les puntuacions segons els criteris prioritaris, es fa la suma de la puntuació obtinguda. Per a cada centre educatiu s’ordenen totes les sol·licituds rebudes segons les seves puntuacions, i les que han obtingut una puntuació més alta són les que obtindran una plaça.

En cas d’empat en la puntuació dels criteris prioritaris de diferents sol·licituds, si no hi ha prou places al centre per a totes, s’apliquen els criteris complementaris de manera que, els que hagin obtingut una puntuació més alta, seran els que ocuparan les places en primer lloc.

Recorda que cal fer constar en la preinscripció el màxim nombre de centres que us interessin, fins a un total de 10 ordenats segons les vostres preferències, i també que la puntuació s’atorga respecte del centre que heu posat en primer lloc.

 

Què passa si no s’obté plaça en els centres demanats?

Les famílies amb alumnes que demanen plaça per a I3, per al primer curs de l’ESO i les que hagin indicat que volen una assignació d’ofici, reben un missatge electrònic amb la informació que no se’ls pot assignar cap de les peticions que han formulat. Aquestes famílies poden ampliar les peticions de la sol·licitud de preinscripció dins el termini establert en el calendari, d’entre les places vacants. Si no fan aquesta ampliació o no se’ls pot assignar cap d’aquestes places, finalment se’ls n’assigna una d’ofici.

La puntuació s’atorga respecte el centre que se situa en la primera posició, només

 

Admissió durant el curs

Quan les classes ja s’han iniciat, es pot demanar l’admissió en un centre amb places vacants, només si s’acrediten algun dels supòsits següents: alumnat no escolaritzat a Catalunya; canvi de residència a un altre municipi o districte, en el cas de Barcelona; conveniència de canvi de centre motivat per actes de violència de gènere o d’assetjament escolar; canvi de centre com a conseqüència de la imposició d’una sanció disciplinària consistent en la inhabilitació definitiva per cursar estudis al centre, o inici d’una mesura d’acolliment. Per fer les gestions d’admissió us podeu adreçar a l’oficina municipal d’escolarització o, si no n’hi ha cap en el municipi, a l’ajuntament o als serveis territorials de la zona. També podeu consultar el web preinscripcio.gencat.cat, on trobareu les instruccions sobre com fer el tràmit.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive