La festa a la plaça de Can Xammar. Fotos: Joan G.Jané
Notícies relacionades
La festa a la plaça de Can Xammar. Fotos: Joan G.Jané

Sílvia Ruiz

Festa de cloenda d'una setmana de celebracions pels drets del col·lectiu LGTBI

Can Xammar va acollir tallers, música en viu i parades informatives de diverses entitats amb l'objectiu d'acabar amb l'homofòbia

 

La plaça de Can Xammar va acollir divendres 1 de juliol la festa de cloenda d’una setmana de celebracions al voltant del Dia Internacional pels drets del col·lectiu LGTBI. A partir de les 18h de la tarda va començar una jornada festiva amb tallers, animació, música en directe, parades informatives i serveis de bar per a tots aquells que s’hi volguessin sumar a la causa. La regidoria d’Igualtat, en col·laboració amb l’establiment Casa Paco i l’Associació Universitària Sinvergüenza del TecnoCampus, han organitzat aquest programa d’actes que va arrencar dilluns 27 de juny. Tot amb caràcter benèfic, els guanys de la festa van destinats a associacions com Stop Sida i LGTBI Maresme i La Selva.

Aquest és el primer any que Mataró commemora el Dia de l’Orgull Gai i que l’Ajuntament organitza activitats amb l’objectiu de visualitzar i reivindicar els drets del col·lectiu LGTBI. Per donar visibilitat a la posició de la capital del Maresme en la lluita per la igualtat del col·lectiu, la façana de l’Ajuntament ha lluït la bandera de l’Arc de Sant Martí en aquests dies de celebració, un símbol que tampoc s’havia fet anteriorment. “Normalment tot el que és desconegut fa por i s’aparta, ja siguin religions, formes de fer o sexualitat, no volem allò a què no estem acostumats o pensem que està fora de la normalitat”, explica Laura Castañé, propietària de l’establiment Casa Paco. Per a ella, la idea d’aquesta festivitat és que “tots som diferents i tots som iguals, l’homofòbia s’ha d’acabar perquè tots som persones amb sentiments i les mateixes ganes de ser feliços”.

Aquest és el primer any que Mataró commemora el Dia de l’Orgull Gai i que l’Ajuntament organitza activitats

Les entitats organitzadores de la festa van lamentar que encara hi hagi gent que pateix rebuig per ser homosexual, amb continus casos d’homofòbia i intolerànciaque es produeixen encara avui dia. Segons les noies de Casa Paco, encara queda molt per aconseguir la plena normalització dels seus drets. “Encara queda molta feina per fer, fa un mes van apallissar un noi a Barcelona, un altre es va suïcidar, el desastre d’Orlando... hem de seguir treballant per normalitzar-ho, ensenyar a tothom que és l’opció de cadascú i que s’ha de respectar el que l’altre vol”, defensa Castañé.

En aquesta línia de seguir treballant per la normalització de l’homosexualitat, és primordial començar per l’educació des de ben petits. És per això que les escoles tenen un paper fonamental en aquest àmbit, sobretot pels elevats casos de bullying homofòbic que es produeixen a escoles i instituts. Segons Castañé, “el departament d’Igualtat de l’Ajuntament està preparant un projecte que l’any que ve ja treballaran a Secundària diferents escoles de Mataró per acabar amb el tema del bullying”.

Associació universitària

Una altra de les entitats organitzadores de la jornada festiva va ser el col·lectiu d’alumnes de l’Associació Universitària Sinvergüenza del TecnoCampus. Des d’aquest grup s’organitzen xerrades informatives i moltes activitats al voltant de la universitat amb l’objectiu de donar a conèixer la situació del col·lectiu LGTBI. Durant la festa van organitzar un joc en forma de ruleta on animaven a la gent a participar i a contestar les seves preguntes. A més, també disposaven de fullets informatius de temes diversos, com les malalties de transmissió sexual o com explicar la condició sexual als pares. “Creiem que és fonamental informar perquè hi ha una falta d’informació important, sobretot de la gent que no és del col·lectiu”, explica Mireia Feixas, de l’Associació Sinvergüenza. Segons ella, “em semblava molt estrany que Mataró no fes res abans per commemorar el dia, si no es nombra és com si no existís i per això hem de donar visibilitat”. Sinvergüenza, com a grup de joves estudiants, són conscients dels nombrosos casos d’homofòbia i bullying que encara continuen produint-se a la societat actual. “S’hauria de començar per les escoles, la base és l’educació”, afirma Feixas. 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive