Un mes. Queda només un mes de curs escolar. No és descobrir res de nou a ningú: tothom ho sap i qui té canalla a casa segurament ho nota. Queda només un mes perquè sigui Sant Joan, perquè les classes s’acabin i perquè s’obri una porta especial i desitjada: la del millor estiu dels darrers anys. Quasi que sembla que les ganes d’estiu s’hagin encomanat al temps, que està confonent el maig amb el juliol.
Aquest estiu de 2022 té tots els al·licients per ser el millor. No és un tòpic. Venim d’on venim i a hores d’ara ja sabem que aquest any, tot i que la pandèmia no hagi acabat del tot, no tindrem restriccions ni limitacions que vulguin posar barreres als camps de l’oci, la diversió i l’aprenentatge. S’ha acabat aquella sensació anti-natural, protocols, mesures i elements forçats que eren necessaris però que en certa manera eclipsaven una mica la pròpia naturalesa de les activitats d’estiu.
- Després de dos anys amb oferta condicionada, aquest estiu 0 restriccions
- L’oferta s’amplia i es diversifica, i es multipliquen les places
- El lleure, la formació, les arts, idiomes i l’esport segueixen sent els clàssics
- Els pedagogs donen gran importància formativa a aquest primer mes d’estiu
- L’oferta és àmplia i contempla centres de tota mena: consulta-la en aquestes pàgines
L’estiu no és un temps perdut o no té perquè ser-ho. Els pedagogs donen molta importància al que suposa el període vacacional i especialment el ‘primer mes’ d’aquest, durant el qual són estesos els programes esportius, educatius o de lleure. Afirmen que el nou codi d’hàbits i conducta que permet el ‘trencar’ amb el dia a dia del curs possibilita que les activitats d’estiu siguin una oportunitat de formació personal per a la quitxalla (o pels ja més canalles) que en prenen part. Cal, això sí, comptar amb l’element més important: l’actitud. La motivació.
El moment d’escollir
Queda un mes però toca escollir ara. Mirar, buscar, preguntar. Posar en comú a casa, amb els amics. Voler que mantingui el grup del curs o preferir que canviï d’aires i companyies. Enfocar aquelles quatre setmanes cap a un propòsit. Fer una estada fora pot ser enriquidor. Perfeccionar aquell esport que es practica, en una mena d’intensiu de tecnificació, també. I potser ser disruptius i provar alguna cosa nova? I combinar-ne dues? Val la pena remenar entre les diferents propostes i intentar encertar-la.
Els recomanats de l'Estiu Actiu de Capgròs:
- ESTIU MUNTANYA www.viulamuntanya.org
- ESCOLA DE VELA www.velamataro.com
- ESCOLA DE ROCK https://estudiescolademusica.com/
- BRITISH AMERICAN INSTITUT www.baimataro.com
- CENTRE NATACIÓ MATARÓ www.cnmataro.cat
- BUSSEIG POSIDONIA www.posidoniadive.com
- PITCH & PUTT HCP1 www.hcp1.es
- TENIS TURÓ BLANC www.turoblanc.com
- INLINGUA www.inlinguamataro.com
- GLOBAL ENGLISH www.globalenglish.cat
- DO URBAN DANCE www.dourbandance.cat
- BULDER PLANET www.bulderplanet.com
- CASAL DE DE COSTURA 6 DIDALS www.6didals.com
- EURECAT https://eurecat.org/es/
UN ESTIU PER JUGAR I DIVERTIR-SE
- Els campus esportius acaben per convertir en realitat el somni de tots els nens i nenes: que tot el dia sigui l’hora del pati
Si quan érem petits ens haguessin preguntat per un horari ideal, segurament hauríem respost el mateix que el que dirien ara els nostres fills, filles, nets i netes: que tot el dia fos l’hora del pati. A la gran majoria de canalla els encanta jugar, fer esport, divertir-se. Amb els companys, per equips. Ara a un esport o joc, després a l’altre. L’essència de l’hora del pati és el que pren cos en forma de la nodrida oferta d’activitats esportives com campus, tecnificacions i casals d’estiu.
Els estius són per passar-ho bé i podem tant apostar-ho tot a la carta d’una mateixa disciplina com acostar-nos a aquelles propostes que ho toquen una mica tot. Imprescindibles les sortides a baix a mar o a la piscina (un dels casals més buscats sempre són els dels centres amb piscina pròpia) i també cal tenir en compte l’adscripció i fidelitat a aquells agents en els que confiem tot l’any.
És la cosa més normal del món que qui juga a un club durant el curs hi vulgui fer el campus allà o que s’opti per preguntar amb la colla més propera per anar tots plegats a una oferta o a una altra.
Hi ha tot un sector especialitzat, amb monitors i entrenadors esperant per fer de cada dia de la setmana, de Sant Joan a Santes, especial. Sortides properes, activitats, excursions, tornejos, entrenaments, reptes. Aprenentatge, jocs, nous medis com el mar, a vela o per sota l’aigua. O disciplines com el golf i el tenis, tan especialitzades… hi ha molt per triar!
UN ESTIU PER FORMAR-SE
- Cursos, reforços o programes educatius concrets en diverses disciplines són una opció ben vàlida per aprofitar el primer mes de l’estiu
Se sol dir que la canalla és com una esponja, que quan són petits i joves tenen facilitat per aprendre-ho tot. Per això mateix es pot focalitzar l’estiu en l’àmbit formatiu. El més habitual és l’idiomàtic. Hi ha programes de formació específics, intensius o complementaris, amb els que algunes acadèmies permeten avançar quasi tant com durant tot un curs escolar. Anglès, francès, alemany… fer classe a l’estiu pot ser el peatge a pagar per empoderar-se idiomàticament. Una inversió en el futur.
Igualment ens podem formar en altres àmbits. Des de reforços puntuals a disciplines complementàries. O per exemple un altre clàssic: l’estiu és temporada altíssima per les autoescoles, entre aquells adolescents que volen ser conductors.
Aprofitar l’estiu per formar-se, per no deixar d’aprendre, és una opció vàlida que a vegades sembla estigmatitzada. No, no es tracta de fer classe sense més: és aprofitar l’assistència de gol del calendari.
Important per no desaprendre
Durant les vacances escolars, sobretot les d’estiu, sol passar que els nostres fills, si no continuen amb alguna activitat d’aprenentatge, visquin un descens en els seus nivells de coneixement. És el que es coneix com ‘la relliscada de l’estiu’. Per a evitar això, és important continuar aprenent quan estem de vacances.
Hi ha diversos estudis que han demostrat que molts nens perden cert nivell adquirit durant el curs si no s’involucren en alguna activitat educativa durant les vacances. En conseqüència, molts mestres han de dedicar entre 4 i 5 setmanes al principi del curs escolar a repassar el que els nens han pogut oblidar durant les vacances. Alguns estudis han demostrat que els nens, durant les seves vacances, poden perdre fins a un terç de la informació que han après durant el curs anterior. Això és molta informació, ja que estem parlant de seixanta dies de cada any escolar. Els nens que no dediquen temps a continuar aprenent per vacances o a practicar la informació ja apresa estaran en clar desavantatge amb aquells que sí que ho fan.
UN ESTIU PER DESCOBRIR NOVES DISCIPLINES
- T’atreveixes a sortir del motlle de quan érets tu l’infant? Atreveix-te amb noves opcions
Els pares de l’actualitat van ser nens fa anys. (Massa anys, poden pensar tots, de fet). Però ja llavors, per generació, hi havia els casals i activitats d’estiu. Però no tot ha de ser sempre igual. Si fa 25 anys l’oferta es limitava a un esport, un idioma, aprendre mecanografia o reforç… ara el ventall s’amplia. I una opció recomanable és sortir una mica dels límits. Fill meu, filla meva: aquest estiu descobriràs coses noves.
Tant des de l’àmbit formatiu, amb noves disciplines educatives o especialistes en àmbits molt concrets com amb l’esport hi ha tot de nous àmbits que podem descobrir a través de l’estiu.
Dansa urbana, ara que a Mataró som referents o o l’estiu de robòtica de l’Ateneu Centre Cultural de la Fundació Iluro poden ser opcions. També podem enfocar-los cap a esports de moda com l’escalada esportiva (una autèntica febre pel bulder, aquí i arreu) o la muntanya. Es tracta d’aprofitar l’estiu perquè sigui un tastet. Una porta oberta a descobrir àmbits i disciplines que durant l’any els resulten llunyanes.
Comentaris