Carta del lector: Reconeixement a les persones que van atendre el nostre fill
Carta del lector: Reconeixement a les persones que van atendre el nostre fill

Per què és tan important no tancar la segona línia d’i3 de Germanes Bertomeu?

L'AFA de l'escola Germanes Bertomeu explica, en aquesta Carta del lector oberta a tota la ciutadania de Mataró, les raons de la seva protesta

Aquests últims dies l’AFA de Germanes Bertomeu ens hem mobilitzat, i hem rebut el suport de més de mil persones que ens han dit que estan al nostre costat. És una resposta emocionant perquè entenem que compartim la idea que la lluita contra la segregació és quelcom indispensable i un benefici per tota la societat. Així i tot, tenim ganes d’explicar-vos amb més detall quins són els nostres arguments quan defensem de manera contundent que NO pot tancar-se la segona línia d’i3 a Germanes Bertomeu.

Efectivament, a Mataró hi ha una sobreoferta de places escolars. Amb la baixada de natalitat dels últims anys s’ofereixen més places que infants hi ha a la ciutat amb edat d’ocupar-les. Això fa que la preinscripció als centres vagi disminuint en general, però que això s’acusi especialment en determinades escoles. La necessitat d’ajustar les places a la demanda queda estipulada al pacte contra la segregació, ja que l’evidència ens diu que són les escoles segregades les que més la pateixen. A Mataró, però, aquesta oferta no s’ha ajustat encara, i aquests darrers cursos els Serveis Territorials han optat per tancar línies a posteriori, deixant en mans de la tria de les famílies quines línies s’han de tancar. El curs passat va ser la Llàntia, ara nosaltres, el curs vinent, ja veurem… Tot i això, la sobreoferta que s’arrossega d’anys anteriors és superior a la que hi ha aquest any. Així, pel curs 2024-25, a la ciutat tenim 79 places lliures per i4, 95 per i5 i 96 per 1r, mentre que per i3 hi ha “només” una sobreoferta de 52 places (comptant 2 grups a Germanes Bertomeu).

Com regular aquesta sobreoferta i ajustar-la a la demanda és una feina urgent dels Serveis Territorials, que hauria de fer de manera conjunta amb l’ajuntament i els agents del territori. Està clar que caldrà tancar grups, potser fins i tot escoles, i aquesta no és una decisió gens fàcil. La pregunta, però, és: quins grups cal tancar? Fins ara s’ha optat per grups d’escoles públiques, però si ens fixem en les dades de la preinscripció, l’oferta i la demanda dels centres públics està perfectament equilibrada, és a la concertada on sobren places.

Protesta al Germanes Bertomeu. Foto: R. Gallofré
Protesta al Germanes Bertomeu. Foto: R. Gallofré


Què té a veure tot això amb la lluita contra la segregació? Doncs molt, i Germanes Bertomeu n’és un exemple paradigmàtic. La nostra és una escola amb un dels índex de segregació més alts de la ciutat, però amb un projecte educatiu molt potent, reconegut per professionals i famílies i ben consolidat. Per què continua segregada? Perquè es troba al mig de Rocafonda, un barri també molt segregat, té una bona valoració de les famílies del barri i hi ha demanda per part d’aquestes, que també busquem bons projectes educatius pels nostres fills i filles. Mataró té la zona escolar única, però aquesta es desvirtua quan la ciutat pateix una important segregació residencial. Al centre i eixample, que és on hi ha més percentatge de població amb capital econòmic, social i cultural alineat amb l’escola, compta amb projectes educatius potents, amb edificis nous o planificats… que fan atractiva la tria de les escoles de la zona, sense obviar la seguretat que provoca a moltes famílies el fet d’escolaritzar els seus infants en centres on preveuen que trobaran companys de contextos socials i culturals similars. Les escoles segregades, doncs, no tenen fàcil atraure població d’altres zones de la ciutat, malgrat els èxits reconeguts.

Tot i això, i gràcies a la bona feina de l’equip docent de Bertomeu, s’ha aconseguit que hi hagi famílies d’altres entorns que posin l’escola com a segona, tercera o quarta opció, seguint l’estratègia d’escollir primer altres centres basant-se en els criteris citats anteriorment, però decidint que si no hi ha plaça l’opció escollida serà la de Germanes Bertomeu, per la qualitat del projecte. Aquesta dinàmica, que de mica en mica va augmentant, és la que aporta diversitat a l’escola, i la que fa que famílies que potser no se l’havien plantejat com a opció vagin superant les pors i prejudicis i la tinguin en compte pels seus infants.

La nostra por és que aquesta dinàmica s’aturi si es tanca la segona línia. Amb una sola línia, la possibilitat de posar el centre com a segona, tercera o quarta opció deixa de ser una estratègia segura, perquè la primera línia s’omple pràcticament tota amb primeres opcions. Aquest és un efecte conegut en els estudis contra la segregació escolar, i per això en els “criteris de planificació educativa de Mataró 2022-27”, aprovats per unanimitat al ple municipal de febrer de 2022, es detalla en el punt 5: “En el cas de les escoles de màxima complexitat, es considera que passar de dues a una línia pot ocasionar un augment de la segregació escolar, ja que a l’oferir menys places escolars, aquestes poden quedar ocupades majoritàriament per germans d’altres alumnes, accentuant el grau de complexitat del centre.”

Un moment de la protesta del Bertomeu. Foto: R. Gallofré
Un moment de la protesta del Bertomeu. Foto: R. Gallofré


Nosaltres som famílies que portem els nostres fills i filles a Germanes Bertomeu. Algunes vivim a Rocafonda, altres venim d'altres zones de Mataró; algunes vam escollir el centre com a primera opció, convençuts que era la millor opció pels nostres infants, altres vam entrar-hi després de no tenir plaça a la primera opció, i vam haver de superar també les incerteses i els dubtes previs que teníem. Totes estem contentes i orgulloses d’oferir als nostres infants l’oportunitat de créixer en un entorn divers i de ser part d’un projecte educatiu que posa l’infant al centre i l’ajuda a créixer des de l’autonomia, la creativitat i l’esperit crític, oferint-li totes les eines que necessita.

Creiem fermament que la diversitat és una riquesa, i conviure-hi un imperatiu per construir una societat futura més justa. Tots nosaltres tenim responsabilitat en procurar que aquesta convivència en la diversitat sigui una realitat, però és indispensable que els responsables de la gestió dels recursos públics facin tot el possible per facilitar-la. Per això és d’extrema importància mantenir la segona línia a Germanes Bertomeu. No és important pels infants que entraran a i3 el curs vinent, no és important pels infants que ja són alumnes, perquè el tancament d’una línia no afectarà la qualitat de la feina del centre. És important per Mataró, perquè tancar una línia és tancar una porta que s’està obrint cap a un espai de convivència de ciutadania, que difícilment pot trobar-se en altres entorns. I això és rellevant avui, però és clau per la societat del demà.

AFA Germanes Bertomeu

Mataró, maig de 2024

Comentaris (5)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive