El Palau, Rocafonda i Cerdanyola fora de la nova Llei de barris. Foto: R.Gallofré
Notícies relacionades
El Palau, Rocafonda i Cerdanyola fora de la nova Llei de barris. Foto: R.Gallofré

Gran malestar a Mataró per l'exclusió de la nova llei de barris

L'alcalde, David Bote, assenyala ERC, que governa a la Generalitat, a qui acusa de 'deixar fora de Mataró sense que això s'entengui"

El malestar a Mataró és evident després de fer-se públic que la ciutat. així com la resta de municipis del Maresme, no es veuran beneficiats per cap projecte de la nova llei de barris, impulsada per la Generalitat sota el nom de 'Barris amb futur'. Ni Rocafonda-El Palau ni Cerdanyola, dues zones que sota diversos criteris objectius de risc socioeconòmic podrien haver entrat perfectament en aquesta iniciativa de regeneració urbana, s'han inclòs a la llista de 20 barris on s'actuarà. 

L'alcalde, David Bote, no ha trigat a reaccionar a aquesta exclusió. A través de les xarxes socials, com és habitual en ell, ha acusat ERC, el partit de govern a la Generalitat, de "deixar fora a Mataró sense que això s'entengui". Bote ha recordat que la llei de barris, que es remunta a fa dues dècades i de la qual el nou projecte n'és una continuació 'de facto', "era un acord" entre les diferents administracions. "Hem de cuidar, mantenir i fer avançar les nostres ciutats. Nosaltres continuarem treballant i sense deixar a ningú enrere. Però ha de ser imprescindible el paper del govern de la Generalitat", ha reblat Bote. 

Bote no ha estat l'únic politic mataroní que s'ha pronunciat en aquest sentit. El tintent d'alcalde i regidor d'Empresa i Ocupació, Sergi Morales, d'En Comú Podem, també ha utilitzat el seu compte a X per assenyalar: "Que la nova Llei de Barris, que vam pactar amb ERC a l’acord de pressupostos, no inclogui Mataró ni cap dels seus barris dintre d’aquesta fase diu molt de la jmportància que té pel Govern d’ERC"

Fonts municipals assenyalen que ja fa anys que es reclama a la Generalitat que completi la inversió prevista dins del projecte original de la Llei de Barris, que es va quedar curt en els seus objectius malgrat que va permetre construir nous equipaments, fer importants arranjaments urbanístics, adequar espais verds i intervenir contra la degradació d'immobles d'habitatges. L'any 2017, de fet, es va aconseguir recuperar part d'aquesta inversió, que va servir entre d'altres per remodelar la plaça Joan XXIII de Rocafonda.

Oriol Junqueras, amb l'alcalde a la plaça Joan XXIII, que es remodelarà. Foto: R. Gallofré

Oriol Junqueras, amb l'alcalde a la plaça Joan XXIII, l'any 2017. Foto: R. Gallofré

A més, des de Mataró s'ha mostrat al govern català l'interès del municipi d'incloure's en un futur programa que hi donés continuïtat com ha acabat sent aquest 'Barris amb futur'. Des del consistori no s'entén, per tant, quin és el criteri que s'ha seguit des de la Generalitat a l'hora d'escollir la vintena de barris d'arreu de Catalunya on s'aplicaran els projectes de regeneració social i urbana. Totes les zones beneficiàries tenen problemes evidents de conflictivitat i pobresa, amb població en greu risc d'exclusió social, però els dos barris mataronins que en el seu moment van incloure's dins la Llei de Barris i que ara n'han quedat exclosos presenten, des de la perspectiva del consistori, indicadors molt clars que els haurien d'haver permès formar part d'aquesta llista.

Bote i Illa en un acte electoral on van reclamar una nova llei de barris a Rocafonda

Bote i Illa en un acte electoral on van reclamar una nova llei de barris a Rocafonda

Bote ha insistit en diverses ocasions en la necessitat de reactivar la llei de barris en ciutats com la que lidera. De fet, en plena campanya per a les municipals del 2023, en les quals va ser reelegit per tercera ocasió, Bote va protagonitzar un acte electoral amb el Primer Secretari del PSC i candidat socialista a la Generalitat, Salvador Illa, a Rocafonda, i ambdós van posar de manifest que calia recuperar l'esperit d'aquells projectes d'intervenció comunitària en barris com el que els acollia aquell dia. 

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano (ERC, ex de Convergència), va assenyalar en la presentació de la iniciativa que els objectius eren combatre la pobresa severa de les zones on s'intervindrà, amb un gran risc de degradació urbanística i en les quals hi ha una gran part de la població en situació irregular o sense recursos. Una definició on no només hi caben perfectament Rocafonda i Cerdanyola, sinó també altres barris de municipis maresmencs com el Cotet de Premià o el Carme de Pineda, que també han quedat exclosos. 

La llista dels barris beneficiaris

El pla pilot de 'Barris amb futur' s'aplicarà, per ara, al barri de la Vila (Amposta), Sant Roc (Badalona), Casc Antic (Balaguer), barri de la Farga (Banyoles), Barri Vell (Berga), Sant Cosme (el Prat de Llobregat), El Culubret i Sant Joan (Figueres), Masia de Ca n'Espinós, Farreres i Ausiàs March (Gavà), Pont Major (Girona), les Planes - blocs la Florida (l'Hospitalet de Llobregat), Centre Històric (Manresa), Montornès Nord (Montornès del Vallès), la Mariola (Lleida), Barri Vell (Olot), Barri Fortuny (Reus), Barri Centre (Salt), Sant Salvador (Tarragona), Zona nord de Ca n'Anglada (Terrassa), Ciutat històrica (Tortosa) i Les Casernes, Sant Jordi, la Geltrú (Vilanova i la Geltrú).

Comentaris (12)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive